Skocz do zawartości

Polecane posty

Przepisy, które warto sprawdzić, wykorzystać. Jeśli to możliwe to zaznaczajmy, zaznaczajmy z czym silnie uczulającym są np.miodem, orzechami...zresztą sami dobrze wiecie. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bezglutenowe placki z jabłkiem

 

Składniki:

oliwa do smażenia

sol do smaku

maka gryczana 3 łyżki

cukier do smaku

jabłko 2 sztuki

maka ziemniaczana 3/4 szklanki

 

Przepis:

 

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Maki, sol i cukier wsypać, do miski i dolać 1 1/2 szklanki wody. Wymieszać i dodać starte jabłka. Smażyć na oliwie na zloty kolor. UWAGA: można ewentualnie dodać 1 jajko kurze lub 3 przepiórcze i 1-2 łyżki maki kukurydzianej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Barszcz czerwony czysty

 

Składniki:

sol

cukier

buraki 4 sztuki

cebula 1 sztuka

 

Przepis:

 

Buraki i cebule gotuje. Jesli dziecko może jeść mozna włożyć marchew, pietruszkę, seler. Zagotowuje i odstawiam. Następnego dnia wyjmuje warzywa i doprawiam sola i cukrem. W wersji dla dorosłych można doprawić czosnkiem, cytryna i zoilami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bułeczki drożdżowe bez mleka i jaj (słodkie)

 

Składniki:

maka pszenna 1 kg

oliwa 12 łyżek

cukier 1 szklanka

woda 2 szklanki

drożdże100 g

 

Przepis:

 

Proporcje na około 30 bułeczek Drożdże rozpuszczam w szklance letniej wody z łyżką cukru i odstawiam na 5 minut w cieple miejsce. Do zaczynu dodaje pozostałe produkty i zagniatam ciasto drożdżowe. Odstawiam na pól godziny w cieple miejsce pod przykryciem. Formuje bułeczki rekami natartymi oliwa i układam na blasze przykrytej pergaminem. Piekę ok 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone bułeczki doskonale nadają sie do zamorzenia.

 

Uwagi:

 

źródło: www.wyprawka.pl/alergie/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Alergia mojego synka zmusiła mnie do szukania i wymyślania różnych potraw.:) Oprócz słodkoci dla małych alergików: http://www.lobuziak.pl/forum/dzial-kucharski/922-ciacha-sa-odkoa-ci-dla-alergika.html#post16543

- trzeba jeszcze jeść inne rzeczy:D:)

Pierogi z jagodami dla dziecka z alergią- danie bez jajeczne, bez mleczne- zawiera co prawda łyżkę masła ale z dodatkiem margaryny też wychodzi.

Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 1 stołowa łyżka masła lub margaryny

- 1/2 stołowej łyżki soli

- 1 szklanka wrzącej wody

- 0,5 kg jagód

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto należy zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, trzeba je wyrobić ręką- aż będzie elastyczne. Kiedy ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba je podsypywać mąką. Wyrobione ciasto rozwałkować, a potem szklanką wykrajać kółka i kłaść do środka jagody. Mocno skleić brzegi.

Pierogi należy gotować we wrzącej osolonej wodzie około 5- 8 minut. Gdy pierogi wypłyną na wierzch to są ugotowane.

Pierogi z jagodami najlepiej polać naturalnym jogurtem (lub śmietaną) i posypać cukrem do smaku.

 

 

 

 

Edytowano przez Nadin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Naleśniki bez jajek i mleka

Składniki:

- 1 szklanka wody

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżka maki kukurydzianej

- 1 łyżka oleju

- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy a następnie odstawmy je na godzinę. Pierwszy naleśnik smażymy po obu stronach na posmarowanej tłuszczem patelni, następne już bez tłuszczu. Naleśniki są delikatne, dlatego łatwiej jest je smażyć na małej patelni. Gotowe naleśniki można posmarować dżemem, posypać owocami, bądź zrobić je ze szpinakiem- na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, potem wrzucamy mrożony szpinak, do szpinaku dodajemy łuskane ziarna słonecznika, odrobinę gałki muszkatołowej i soli. Podsmażamy i tak gotowy szpinak nadaję się jako dodatek do naleśników.

