Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Jul 2006
    Skąd
    Zyrardow
    Wiek
    32
    Postów
    683

    Question Jakie menu na chrzciny

    Niedługo będą chrzciny Hani,no i mam problem co podać gościom do jedzenia.Nie chciałabym, by to było jakieś standardowe jedzenie w stylu schabowy, rosół itp.Macie jakieś smakowite pomysły,co mogę im dać ? I proszę tylko aby ,to było w miarę łatwe,a jeśli nawet dosc pracochłonne,to chociaż aby w miarę zawsze wychodziło. Czekam na jakieś pomysły i z góry dziękuje.

  2. #2
    renet
    Gość

    Domyślnie

    To zalezy co chcesz podac czy cos na cieplo czy tylko przekaski,ja bym ci polecila kurczaka na slodko,albo gulasz z warzywami ktory mozna podawac bez ziemniakow tylko z pieczywem.Przepis moge ci podac na gg.

  3. #3
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Jul 2006
    Skąd
    Zyrardow
    Wiek
    32
    Postów
    683

    Domyślnie

    To ja poprosze o przepis na gulasz Tylko na maila,.bo nie uzywam gg.

  4. #4
    Senior Member
    Zarejestrowany
    May 2006
    Postów
    202

    Domyślnie

    Renet! prosimy ten przepis na forum,chyba,ze to jakis tajemny przepis ?

    [ Dodano: 14 Wrzesien 2006, 08:54 ]
    Ja ze swojej strony moge zaproponowac Ci schab pieczony z warzywami i majonezem.
    Naprawde nie mozna tego "schrzanic",a zapach i smak-nieziemski.
    A wiec:
    potrzebne Ci bedzie o,5 kg schaby,0,75 kg machewki,0,5 kg cebuli,ok 20 dkg sera zoltego,przyprawy i majonez.
    Kotlety lekko rozbic,przyprawic:sola, pieprzem i czym jeszcze lubisz(chodz sol i pieprz wystarczy).
    Marchew kroisz w plasterki,a cebule w polksiezyce
    W naczyniu zaroodpornym ukladasz na dnie grubo marchewke, na to cebule i na to schab,nastepnie znowu marchewkei cebule(te warstwy maja byc ciensze),posypujesz starkowanym serem ,a wierz smarujesz (tak od serca) majonezem. Wkladasz do piekarnika na ok 2 godziny. Pierwsze 1,5 godz pod przykryciem , a nastepne 0,5 godz bez przykrycia. Temperatura piekarnika 180 stopni.

    Naprawde pycha,taka sobie ochote zrobilam ,ze chyba zrobie to danie w niedziele na obiad

  5. #5
    renet
    Gość

    Domyślnie

    Napisalam w ksiazce kucharskiej.

  6. #6
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Jul 2006
    Skąd
    Zyrardow
    Wiek
    32
    Postów
    683

    Domyślnie

    Dziekuje.Pewnie podam ten gulasz.Ugotuje caly gar,i niech jedza.Fajny pomysl,bo nie trzeba caly czas stac w kuchni.Tylko sie podgrzeje i poda

    [ Dodano: 14 Wrzesien 2006, 11:11 ]
    A ten schabik tez w niedziele chyba zrobie

  7. #7
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Wiek
    33
    Postów
    112

    Domyślnie

    Asioczka jeśli chodzi o gulasz to mogę polecić Ci taki: gulasz z fasolką szparagową
    Składniki:
    -1 kg zielonej fasolki szparagowej
    -50 dag wołowiny lub jagnięciny pokrojonej w kostkę
    -2 pomidory
    -1 cebula -2 łyżki masła lub oliwy
    -sól
    Sposób przygotowania:
    Fasolki umyj i oczyść, większe przekrój na połówki. W rondlu rozgrzej masło lub oliwę, włóż mięso i posiekaną cebulę, smaż, mieszając tak długo, aż odparuje cały sok, który puściło mięso. Dodaj obrane i pokrojone pomidory, duś razem jeszcze około 5 minut. Dodaj fasolkę, całość posól, wlej 1,5 filiżanki wody. Rondel przykryj, duś 30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie.

