Jump to content
tutelitury

Przepis na dobre kruche ciasto??

Recommended Posts

Do tarty polecam taki przepis na ciasto:

Skladniki:

na forme o srednicy ok. 30 cm

- 400 g maki

- 115 g masla

- 2 lyzki stolowe cukru pudru

- 1 zoltko

- aromat waniliowy

- 1 lyzka zimnej wody

 

Sposob przygotowania:

- Z podanych skladnikow nalezy zagniesc ciasto, dodajac okolo 1 lyzki zimnej wody. Nastepnie ciasto rozwalkowac na stolnicy posypanej maka i wylepic nim blache o srednicy -ok 30 cm oraz nakluc w kilku miejscach widelcem. Ciasto musi byc rozwalkowane na bardzo cienkie. Potem trzeba nakryc ciasto folia lub papierem pergaminowym. Ciasto na tarte piecze sie okolo 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Do tego ciasta mozna przygotowac jeszcze nadzienie na slodko (tarta cytrynowa) w nastepujacy sposob:

Skladniki:

- 6 jaj

- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

- 115 g masla

- starta skorka i sok z 4 cytryn

- cukier puder do posypania

 

Sposob przygotowania:

Do rondla wlozyc jaja, maslo, wsypac cukier i mieszac - podgrzewajac na malym ogniu do czasu, az cukier sie rozpusci. Wtedy nalezy dodac skorke i sok z cytryn (nalezy uwazac na pestki), dalej gotowac, caly czas mieszajac do chwili, kiedy masa zacznie gestniec. Wylac mase na ciasto. Piec okolo 20 minut az nadzienie sie zetnie. Tuz przed podaniem mozna posypac tarte cukrem pudrem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

podaję jeszcze tutelitury przepis na kruche babeczki (nie jest taki trudny- polecam)

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki krupczatki

- 25 dkg (kostka) masła lub margaryny

- 3 żółtka

- szczypta soli

- szklanka cukru pudru

- sklarowane masło do wysmarowania foremek

 

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier puder, szczyptę soli, posiekane masło lub margarynę nożem- łączymy starannie wyrabiając i do tego dodajemy żółtka i tez dobrze wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie owinięte pergaminem lub folią ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Wychłodzone ciasto wałkujemy nie grubiej niż 0,3 cm i nawijamy je na wałek i przenosimy nad foremki do babeczek-( posmarowane już wcześniej sklarowanym masłem). Następnie wciskamy do foremek ciasto. Foremki z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, babeczki pieczemy w temperaturze ok 200stopni C przez 0k 12- 15 min. Gdy się już upieką to zarumienione układamy na stolnicy dnem- aby po przestudzeniu łatwo wyszły z formy.

Gdy są zimne ostrożnie wyjmujemy je i dekorujemy np: bitą śmietaną i owocem np: truskawką:) lub na bitą śmietanę sypiemy orzechy i rodzynki:). Na babeczkę można nałożyć tez krem lub roztopioną w rondelku

-pokruszoną czekoladę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj zrobiłam kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i jest super do kawy, herbatki:)

Składniki na ciasto:

2 czubate szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka cukru pudru

1 masło lub margaryna do pieczenia

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

czerwone porzeczki

 

Składniki na kruszonkę:

1/3 szklanki mąki

2/3 szklanki wiórków kokosowych

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki śmietany

3 krople zapachu migdałowego lub waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Masło ( margarynę) ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodajemy jajka. Później dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i można też dodać śmietanę. Wszystko ucieramy. Na blaszkę nakładamy papier do pieczenia i na to wykładamy ciasto, które posypujemy czerwonymi porzeczkami. Aby przygotować kruszonkę należy wszystkie składniki wymieszać. Ciasto sypiemy kruszonką i należy je piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy ciasto stygnie, to posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

 

 

 

20080725007ph5.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam jeszcze przepis na kruche babeczki jabłkowe- z jabłkami

 

Składniki:

Ciasto:

25 dkg mąka

15 dkg masło

7 1/2 dkg cukier puder

1 szt jajko

sól

Nadzienie:

1/2 kg jabłko obrać, pokroić w plasterki

125 g śmietana

2 szt jajko

1 łyżka cukier

1 op cukier waniliowy

sól, gałka muszkatołowa

cynamon

sok cytrynowy

Z podanych składników zarobić ciasto, chłodzić przez godzinę. Składniki nadzienia - oprócz jabłek - wymieszać. Ciasto rozwałkować, wylepiać foremki do babeczek, dna ponakłuwać widelcem. Włożyć do foremek plasterki jabłek, piec 10 min. w 225`. Zalać masą jajeczną, piec 15 min.