Placki ziemniaczane z marchewką bez jajek

Składniki:

- 3 średnie ziemniak

- 1 średnia marchewka

- 2-3 łyżki kleiku kukurydzianego

- sól

- 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Masę mieszamy z kleikiem i olejem. Placki smażymy na nie przywierającej patelni bez tłuszczu lub pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-30 min. Polecam placki posypane cukrem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chleb bezglutenowy

Składniki:

- 1/2 mąki pszennej bezglutenowej

- 1 duży ziemniak

- 2 szklanki mleka

- 4 dkg drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- sól

Sposób przygotowania:

Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, a potem dodać 4 łyżeczki mąki i letniego mleka. Należy to rozmieszać tak, aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Rozczyn należ przykryć ściereczką i trzeba poczekać aż podwoi swoją objętość. Do miski należy wsypać mąkę i dodać gotowy rozczyn, sól, przetarty ugotowany ziemniak, pozostałe mleko i należy to wszystko dobrze wyrobić ręką na ciasto. Wąski blaszki trzeba wysmarować grubo masłem i wypełnić do polowy ciastem oraz przykryć je ściereczkami, a potem pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie należy posmarować je wodą przy pomocy pędzelka. Chlebki powinno się piec ok 50 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Według tego przepisu wychodzi naprawdę smaczne pieczywo- nie tylko dla alergików- polecam.

 

Taki chlebek można podać z masłem i konfiturami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podaje kolejne dwa bardzo proste przepisy- właściwie to można z nich zrobić jeden obiad: kotleciki mielone z kopytkami. Do tego wystarczy dorobić jakoś surówkę :)

Kopytka bez jajek i bez glutenu

Składniki:

- 1 kg ziemniaków

- 2 łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej

- 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Na początku ziemniaki gotujemy i rozgniatamy, a potem zagniatamy wszystkie składniki (ciasto musi mieć gęstość taką jak ciasto na zwykłe kopytka). Na desce posypanej mąką kukurydzianą, formujemy z ciasta wałeczki i kroimy je na 3-cm kawałki. Następnie wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 8 min. Ziemniaki mają często różną zawartość wody, dlatego może być tak że czasami trzeba dodać trochę więcej mąki, lub może być też czasem konieczne dodanie kilku łyżek wody.

 

Kotleciki mielone ze szczypiorkiem bez jajek

Składniki:

- 0.75 kg piersi indyczej

- 1-2 łyżki wody

- tarta bułka (dla dzieci uczulonych na gluten - bezglutenowa)

- sól

- drobno posiekany szczypiorek

Sposób przygotowywania:

Mięso należy zmielić w maszynce- (najlepiej samemu a nie kupione gotowe). Wymieszać je z 2 łyżkami tartej bułki, szczypiorkiem, wodą i solą. Następnie z mięsa należy uformować kulkę i obtoczyć ją w tartej bułce i rozgnieść na placek. Kotleciki smażymy na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.

Według tego przepisu można przygotować kotlety z dowolnego gatunku mięsa.

Zamiast kotletów tradycyjnego kształtu, można również zrobić kulki, patyczki i można też całą masę włożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką żaroodpornego naczynia i piec 20-30 min w 220°C.

Edytowano przez Nadin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kotleciki mielone z cielęciny z papryką danie baz mleka i glutenu

Składniki:

- 40 dkg cielęciny

- kilka kawałków kolorowej papryki: czerwonej, żółtej i zielonej

- 1 jajko

- 2- 3 łyżki ryżu

- 5 łyżek płatków kukurydzianych

- 3 łyżki oleju

-przyprawy do smaku np: tymianek

Sposób przygotowania:

Mięso należy umyć, osuszyć i zmielić w maszynce razem z ugotowanym ryżem.

Natomiast paprykę trzeba drobno pokroić w kosteczkę i i podsmażyć na oleju a potem trzeba ją polać łyżką wody i oprószyć tymiankiem. Taką paprykę dusimy jeszcze ok 5 min.

Do zmielonego mięsa z ryżem należy dodać żółtko, paprykę i przyprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Na końcu do tej masy dodajemy ubitą pianę z białka.

Z mamy mięsnej formujemy kotleciki, otaczamy je w płatkach kukurydzianych i smażymy je na rozgrzanym oleju na patelni.

