Skocz do zawartości

MrKasjana094

Members
  • Zawartość

    8
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

10 Good

O MrKasjana094

  • Ranga
    Junior Member
  • Urodziny 23.10.1977
  1. MrKasjana094

    W co sie bawia rodzice??

    Ja bardzo lubię aktywnie spędzać czas. Może być to np. jazda na rowerze, pływanie, bieganie. W okresie zimowym bardzo lubię jeździć na nartach.
  2. MrKasjana094

    Od czego jestescie uzaleznione??

    Witajcie. Ja jetem uzależniona od kawy i słodyczny. Na pewno nie jest to najzdrowsze. Kawę mogę pić litrami, a słodycze jem praktycznie codziennie.
  3. MrKasjana094

    kotlety wegetariańskie

    Z fasoli Składniki: szklanka fasoli białej, 1 cebula, ząbek czosnku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, bułka tarta, natka pietruszki, przyprawy (mielony kminek, majeranek, sól, pieprz). Fasolę moczyłam przez noc (około 12 godzin). Zwykle zalewam fasolę wrzątkiem, żeby była jeszcze bardziej strawna. Po namoczeniu odlej wodę, w której moczyła się fasolka, przepłucz ją i ugotuj w świeżej wodzie przez około godzinę. Ale pamiętaj, że posolić fasolkę można dopiero pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku może być zbyt twarda. Ugotowaną fasolę zmiel na gładkie pure. Ja zrobiłam to za pomocą blendera. Równie dobrze można się posłużyć widelcem czy tłuczkiem do ziemniaków. Do pure dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, cebulkę z czosnkiem podsmażone na 2 łyżkach oleju, natkę pietruszki posiekaną drobno oraz przyprawy. Wyrabiamy całość na gładką masę i formujemy niewielkie kuleczki obtaczając każdą w bułce tartej. Kotleciki układamy w żaroodpornym naczyniu lekko je spłaszczając. Naczynie w którym je piekłam wysmarowałam tłuszczem, a kotleciki przed włożeniem do piekarnika pokropiłam jeszcze lekko oliwą z oliwek. To i tak znikome ilości tłuszczu, w porównaniu do tego gdybym smażyła moje kotlety na patelni!
  4. MrKasjana094

    Ciacha, słodkości dla alergika?

    Bananowiec Przygotujmy: 200 g nierafinowanego cukru trzcinowego 2 duże, bardzo dojrzałe banany 2 łyżeczki sody szczyptę soli 2-3 łyżki oleju 240 g mąki garstkę bakalii, np.: rodzynków (niekoniecznie) Do miski wrzucić składniki "mokre" i ubić mikserem razem z cukrem - mokrym składnikiem jest też rzecz jasna banan, którego warto trochę rozgnieść zanim zaczniemy miksować. Dorzucić składniki suche, zmiksować, dorzucić bakalie, wymieszać. Formę keksówkę natłuścić i wysypać tartą bułką, wlać ciasto i piec je w 125 stopniach (z termoobiegiem) około godzinę. Kilka uwag: 1. Jeśli dieta pozwala, można dodać 2 żółtka lub 1 jajo - ciasto będzie bardziej pulchne. 2. Podane proporcje idealnie wypełniają małą tortownicę (o średnicy 20 cm) lub keksówkę. Jeśli kto woli, tak jak ja, ciasta bardziej płaskie, musi użyć czegoś odrobinę większego. 3. Ciasto znakomicie smakuje także z lodami waniliowymi, lekko ciepłe, polane syropem klonowym. 4. Bananowca można użyć w charakterze blatu do tortu dla alergika - wystarczy po przekrojeniu dodać przełożenie i udekorować wierzch.
  5. MrKasjana094

    Przepisy dla małych alergików:)

    Domowa kiełbaska w słoiczkach bez chemii :-) 800 szynki 800 łopatki 500 boczku (bez skóry) 30 g soli peklowej* łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego po łyżce majeranku i pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) Część szynki pokroić w bardzo drobną kosteczkę, resztę mięs zmielić w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Dodać przyprawy i wyrabiać masę dłońmi kilka minut (ok. 10). Przełożyć ją do wyprażonych słoików, starając się, by było jak najmniej przestrzeni z powietrzem, zostawiając od góry 2-3 cm (mielonka "rośnie" w trakcie obróbki termicznej). Zamknąć słoiki i wstawić je do szerokich garnków wyłożonych ściereczką - słoiki nie powinny się ze sobą stykać. Wlać tyle wody, by sięgała ok. 3 cm poniżej wieczka. Zagotować, zmniejszyć ogień i pasteryzować trzy dni z rzędu, co 24 godziny, licząc czas od zawrzenia wody: słoiki do 0,5 litra: pierwszego dnia 60 minut, drugiego 40, trzeciego 30 słoiki litrowe: pierwszego dnia 90 minut, drugiego 60, trzeciego 45 słoiki 1,5 l: pierwszego dnia 120 minut, drugiego 80, trzeciego 60 Podczas tyndalizacji dolewać wody w miarę jak się będzie wygotowywać, by utrzymać jej poziom. Po każdej pasteryzacji słoiki zostawić w garnkach, by wystygły, a potem w temperaturze pokojowej. Tak przygotowaną mielonkę można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, ale niekoniecznie w lodówce. Jeśli chcemy, by wytworzyła się galaretka i warstwa tłuszczu, należy przed otwarciem wstawić słoik na ok. 2 godziny do lodówki.
  6. MrKasjana094

    Dieta Dr Dukana

    Ta dieta moze omamic w pierwszych fazach bo kilogramy rzeczywiscie znikaja w oka mgnieniu. Ja mialam okropne bole glowy, problemy z zalatwianiem sie mimo picia duzej ilosci plynow , jedzenie non stop serkow i kefirow odnosi odwrotny skutek, po tej diecie nawet chleb rozdymal, nie polecam, jak dla mnie to szok dla organizmu .
  7. MrKasjana094

    Jakie stosujecie diety??

    *Nie jedz dużo słodyczy i tłustych rzeczy, *unikaj wszelakich hamburgerów, pizzy, chipsów itp. *Jak chcesz cos słodkiego to jedz owoce, *jedz warzywa, sałatki ale bez sosów, *mniej soli używaj, *przestań słodzić herbatę, *jedz razowe pieczywo (ale czytaj skłąd bo chleb często wygląda jak razowy a naprawde barwiony jest karmelem/cukrem) *staraj się nie najadać na noc *codziennie zjadaj połowkę różowego grejpfruta bo on pomaga spalac tkankę tłuszczową i przyspiesza trawienie * pij dużo wody i nie pij żadnych słodzonych gazowanych napojów *jedz ryby i mięso drobiowe *czasem zamiast ziemniaków do obiadu zjedz trochę ryzu najlepiej tego brazowego lub kaszy do tego przede wszystkim ćwiczenia: siłownia albo na własną rękę ruch i jeszcze raz ruch.
  8. MrKasjana094

    Chodzicie na silownie??

    Ja marzę i tęsknię za siłownią... Przed ciążą chodziłam. Teraz wszystkie ciocie dobra rada mówią "idź" ale nikt nie zaproponuje, że z córka zostanie. Chyba mam ją sobie na plecach uwiązać i z nią popindalac na bieżni. :-) Kupiłam orbitek i w domu staram sie ćwiczyć.
×