 

Bardzo smaczne jest jeszcze takie ciasto kruche- ciasto śmietankowo serowe :)

 

Składniki:

375 gr mąka krupczatka na ciasto

250 gr margaryna na ciasto

125 gr cukier na ciasto

proszek do pieczenia na ciasto

2 łyżka kwaśna śmietana na ciasto

1 szt jajko na ciasto

50 dkg biały ser zmielony 3 razy

2 łyżka miód

3 szt jajko oddzielić białka od żółtek

50 dkg kremówka ubić

2 łyżka mąka

2 łyżka cukier

1/2 łyżeczka cynamon

8 łyżka płatki kukurydziane

Ze składników na ciasto szybko zagnieść kruche ciasto,odłożyć do lodówki. Twaróg utrzeć z miodem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać bitą śmietanę, mąkę i cynamon. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto rozwałkować na blasze wyłożonej papierem, na ciasto wyłożyć twaróg, na to masę śmietanową. Wierzch posypać płatkami. Piec 1 godz w 180`

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja znam jeszcze taki przepis na ciasto kruche, na zimno.

 

Ciasto z Brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:

375 g mąka krupczatka

25 dkg masło schłodzone

125 g cukier

1 szt jajko

sól, zapach cytrynowy

Masa budyniowa:

1 op budyń waniliowy

8 dkg cukier

1/2 l mleko

2 szt żółtko

50 dkg twaróg chudy

20 dkg kremówka ubić na sztywno

5 łyżeczka żelatyna rozpuścić w odrobinie gorącej wody

1 puszka brzoskwinia osączyć z zalewy

10 dkg migdały drobno pokroić

3 dkg czekolada gorzka zetrzeć

Składniki ciasta szybko zagnieść i do lodówki. W tym czasie ugotować budyń z cukrem na mleku, schłodzić go, zmiksować z żółtkami, potem dodać twaróg i żelatynę, na koniec wymieszać z bitą śmietaną i uprażonymi migdałami, trochę zostawić do ozdoby. Ciasto upiec w tortownicy, schłodzić, na ciasto wylać masę, odstawić do stężenia. Ozdobić migdałami i czekoladą.

 

Migdałowiec z Gruszkami :)

Jest to pyszne ciasto kruche z owocami.

 

Składniki:

Ciasto:

25 dkg mąka

15 dkg masło

2 szt żółtko

4 łyżka cukier puder

Masa:

4 szt jajko

15 dkg cukier

8 dkg masło

1 szt żółtko

3 łyżka mąka

2 łyżka mąka ziemniaczana

cynamon

skórka cytrynowa

15 dkg migdały zmielić

5 szt gruszka dużych - obrać, przekroić na pół, skropić cytryną

sok cytrynowy

10 szt wiśnie w zalewie

5 dkg wiórki migdałowe do posypania

Składniki ciasta ze szczyptą soli zagnieść , wstawić do lodówki. Po godzinie wylepić ciastem tortownicę, piec 15 min w 200`. Jajka ubić z cukrem, masło utrzeć z żółtkiem, połączyć z jajkami. Wymieszać z mąkami, cynamonem, migdałami i skórką cytrynową. Do zagłębień w gruszkach włożyć po wiśni, ułożyć gruszki na cieście stroną przekrojoną do dołu, zalać masą jajeczną, posypać wiórkami. Piec 50 min w 160`.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze polecam naprawdę bardzo smaczne ciasteczka- wszystkim smakowały, nawet dziadek chory na cukrzycę nie mógł się nim oprzeć:D Lukrowane serduszka ze strony Dr Oetker:

Dr. Oetker- Walentynki 2009

O ciasteczkach tych pisała na walentynki 1mamut i miała świetny pomysł:)

 

A do zrobienia tych ciasteczek potrzebne są:

do przygotowania ciasta:

- 200g. (1,5 szklanki) mąki

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 100g. miękkiego masła

- 80g. (pół szklanki) cukru pudru

- łyżeczka cukru waniliowego (ja dodałam parę kropel zapachu wanilowego, bo nie malałam cukru waniliowego:D)

- 2 żółtka

 

do przygotowania lukru użyłam:

- cukier puder

- przegotowaną, chłodna wodę

- syrop malinowy

(ale można tez kupić gotowy lukier, tyle ze mi zrobienie lukru wydaje się bardzo proste i szybkie:D)

 

 

Sposób przygotowania:

"Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto, wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Metalową foremką wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 min.

Piekarnik gazowy: temp. 180º C (nie powinien być podgrzany)"

Ja do ciasta dodałam jeszcze łyżkę mleka, bo wydawało mi się za twarde:D

A z ciasta można wykrajać różne kształty nie tylko serduszka oczywiście.

