Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
olivka_83

pizza

Polecane posty

znacie lub macie jakies wyprobowane przepisy na pizze??? tylko nie piszcie mi,z e najlepsza jest Knorr'a :mrgreen: chodzi mi o takie domowe ciasto na dwie blachy zeby sie najesc do syta :lol: :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

olivka_83, KNORRA hahahahah nie no swiruje nie wiem jak knorra smakuje nie robilam :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ech ja wiem, ze swoja pizza jak ktos umie robic jest zawsze lepsza niz kupna, ale mi jakos nie chce sie robic za bardzo... Do tego nawet nie wiem czy taniej wychodzi :-/

W Telepizzy dwie pizze za 40zl :-/ A tak szczerze powiem, ze jak kupic: sos napolitanski (nim zawsze smaruje wierzch), 2 spore kawalki jakichs serow, wedline i miesko jakies, pieczarki, cebule, papryke i kukurydze i tak co kto lubi to jeszcze to nie wychodzi duzo taniej...

 

Ale znowu nie ma satysfakcji z wlasnej roboty :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

olivka_83, znalazlam, tylko troche to trwa zanim jest efekt:

 

2 niepelne szkl. maki pszennej

2 dag drozdzy

1 plaska lyzeczka cukru

1/2 szkl. wody

2 lyzki oliwy

1/2 lyzeczki soli

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. drozdze rozkruszyc, wymieszac z letnia woda i odstawic na kilka minut w cieple miejsce. przesiana make wsypac do miski, zrobic dolek i wlac w niego drozdze - dodac cukier i sol

2. ciasto wyrobic, az bedzie gladkie i rozciagliwe (jak jest za rzadkie mozna dodac troche maki - dobrze wyrobione ciasto nie powinno sie kleic ani do rak, ani do naczynia )

3. po 10 minutach zagniesc kule, rozwalkowac i ponownie zagniesc kule, a nastepnie przykryc sciereczka i odstawic na 2 h do wyrosniecia w cieple miejsce

4. wyrosniete ciasto rozwalkowac na cienki placek do wielkosci blachy i wylozyc na posmarowana oliwa blache - wierzch rowniez skropic oliwa. poukladac dodatki ( pelna dowolnosc :mrgreen: :mrgreen: ) piec 15-25 minut w temperaturze 220 stopni w zaleznosci od dodatkow

 

SMACZNEGO :!: :!: :!:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
olivka_83, znalazlam, tylko troche to trwa zanim jest efekt:

 

2 niepelne szkl. maki pszennej

2 dag drozdzy

1 plaska lyzeczka cukru

1/2 szkl. wody

2 lyzki oliwy

1/2 lyzeczki soli

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. drozdze rozkruszyc, wymieszac z letnia woda i odstawic na kilka minut w cieple miejsce. przesiana make wsypac do miski, zrobic dolek i wlac w niego drozdze - dodac cukier i sol

2. ciasto wyrobic, az bedzie gladkie i rozciagliwe (jak jest za rzadkie mozna dodac troche maki - dobrze wyrobione ciasto nie powinno sie kleic ani do rak, ani do naczynia )

3. po 10 minutach zagniesc kule, rozwalkowac i ponownie zagniesc kule, a nastepnie przykryc sciereczka i odstawic na 2 h do wyrosniecia w cieple miejsce

4. wyrosniete ciasto rozwalkowac na cienki placek do wielkosci blachy i wylozyc na posmarowana oliwa blache - wierzch rowniez skropic oliwa. poukladac dodatki ( pelna dowolnosc :mrgreen: :mrgreen: ) piec 15-25 minut w temperaturze 220 stopni w zaleznosci od dodatkow

 

SMACZNEGO :!: :!: :!:

 

Mala podpowiedz do punktu nr. 3

Zrobic kulke , ale raczej w formie balona , czyli ciasto w srodku musi miec powietrze....podpowiedziala mi to znajoma kuchara , ktora sie na tym zna naprawde ( 7 lat pizze we Wloszech piekla ) . :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mala podpowiedz do punktu nr. 3

Zrobic kulke , ale raczej w formie balona , czyli ciasto w srodku musi miec powietrze....podpowiedziala mi to znajoma kuchara , ktora sie na tym zna naprawde ( 7 lat pizze we Wloszech piekla ) .

 

dzieki saviera :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja drozdze robie na mleku a nie na wodzie - nawet nie wiedzialam ze na wodzie wyrosna.

Ale mam super przepis na sos do pizzy.