Potem jeszcze należy podlać kotleciki wodą i dusić je ok 6 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Roladki z piersi kurczaka danie bez glutenu, bez mleka i bez jajek

Składniki:

- 4 pojedyncze filety z kurczaka

- 1 duża marchew

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 1 cebula szarotka lub dymka

- 3 łyżki oliwy

- sok z połowy cytryny

- przyprawy do smaku: szczypta tymianku, sól, pieprz, odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka należy umyć i oczyścić z kostek i skóry, potem osuszyć i delikatnie je rozbić. Skrop lat z kurczaka z wewnętrznej strony- tam gdzie będzie farsz- sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Marchew należy umyć obrać i zetrze na tarce z grubymi oczkami, cebulkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie do tego dodajemy marchew i posiekana pietruszkę. Mieszamy to i doprawiamy do smaku odrobina cukru, pieprzu i soli i tymianku.

Farsz kładziemy na środek rozbitego delikatnie płata (na stronę skropioną cytryną i doprawią), a potem to dobrze zwijamy i jeszcze dodatkowo zapinamy wykałaczkami, tak aby farsz nie wydostał się ze środka. Roladki przysmażamy a potem dusimy z paroma łyżkami wody pod przykryciem ok 10 min, tak aby mięso było wystarczająco miękkie.

 

Roladki są naprawdę smaczne i można je podać na obiad z ryżem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

 

szklanka bezglutenowej mąki

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 kostki rozpuszczonej margaryny

2 duże jajka

łyżka octu

owoce

 

Sposób przygotowania:

 

Ubić przez ok. 10 minut żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce mąki bezglutenowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodać roztopioną chłodną margarynę, łyżkę octu, ubitą na sztywno pianę z białek - i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do średniej wielkości blaszki lub tortownicy, ułożyć gęsto owoce. Piec w nagrzanym piekarniku (temp.ok. 160 st. C) ok.30 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

 

Korzystałam z przepisu na stronie: MojeAlergie.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Krupnik bezglutenowy

 

włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora)

 

pół cebuli

 

woda - ok. 1,5 litra (może być też bulion warzywny lub mięsny)

 

1/3 szklanki kaszy: jaglana, jęczmienna (lub ryżu)

 

4 ziemniaki

 

liść laurowy

 

ziele angielskie

 

sól, pieprz

 

łyżeczka masła - opcjonalnie

 

Warzywa pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.

 

Dodaj wypłukana kaszę jęczmienną, jaglaną (lub ryż) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 20-25 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pasta z soczewicy

 

Składniki:

 

około 150 gr soczewicy ( najlepiej kolorowej)

 

średnia cebulka

 

kilka listków świeżej bazylii

 

olej do posmażenia cebulki

 

sól

 

pieprz (ewentualnie)

 

Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Najczęściej jest to 20 minut gotowania na małym ogniu :) Cebulkę kroimy w małą kostkę i posmażamy na rumiano na oleju

I tutaj najprzyjemniejsza część programu: wszystko wkładamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy. Można ewentualnie dodać oleju, jeżeli masa wydaje nam się zbyt sucha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kaszkowiec

 

Składniki:

 

Spód:

 

2 szklanki płatków kukurydzianych błyskawicznych

2 czubate łyżki oleju kokosowego

3 łyżki soku pomarańczowego (lub jabłkowego)

1 – 2 łyżki syropu z agawy

 

Masa czekoladowa:

 

1l mleka ryżowego (lub innego roślinnego)

1 szklanka kaszy kukurydzianej (np. drobnej polenty)

3/4 szklanki cukru (ksylitolu, stewii)

2 łyżki kakao lub karobu

1 opakowanie cukru waniliowego

3 czubate łyżki oleju kokosowego

 

Wierzch:

 

1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych błyskawicznych

 

Polewa:

 

1 1/2 łyżki oleju kokosowego

1 1/2 łyżki soku pomarańczowego lub jabłkowego

1 łyżka kakao

1 łyżka cukru pudru lub ksylitolu

 

 

 

Przygotowanie:

 

Spód:

 

Rozpuścić olej, dodać sok i syrop z agawy, dokładnie wymieszać i połączyć z płatkami. Następnie wyłożyć do płaskiego naczynia lub foremki o wymiarach ok. 30x20cm.

 

Masa czekoladowa:

 

W misce wymieszać suche składniki: kaszę kukurydzianą, cukier, kakao lub karob i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka wsypywać powoli suche składniki i ciągle mieszając gotować kilka minut. Dodać olej kokosowy i wymieszać, żeby się rozpuścił. Masę wyłożyć na spód z płatków, wyrównując powierzchnię.

