Skocz do zawartości
tutelitury

Ciasteczka świąteczne

Polecane posty

Ciasteczka świąteczne.

Do przygotowania ciasteczek potrzebne będzie:

50 dag maki, 20 dag cukru pudru, 20 dag miodu, 12 dag masła lub margaryny

1 jajo, 1 dag sody oczyszczanej, 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika

 

Make wymieszać z soda, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miod można tez wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z maka).

Zagniesc ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.

Ciasteczka można piec rożnej grubości :) Ja, jak mam sporo czasu, wałkuje ciasto na grubość około 3 mm, i wykrawam dowolnego kształtu pierniczki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo sreberkiem posypanym maka. Albo wałkuje grubsze ciasto i wycinam pierniczki specjalnymi foremkami do odciskania rożnych świątecznych kształtów. Ciastka powinno sie piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać sie zbyt twarde i nabrać nieco goryczki. Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki sa bardzo twarde, doskonale staja się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną. Mozna je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Nalezy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza :) Mozna je lukrować i dowolnie ozdabiać. Aby miały kolorowe szkiełka w środku niezbędne do tego są landrynki - rozkruszyć je (każdy kolor oddzielnie) Nadają się do powieszenia na choince.

Edytowano przez Nadin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Znam ten przepis :) Uważam że zrobione według niego pierniczki wychodzą bardzo smaczne:) Ja jeszcze dodaje 3 łyżki ciemnego kakao. Podgrzewam miód i dodaje do reszty składników. Po upieczeniu pierniczków ozdabiam je lukrem i cukiereczkami.

Takie pierniczki piekłam już 2 tygodnie temu:D Część ciasteczek Alan zaniósł już do przedszkola na Mikołajki, a reszta czeka na święta w kartoniku- według mnie czym dłużej leżą te pierniczki tym są smaczniejsze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja jak co roku upiekę pierniczki dr. Oetkera, które dekorujemy lukrami i posypkami a potem zdobią naszą choinkę :) Oczywiście w czasie świąt pierniczków magicznie ubywa z choinki :) to pewnie skrzaty świąteczne je podjadają :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

w ten weekend zamierzam wziąć się za piecznienie pierniczków, akurat do swiąt będą kruche i smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No lepiej jak poleżą z tydzień. Ja jutro się za nie zabieram i w tygodniu powieszę je na choinkę. Dzieciakom kupiłam te mazaki do ciasteczek i mają je ozdobić. A poza tym robię jeszcze wafle z masą krówkową helio. W tym roku chyba na samej górze też posmaruję tą masą i posypię orzechami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

u nas w tym roku były pyszne ciasteczka jaglane z konfiturą z płatków róż, naturalną i bez konserwantów. Jak dla mnie super fit alternatywa dla mazurka. Konfiturę siosta dostała na dzień kobiet w pracy wraz z innymi przetworami, wszytko z ogródka dziadunia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×