Żeby zrobić lukier to należy do cukru pudru wlewać po trochu wody, mieszając przy tym, jak cukier będzie taki jak gęsta śmietana to można dodać parę kropli syropu malinowego (lukier będzie w tedy różowy) i malujemy nim ciasteczka:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio mój Michał robił ciastka z gotowego ciasta kruchego z paczki, ciasto kruche XXL z maślaną nutą, ciastka wyszły bardzo smaczne, mimo że wyszło chyba z 6 blach ciastek zjedliśmy je tak szybko że do wieczora nic nie zostało :)

[ATTACH=CONFIG]3638[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]3639[/ATTACH]

100_6469.jpg

100_6472.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciasta.net

Składniki: 1 margaryna

pół szklanki mleka lub wody

mniej niż 2 szklanki cukru

4 łyżki kakao

4 jaja

2 szklanki mąki

łyżka proszku do pieczenia

aromat lub przyprawa do pierników (niekoniecznie)

 

Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

 

Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (tortownica o średnicy 24 cm) i piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut (maksymalnie do 70 minut). Polać polewą czekoladową

 

 

______________________________________

Zobacz ten ekogroszek!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zawsze ciastka kupuję tutaj - są mega pyszne :D Do pieczenia to ja nie mam talentu - niestety :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

250 g masła roślinnego

1/2 kg mąki

1/2 szklanki cukru pudru

4 - 6 zółtek Zalezy od wielkości jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

 

Maka na stolnicę, w dzirkę włożyć zimne masło, wsypać cukier puder i proszek do pieczenia i cukier waniliowy i posiekać nożem tak zeby się wszystko połączyło, potem do tego wbić żóltka i wyrobić rękami. Włożyć w chłodne miejsce na ok 1 h albo zamrozić w zamra zalniku i do pieczenia zetrzec na tarce.

 

To jest przepis mojej mamy i zawsze wychodzi pyszne kruche ciasto.

I na każde 1/2 kg mąki zawsze dajesz 250 g masła

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepis na idealne kruche ciasto

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

1 kostka margaryny lub masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru lub zwykłego cukru

 

Sposób przygotowania:

Na stolnicy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie siekamy je z masłem, żółtkami i margaryną. Ważne, aby po dodaniu składników "mokrych" do ciasta, jak najszybciej je wyrobić. Jeżeli zbyt długo będzie miało styczność z ciepłem, to zmieni się jego struktura. Przed pieczeniem, nasze ciasto musi się schłodzić przez ok. 30-60 minut. Później wyjmując je z lodówki powinniśmy chwileczkę poczekać, aby odrobinę zmiękło. Później możemy je swobodnie rozwałkować. Kruche ciasto pieczemy od 15 do 30 min w temp. 200-220 stopni.

 

Porada:

Na kruchość i plastyczność ciasta wpływają też żółtka jaj. Wystarczy je ugotować na twardo i przetrzeć na sitku lub przepuścić przez praskę do czosnku. Dzięki temu nasze ciasto będzie sypkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uniwersalne kruche ciasto – do tart i ciastek krok po kroku

czas: ok. 45 minut liczba porcji: na formę 24 cm średnicy lub 25x30

Składniki:

 

180 g mąki

100 g masła

2–3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru z wanilią

1 jajko

 

KROK 1:

Najpierw wysypuję mąkę na blat, dodaję cukier puder, cukier z wanilią i masło. Najpierw siekam całość nożem, a potem, gdy już masło będzie w małych kawałkach, wbijam jajko i zagniatam.

Przepis na kruche ciasto z jajkiem

KROK 2:

Chowam do lodówki na 30 minut, a potem wałkuję. Albo na blacie podsypanym mąką albo między dwiema foliami.

Przepis na kruche ciasto z jajkiem

KROK 3:

Przenoszę na wałku i wkładam do formy.

Przepis na kruche ciasto z jajkiem

KROK 4:

Obciążam fasolkami i wstawiam do nagrzanego do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15 minut z fasolkami, a potem 5 minut bez fasolek. Zamiast do tarty możecie też rozwałkować prosto i zrobić spód do ciasta, albo zrobić ciastka, takie np. jak ciastka z lawendą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwielbiam kruche ciasta, szczególnie np ze świeżymi owocami, często robię na niedziele takie z masą kupowaną w sklepie z orzeszkami z helio, na to jeszcze bita śmietana i to co mam akurat pod ręką, zmiksowane maliny (mrożone, w sezonie świeże). Szkoda tylko, że nie mam czasu na robienie takich ciast w kilku blachach, bo ciasto rozchodzi się momentalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uwielbiam kruche ciasta, szczególnie np ze świeżymi owocami, często robię na niedziele takie z masą kupowaną w sklepie z orzeszkami z helio, na to jeszcze bita śmietana i to co mam akurat pod ręką, zmiksowane maliny (mrożone, w sezonie świeże). Szkoda tylko, że nie mam czasu na robienie takich ciast w kilku blachach, bo ciasto rozchodzi się momentalnie.

 

ja na święta kupiłam tę masę orzechową bo mam zamiar zrobić mazurka z bakaliami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie najlepiej sprawdza się ciasto kruche z dr. Oetkera. Właśnie wczoraj robiłam szarlotkę używając tego ciasta i przepisu z opakowania. Szarlotka jak zwykle wyszła przepyszna, połowę zjedliśmy jeszcze jak była gorąca :D . [ATTACH=CONFIG]3765[/ATTACH]

2015_03_11_kruche_ciasto_z_truskawkami-1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

niestety nie pomogę, kruche zagniata zawsze moja babcia, ktora jest w tym mistrzynią! Obserwowałam, uczyłam się - ale nigdy nie wyszło takie, jak mojej babci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×