:-D lyzeczke majeranku, 2 lyzeczki oregano i 1/2 lyzeczki ziol prowansalskich zalac szklanka wrzatku i przykryc na 5 minut.

Wywar wraz z ziolami wymieszac z przecierem pomidorowym (1 sloik) wcisnac 3-4 zabki czosnku, posolic popieprzyc... poprostu pycha :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przepis sie przyda jak zrobie zakupy to biore sie za pieczenie. Jak nie wyjdzie to zamorduje :lol: :axe: Dzieki za przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

joa1983, pizza hut przy mojej pizzy odpada w przedbiegach :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

izabela75ch, jak tylko sama zaczne jadac dam znac :-D

niestety gotuje tylko to co sama moge jesc - a teraz jem chleb z maslem i szynka, dzemem lub pasztetem...ale na kanapeczki tez zapraszam :mrgreen:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tutelitury, a tty co z grozbami wyskakujesz w watku i pizzy dzuli, :?: :?:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Znowu tutek opanuj sie. Ty zawsze sie spozniasz choc raz bylabys w temacie na czas :lol: :lol: :lol: :lol:

A wracajac do tematu bardzo lubie pizze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam taki przepis: pizza na cienkim spodzie

Składniki:

- 0,25 kg maki pszennej,

- 2-3 łyżki oleju roślinnego/oliwy (im więcej oleju lub oliwy, tym ciasto bedzie bardziej chrupiace),

- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,

- szczypta soli (polecam gruboziarnista),

- 1/4 szklanki wody w temp. pokojowej lub mleka.

 

Sposób przygotowania:

Do dużej miski należy wsypać make i dodać do niej proszek do pieczenia i sol. Dokładnie wymieszać i dodać olej/oliwę i łyżkę wody/mleka. Potem trzeba ugnieść ciasto, jeśli się nie łączy, to można dodać kolejna łyżkę wody/mleka i tak postępować, aż ciasto będzie gładkie i zwarte. Ciasta tego nie pozostawia się do wyrośnięcia, tylko od razu wałkuje się na cienki, okrągły placek. Z tej ilości ciasta powinna wyjść pizza o sr. ok. 30 cm. Palcami należny pogrubić brzegi i posmarować spod sosem pomidorowym, dodać dużo sera i ulubione składniki (np: dużą ilość tartego sera, cienkie plasterki szynki lub samami i zioła: bazylia, oregano do tego jeszcze może być sos pomidorowy i sos czosnkowy). W tym czasie powinien nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Blaszkę trzeba posmarować olejem lub miejsce, gdzie będzie leżała pizza, posypujemy maka. Pizze piecze się ok. 10 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A ja polecam takie przepisy na pizze:

 

Pizza Pierog

Dla 2 osób

Składniki:

20 dkg szynka pokroić w paseczki

10 dkg boczek wędzony pokroić w kostkę

15 dkg ser gorgonzola także w kostkę

10 dkg rodzynki

1 szt cebula pokroiś w pierścienie i przesmażyć

10 dkg cykoria pokroic w plastry

1 łyżka tymianek

1 łyżka oregano

1 pęczek szczypiorek posiekać

sól, pieprz

Ciasto zrobić według ulubionego przepisu, rozwałkować na okrągło. Składniki nadzienia rozłożyć na połowie pizzy, złożyć ją na pół, zlepić. Piec w wysokiej temp., aż się zezłoci.

 

Zrolowana Pizza

Składniki:

na ciasto:

125 g twarożek

50 ml mleko

50 ml olej

1 szt jajko

250 g mąka

1 op proszek do pieczenia

sól

50 g masło roztopić do posmarowania ciasta

Nadzienie:

30 dkg brokuły w różyczkach

1 szt por pokroić w plasterki

10 dkg szynka pokroić w paski

20 dkg pomidor małe - pokroić w ćwiartki

1 puszka kukurydza odsączyć

sól, pieprz

curry

oregano

10 dkg ser żółty zetrzeć

10 dkg orzeszki solone zbrązowić na suchej patelni - do posypania ciasta

5 ml mleko skondensowane do posmarowania ciasta

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić, a w tym czasie różyczki brokuł i por zblanszować, osączyć. Jarzynki wymieszać z szynką, doprawić pikantnie. Ciasto rozwałkować na prostokąt - 30x40 cm. Posmarować masłem zostawiając 2 cm brzegu. Nadzienie wyłożyć na ciasto posypać 2/3 startego sera. Ciasto zrolować, przełożyć do babówki, posmarować mlekiem skondensowanym, posypać resztą sera i orzeszkami. Piec 35 min w 180`.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaloguj się, aby obserwować  

×