    Ale myślę że na taka imprezę jak chrzciny mogę też pasować takie sznycle w tostach do ziemniaczków i surówki
    Ramequins - sznycel w tostach z serem
    składniki na sznycel:
    * 1 biała cebula sałatkowa (40 dag)
    * 2 sznycle wieprzowe (po 20 dag)
    * 1 łyżka oleju * sól
    * pieprz * pieprz kajeński
    * 1 łyżka słodkiej papryki
    * 100 ml bulionu
    * 300 ml śmietany kremówki
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 6 tostów pszennych
    * 6 plasterków sera Greyerzer
    * 150 ml mleka
    * 2 jajka
    Sposób przygotowania:
    Cebule pokrój w piórka. Sznycle pokrój w paski, usmaż na oleju. Zdejmij z patelni, przypraw solą i pieprzem. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, oprósz papryką, wlej bulion i połowę śmietany. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody, wlej do sosu i zagotuj, mieszając. Włóż do sosu podsmażone mięso, wymieszaj i wlej do żaroodpornej formy o poj. 1,2 litra. Tosty obłóż serem, umieść na mięsie. Pozostałą śmietanę utrzyj z mlekiem i jajkami, przypraw solą i gałką. Polej przygotowane składniki, zapiekaj 45 minut w temp. 200°C. Udekoruj natką

  8. #8
    Administrator
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Wiek
    33
    Postów
    2,778
    Wpisy
    6

    Question Jakie menu na chrzciny

    Mam do Was pytanie jakie waszym zdaniem najlepiej podać dania na obiad i jakie ciasto na chrzciny?
    Mam już mętlik w głowie i sama nie wiem co najlepiej było przygotować dla gości Dodam że przyjęcie będzie obywało się u nas w domu i to ja będę musiała przygotować obiad dla rodziny.

  9. #9
    Ola
    Ola jest nieaktywny
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    Sobotka
    Wiek
    34
    Postów
    3,560

    Domyślnie

    Nadin nie wiem jak reszta ale moim zdaniem powinnas zrobic tradycyjnie bo to jest uniwersalnie i kazdy zje
    wiec polecam
    rosol z makaronem
    na drugie
    kartofle
    kotlet badz udka z kurczaka (latwe do przygotowania i nie takie czasochlonne) moze byc pare kotletow z ryby ja robilam bo mialam wegetarianow
    zrob kilka surowek/ salatek (jarzynowa, z kapusty pekinskiej maga byc buraczki na ostro i lagodne)
    chcesz mozesz dosac przystawki typu sledzik, jajko w majonezie badz sosie chrzanowym
    ja robilam to dla 14 osob bylo duzo i podzielnie kazdy zadowolony
    ciasta to wedle uznania moze byc torcik plus jakis z owocami np jablecznik moze byc sernik
    kawa herbata napoje dodaj owocow i uczta gotowa

  10. #10
    Cat
    Cat jest nieaktywny
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    Warszawa- Lomianki
    Postów
    1,210

    Domyślnie

    Nadin Ja idę na łatwiznę i szczerze CI powiem, że teraz ceny kateringu są dość atrakcyjne, więc może sprawdź sobie... Dolicz to, że trzeba jeździć kupować, gotować, sprzątać po gotowaniu, tracić kupę czasu i na zakupy i na te gotowanie...

    U nas catering ma bardzo dobre ceny i można zamówić np trzy rodzaje sałatek, jakieś obiady, przystawki, przywożą i jedynie podgrzewamy a jedzonko bardzo dobre .... hmm

    A na chrzciny Filipa miałam dania główne - obiadowe - żurek i mięsa (kotlety schabowe, mielone - mielone przygotowałam wcześniej wszystko i zamroziłam nieusmażone, tak, że tylko w dniu chrzcin wyjęłam i tylko usmażyłam) bigos i w piekarniku grzały się skrzydełka i pałki na ostro.

    Na słodko po obiedzie podałam tort (tzn taki nie zprawdziwego zdarzenia, ale u nas w cukierni maja taki dobry z galarenki i musiku truskawkowego - nie za słodki, pyszny !) i mini ciasteczka musikowe - Tiramisu z tej cukierni zakładka ciastka i tam są zdjęcia ich wyrobów i miałam ciasto szarlotkę domową do tego.

    A później już kolacja to raczej impreza dla dorosłych była, więc normalne talerze i półmiski wędlin, galaretka, jajka nadziewane.

    Narobiłam się dwa dni i powiedziałam, że na Majki tylko i wyłącznie catering..........
    Sylwia, Andrzej i Filip (13piatek,VI,2003)











 

 

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Powered by vBulletin™ Version 4.2.1
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 20:12.