Jump to content

Recommended Posts

Ja powiedzialam tak samo bedzie roboty pelno a jeszcze pomyslu brak jak go wykonac :mrgreen: Moze ktos ma pomysl??

 

...to receptury do tortu nie bylo ?! :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie i az sie boje co mi wyjdzie albo co spernicze :lol:

Bedzie jaki bedzie napewno piekniejszy niz ten na fotce to nie :-(

Ale i tak jestem uparta i sprobuje zrobic :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłam taki tort Spiderman

"Ciasto:

5 jaj

1 1/2 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

2 1/2 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl. oleju

1 szkl. oranżady (polecam Sprite, wypróbowany)

 

Jajka + cukier + cukier waniliowy ubijać mikserem na gładką, prawie białą

masę. Dodawać na przemian olej, oranżadę i mąkę z proszkiem. Piekłam

na blasze 33,5 cm x 22,5 cm przez ok. 50 min w 180 stopniach C.

 

Po ostudzeniu wycięłam kształt jak na zdjęciu.

 

Masa do przełożenia tortu:

250 ml śmietany kremowej 30 %

cukier puder i cukier waniliowy

1/2 kg zmielonego twarogu (ja używam takiego gotowego sera do wypieków)

żelatyna Dr. Oetker na 1 litr wody rozpuszczona w ok. 1/4 szklanki wody

 

Puszka brzoskwiń - pokrojonych na drobne kawałki, sos + sok z jednej cytryny

wykorzystany do nasączenia ciasta.

 

 

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku. Do ubitej na

sztywno śmietany dodawać łyżeczkami serek i miksować na niskich obrotach do

uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie dodać dobrze ostudzoną

rozpuszczoną żelatynę (wlewając ją na łopatki miksera podczas miksowania

cieniutką stróżką).

 

Ok. 1/3 masy odłożyć, wymieszać z brzoskwiniami i przełożyć tort. Zostawić też trochę

masy na białe oczy.

Do pozostałej części masy dodać czerwony barwnik spożywczy - miksować do uzyskania

jednolitego koloru. Masą posmarować cały tort.

 

 

Patyczkiem zaznaczyć sobie na torcie wzór. Oczy wypełnić białą masą.

 

Stopić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady. Strzykawkę taką do zastrzyków napełnić

stopioną czekladą i rysować wzór na torcie.

 

Schłodzić w lodówce." przepis z Tort Spiderman - zdj�cia na FotoForum | Gazeta.pl

9bYURwhjlgymgV90uB.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

wow gdybym dla Filipa taki zaniosla do przedszkola to normalnie by chyba skakal z radosci ! :) kurde superowy !

Share this post


Link to post
Share on other sites
wow gdybym dla Filipa taki zaniosla do przedszkola to normalnie by chyba skakal z radosci ! :) kurde superowy !

 

Mój Alan też oszalał by ze szczęścia:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rewelacja:P

Teraz tylko musisz go zrobić:D

 

Mały ma skarpetki spidermena, bluzkę spidermana, spidermanową wyrzutnię sieci - Tort spidermena będzie priorytetem w jego pragnieniach jak go tylko zobaczy.:cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadin to nic inego jak zabrać się za robienie tortu:)

Jak już zrobisz to pochwal się jak Ci wyszło to cudo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beania :eek: super ale Ty zdolna jesteś :) Te torty są świetne na pewno nie tylko dzieciaki były by nimi zachwycone:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

R:) robienie tortów sprawia mi przyjemność i większość je chwali, że są smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i ile pieniazko zaoszczedzone :) 100zł to malo na spory taki tort do przedszkola :/ :/ :/ Drugi do domu i juz bankructwo na przyjecie urodzinowe dziecka :D

 

Ja ogolnie za tortami nie przepadam, na urodzinki Filipa zawsze kupuje taki z bitej smietany z truskawkami i galaretkami :) Pysznosci :) I kazdy go zajada ze smakiem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje torty są robione właśnie z bitej śmietany a jak wierzch ma być kolorowy to dodaje do śmietany ubitej galaretkę o danym kolorze <rozpuszczona 1/2 szkl. wody> i jak zastyga smaruje wierzch tortu . W środku są brzoskwinie i na dolej warstwie powidła. Próbowałam różnych kremów, ale ten zestaw najczęściej przypada ludziom do "smaku".:):) :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moje torty są robione właśnie z bitej śmietany a jak wierzch ma być kolorowy to dodaje do śmietany ubitej galaretkę o danym kolorze <rozpuszczona 1/2 szkl. wody> i jak zastyga smaruje wierzch tortu . W środku są brzoskwinie i na dolej warstwie powidła. Próbowałam różnych kremów, ale ten zestaw najczęściej przypada ludziom do "smaku".:):) :rolleyes:

 

Nie dość że super wyglądają te torciki, to też na pewno są bardzo pyszne :) Ale mi smaku narobiłaś beania na coś słodkiego :D:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadin polecam Ci zrobienie takiego torcika nawet na zwykłą niedzielę zamiast jakiegoś ciasta. Ja tak robię jak nie mam nikt z moich domowników od dłuższego czasu urodzin. Ze smakiem zjadają do ostatniego kęsa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×