Jump to content

BestLane777

Members
  • Content count

    4
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

10 Good

About BestLane777

  • Rank
    Junior Member
  • Birthday 03/03/1970
  1. BestLane777

    Co na obiad?

    OSZUKANE GOŁĄBKI Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona karkówka) 1 szklanka surowego ryżu 1 szklanka kaszy manny 1/2 kg kapusty włoskiej lub pekińskiej (ja wolę pekińską) 1 duże jajo lub 2 małe 1 słoik koncentratu pomidorowego 9 szklanek bulionu (lub 9 szklanek wody + 2-3 kostki rosołowe, jeśli ich używacie w kuchni) sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru wody. Do odciśnietej kapusty dodać mięso mielone, kaszę mannę, ryż i jajo. Doprawić do smaku. Wyrobić. Z powstałej masy formować gołąbki (mają wyglądać jak kotlety mielone). Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Powstałe gołąbki ułożyć w garnku. Bulion zagotować w koncentratem pomidorowym, zalać usmażone gołąbki. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Podawać gorące.
  2. Babeczki gryczane z kremem krok po kroku czas: 40 minut liczba porcji: 11-12 babeczek typu muffinka Składniki: 125 g mąki gryczanej 4 jajka 3-4 łyżki ksylitolu* 1 niepełna łyżeczka sody lub proszku do pieczenia* 1,5 łyżki kakao 1 łyżka oleju kilka łyżeczek nutelli do nadziania krem 200 g śmietany krem ówki 36% 50 g czekolady białej Moje porady: ksylitol można zamienić oczywiście cukrem w ilości ok. 100 g proszek do pieczenia można użyć zamiast sody, jeśli nie zależy nam na bezglutenowym wypieku (oczywiście można też kupić proszek do pieczenia bezglutenowy ) jeśli zrezygnujecie z nutelli i kremu to zyskacie babeczki bezglutenowe, bezmleczne i bez cukru! KROK 1: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno dodaję ksylotil. Następnie dodaję żółtka, mąkę gryczaną, kakao, olej i delikatnie mieszam. Przepis na babeczki gryczane KROK 2: Nakładam po łyżce do foremek, u mnie to papierki do muffinek te 5-6 cm. Na każdą nakładam łyżeczkę nutelli i przykrywam resztą ciasta Przepis na babeczki gryczane KROK 3: Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 17-19 minut do suchego patyczka. Przepis na babeczki gryczane KROK 4: Teraz krem (to jest opcja). Śmietankę ubijam na sztywno a czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i do ubitej śmietanki dodaję, szybko miksuję jedynie do wymieszania. Nakładam do rękawa cukierniczego i dekoruję. Smacznego!
  3. BestLane777

    Przepis na dobre kruche ciasto??

    Uniwersalne kruche ciasto – do tart i ciastek krok po kroku czas: ok. 45 minut liczba porcji: na formę 24 cm średnicy lub 25x30 Składniki: 180 g mąki 100 g masła 2–3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko KROK 1: Najpierw wysypuję mąkę na blat, dodaję cukier puder, cukier z wanilią i masło. Najpierw siekam całość nożem, a potem, gdy już masło będzie w małych kawałkach, wbijam jajko i zagniatam. Przepis na kruche ciasto z jajkiem KROK 2: Chowam do lodówki na 30 minut, a potem wałkuję. Albo na blacie podsypanym mąką albo między dwiema foliami. Przepis na kruche ciasto z jajkiem KROK 3: Przenoszę na wałku i wkładam do formy. Przepis na kruche ciasto z jajkiem KROK 4: Obciążam fasolkami i wstawiam do nagrzanego do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15 minut z fasolkami, a potem 5 minut bez fasolek. Zamiast do tarty możecie też rozwałkować prosto i zrobić spód do ciasta, albo zrobić ciastka, takie np. jak ciastka z lawendą.
  4. BestLane777

    Słodkości :)))

    sernik na zimno Składniki na spód: 120 g ciastek typu digestive lub maślanych 30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Składniki na masę serową: 350 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) 350 g jogurtu greckiego lub naturalnego 70 g miodu akacjowego skórka otarta z połowy niedużej niewoskowanej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny 40 ml wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. W misie miksera umieścić twaróg i jogurt grecki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać miód, skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Glazura morelowa: 400 g moreli (waga w całości, z pestkami) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu akacjowego 2 łyżeczki żelatyny 30 ml wody Morele odpestkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do miękkości. Wystudzić, przetrzeć przez sitko. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Puree morelowe wymieszać z sokiem z cytryny i z miodem. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Glazurę morelową przelać na całkowicie stężałą masę serową. Schłodzić w lodówce do jej stężenia. Smacznego :-).
×