 

Wierzch:

 

Płatki kukurydziane wysypać na masę kaszkową i polać polewą lub rozpuszczoną, gorzką czekoladą.

 

Polewa:

 

Rozpuścić olej kokosowy, dodać sok, cukier (ksylitol) i kakao (karob), dokładnie wymieszać. Wylać na płatki i wystudzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zupka na kolację, na przykład bezglutenowy krupnik. na składniki należy kupić: włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora), pół cebuli, woda - ok. 1,5 litra (może być też bulion warzywny lub mięsny),1/3 szklanki kaszy: jaglana, jęczmienna (lub ryżu), 4 ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz, łyżeczka masła. Warzywa pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Dodaj wypłukana kaszę jęczmienną, jaglaną (lub ryż) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 20-25 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam puree z kalafiorka:-) jest bardzo smaczne i mój synek je uwielbia:-)Kalafior podziel na różyczki, wrzuć do lekko osolonego wrzątku. Gotuj kilkanaście minut - do miękkości. Do odcedzonego kalafiora dodaj łyżeczkę kleiku kukurydzianego i gałkę muszkatołową. Zmiksuj, wyłóż na talerz, dopraw do smaku:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kopytka bez ziemniaków, jajek i mąki przennej

Składniki:

 

200 gr mąki orkiszowej ( lub innej, może być ryżowa lub owsiana)

 

1 średni batat ( słodki ziemniak, który oprócz nazwy z ziemniakiem nic wspólnego nie ma)

 

przyprawy według uznania i potrzeby

Batata obieramy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy, aż zrobi się miękki. Jego konsystencja przypomina marchewkę. Mąkę mieszamy z wybranymi przyprawami ( uwaga z cukrem – bataty są dość słodkie) . Ugotowanego batata dodajemy do mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto

Wstawiamy garnek z wodą do gotowania. Teraz lepimy kopytka, czyli na posypanym mąką blacie (lub stolnicy) kręcimy wałeczki i kroimy w kopytka. Wrzucamy do wrzącej wody. Gdy wypłyną na wierzch -gotowe! Nadają sie do zamrożenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Domowa kiełbaska w słoiczkach bez chemii :-)

 

800 szynki

800 łopatki

500 boczku (bez skóry)

30 g soli peklowej*

łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego

po łyżce majeranku i pieprzu ziołowego

3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

 

Część szynki pokroić w bardzo drobną kosteczkę, resztę mięs zmielić w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Dodać przyprawy i wyrabiać masę dłońmi kilka minut (ok. 10). Przełożyć ją do wyprażonych słoików, starając się, by było jak najmniej przestrzeni z powietrzem, zostawiając od góry 2-3 cm (mielonka "rośnie" w trakcie obróbki termicznej). Zamknąć słoiki i wstawić je do szerokich garnków wyłożonych ściereczką - słoiki nie powinny się ze sobą stykać. Wlać tyle wody, by sięgała ok. 3 cm poniżej wieczka. Zagotować, zmniejszyć ogień i pasteryzować trzy dni z rzędu, co 24 godziny, licząc czas od zawrzenia wody:

 

słoiki do 0,5 litra: pierwszego dnia 60 minut, drugiego 40, trzeciego 30

słoiki litrowe: pierwszego dnia 90 minut, drugiego 60, trzeciego 45

słoiki 1,5 l: pierwszego dnia 120 minut, drugiego 80, trzeciego 60

 

Podczas tyndalizacji dolewać wody w miarę jak się będzie wygotowywać, by utrzymać jej poziom. Po każdej pasteryzacji słoiki zostawić w garnkach, by wystygły, a potem w temperaturze pokojowej. Tak przygotowaną mielonkę można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, ale niekoniecznie w lodówce. Jeśli chcemy, by wytworzyła się galaretka i warstwa tłuszczu, należy przed otwarciem wstawić słoik na ok. 2 godziny do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Fajnie, że powstały takie tematy, które są naprawdę przydatne, a ja ze swojej strony mogę Wam polecić tę stronkę internetową http://www.odetchnijspokojnie.pl/co-moze-wywolac-wstrzas-anafilaktyczny/ , na której jest dokładnie napisane co może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Ja ogólnie jestem zdziwiony ile może być czynników, które wywołują ten wstrząs. Weźmy pod uwagę chociażby sierść konia. Bardzo rzadko spotykany czynnik, ale jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×