Skocz do zawartości

betinka

Members
  • Zawartość

    112
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

10 Good

O betinka

  • Ranga
    Senior Member
  • Urodziny 10.06.1981

Ostatnio na profilu byli

Blok z ostatnio odwiedzającymi jest wyłączony i nie jest wyświetlany innym użytkownikom.

  1. jak ja wracam do domu to sie dzieckiem zajmuje pozdro
  2. betinka

    Dzień Chłopaka

    no nadin nie mozesz powiedziec ze masz chlopaka bo masz meza i dzieci pozdro
  3. betinka

    jak można fotki dodać

    nadin jak można fotki dodać poradź i mi napisz czekam
  4. betinka

    Pytanie wzgledem komputera ?!

    mam interia pl
  5. betinka

    Pytanie wzgledem komputera ?!

    hey jak mozna zrobic zeby sie wiadomosci nowe z poczty sie pokazywalo w pasku tam gdzie jest godzina zeby mnie informowalo poradzcie i czekam i pozdrawiam
  6. betinka

    Wózki spacerowe - jaki wybrać ?

    he he najlepsza firma to jest PRINCESSA na swiecie
  7. betinka

    Co na obiad?

    dzis mielismy na obiad kielbaski smazone na patelni z cebulka i ziemniakami
  8. betinka

    Co na obiad?

    dzis na obiad mielismy papryke faszerowana z ketczupem mniam mniam sama pychota pozdro
  9. betinka

    A to nasze lobuziaki :))

    no super sa dozynki zawsze byly fajne i tak bendzie zawsze pozdrawiamy czy podobaja tobie sie moje przepisy moze jakis sprobojesz
  10. betinka

    zupki

    Ogórkowa z łososiowymi pulpecikami Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: ok. 20 minut Składniki na 6 porcji ● opakowanie „Zupy ogórkowej z ziemniakami i koperkiem” HORTEX Ortika ● 1 i 1/2 l bulionu warzywnego ● 15 dag wędzonego łososia ● 2–3 rzodkiewki ● 2–3 kiszone ogórki ● 1/2 szklanki śmietany ● sól, pieprz Bulion zagotować w rondlu, wsypać mrożonkę, wymieszać, gotować około 20 minut. Łososia drobno pokroić. Rzodkiewki obrać, razem z ogórkami zetrzeć na tarce. Śmietanę ubić. Łososia, rzodkiewki i ogórki wymieszać ze śmietaną, przyprawić. Łyżką uformować nieduże pulpety, rozłożyć do talerzy. Pulpety zalać zupą. Podawać z gorącymi tostami to jest mój przepis i bardzo smakuje życzę smacznego pozdrawiam wszystkich
  11. betinka

    Co na obiad?

    dziś na obiad mieliśmy udka na obiad z ziemniakami i surówka i do tego piwko pozdrawiam
  12. betinka

    Moje propozycje na dania z kurczaka :)

    Polecam jeszcze bo jest bardzo smaczny: kurczak w sosie śmietankowo pieczarkowym Przygotowanie: Pieczenie: 1 godzina 15 minut Składniki na 4 porcje: * kurczak (ok. 1 i 1/2 kg) * 200 ml śmietany * 25 dag pieczarek * cebula * 2 łyżki masła * kilka gałązek estragonu * sól, pieprz - do smaku Kurczaka trzeba umyć, natrzeć solą i pieprzem, do środka włożyć gałązki estragonu. Ułożyć w natłuszczonej masłem formie, wstawić do zimnego piekarnika, piec 1 godzinę 15 minut w temperaturze 200 C podlewając wytwarzającym się sosem (w razie potrzeby dolać niewielką ilość wody). Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Masło stopić w garnku, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, oprószyć solą, dusić 15 minut. Wlać śmietanę, przyprawić, wymieszać. Włożyć kurczaka, gotować kilka minut. źródło: "gotowanie"
  13. betinka

    Przepisy dla dzieci na przyjęcie

    Nadin ja znam bardzo podobny do ciastka krówki przepis na mlekolaczek z polewą krówkową * mleko 6 łyżek * cukier puder 3/4 szklanki * żółtka 4 szt * proszek do pieczenia 1 łyżeczka * margaryna lub maslo 1 kostka * masło 1 kostka * cukier puder 25 dag * mleko w proszku 25 dag * sok z cytryny 3 łyżeczki * jajko 1 szt * krówki 20 dag * mąka 3 szklanki Sposób przyrządzenia CIASTO mąka - 3 szklanki cukier puder - 3/4 szklanki żółtka - 4 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka margaryna lub masło - 1 kostka MASA masło - 1 kostka cukier puder - 25 dag mleko w proszku - 25 dag sok z cytryny - 3 łyżeczki jajko - 1 szt WIERZCH krówki - 20 dag mleko - 6 łyżek CIASTO: Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Na koniec nie przerywając ucierania stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia uprzednio przesiane. Wszystko dokładnie utrzeć i wstawić ciasto na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w temperaturze 180 st. C. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Upieczone ciasto wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo cukier puder. Następnie, cały czas mieszając dodać całe jajko, mleko w proszku i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wyłożyć na pierwszy placek i przykry drugim plackiem. Krówki przełożyć do rondelka, wlać mleko i cały czas mieszając gotować aż krówki się rozpuszczą i powstanie z nich gęsta masa Lekko ją przestudzić i polać ciasto.
  14. Co Wy polecacie z makaronu? Ja uważam ze smaczna jest taka ala pizza z makaronu Makaronowa Pizza Przygotowanie (na 4 porcje): Składniki : * 50 dag makaronu rurki * 50 dag pieczarek * 3 cebule * 20 dag żółtego sera * 4 ząbki czosnku * kilka małych pomidorków * pieprz * sól * tymianek * oregano * papryka * listki świeżej bazylii Jak ja przygotować Pieczarki dokładnie oczyść, umyj i osusz. Odetnij końce, pokrój na plastry. Cebule obierz i pokrój na piórka, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, pieczarki, podsmaż razem kilka minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, papryką i bazylią, wymieszaj. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, odsącz. Rurki ułóż na posmarowanym olejem okrągłym naczyniu żaroodpornym, na makaron wyłóż podsmażone pieczarki. Ser zetrzyj na tarce i grubo posyp wierzch „pizzy”. Zapiekaj 20 minut. Podawaj na gorąco, udekoruj połówkami pomidorów i listkami świeżej bazylii. Jako dodatek podaj zieloną sałatę z sosem winegret
  15. betinka

    Bakłażan, cukinia, patison

    Bardzo smaczny jest zapiekany bakłażan z mozzarellą A do przygotowania takiego bakłażana potrzebne są: -1 średni bakłażan, -1 cebula, (posiekana), -1 marchewka, (drobno posiekana), -2 ząbki czosnku (drobno posiekane), -1 pokruszona, suszona papryczka chilli, -4 oliwki, pokrojone, -2-3 suszone pomidory, pokrojone, - 1 puszka pomidorów, -trochę natki pietruszki, -2 kulki mozzarelli, -szczypta oregano i bazylii, -sol i pieprz do smaku. Bakłażana kroimy w plastry grubości 0,5 cm i smażymy na patelni grillowej. Na patelni podsmażany cebule, marchewkę i oliwki, kiedy cebula i marchewka zmięknie dodajemy czosnek, chwile smażymy i wrzucamy posiekane pomidory z puszki oraz suszone. Doprawiamy bazylia i oregano i gotujemy, aż sos się zagęści . Doprawiamy sola i pieprzem. Bakłażany ukladanu obok siebie, nakładamy na nie polowe sosu, następnie na każdy plaster nakładamy drugi w taki sposób jakbyśmy robili kanapkę. Na wierzch dajemy sos, kładziemy plaster mozzarelli i zapiekamy w piekarniku. Po wyjeciu z piekarnika posypujemy zielenina.
×