Jump to content
hania

Dodatki do żywności, które mogą uczulić.

Recommended Posts

Symbole wybranych dodatków do żywności, mogących wywołać reakcje alergiczne :

 

Syntetyczne barwniki azowe:

E 102- tartazyna (dodawana do wielu cukierków, żelek, syropów dla dzieci,

vibowitu)

E 107- żółcień 2G

E 110- żółcień pomarańczowa S

E 122- azorubina

E 123- amarant

E 124- czerwień koszenilowa

E 128- czerwień 2G

E 151- czerwień brylantowa

E 200- kwas sorbowy

E 203- sorbinian wapnia

E 210- kwas benzoesowy

E 219- ester metylowy kwasu p-hydroksybenzeoesowego- sol sodowa

E 311- galusan oktylu

E 320- butylohyroksyanizol BHA

E 321- butylohydroksytoluen BHT

E 620- kwas glutaminowy

E 625- diglutaminian magnezu

E 626- kwas guanylowy

E 629- guanylan wapnia

E 630- kwas inozynowy

E 633- inozynian wapnia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haniu ja przez ostanie 3 lata czytałam skład każdego produktu, który kupowałam dla mojego synka- czasem w sklepach panie były bardzo zdziwione co ja tu im wymyślam:D

Podje jeszcze opisy wybranych przezemnie paru konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy, które mogą wywołać reakcję alergiczną- w opracowaniu ich skorzystałam z artykułu: Kolor i smak zgodny z oryginałem, Super ekspres, nr. 183.

 

Środki konserwujące- zapobiegają psuciu się żywności.

 

E200- Kwas sorbowy- często występuje w serach, marmoladach, margarynach.

E211- Benzoesan sodu- może występować w napojach gazowanych, marynatach i konserwach, jest on najbardziej uczulający.

 

E230 - Bifenyl- zapobiega podczas transportu owoców cytrusowych, psucia się ich skórki.

 

Barwniki - nadają ładny kolor produktom spożywczym, często występują np: cukierkach.

 

E110- Żółcień pomarańczowa- może występować w cukierkach i żelkach. Niestety uwalnia ona histaminę w organizmie i może wywołać objawy u astmatyków. Natomiast w połączeniu z benzoesanem może spowodować nadpobudliwość u dzieci.

 

E124- Czerwień koszelinowa- często jest obecna w cukierkach, kiślu, budyniu oraz w galaretce. Używana jest też do barwienia wędzonych ryb. Może spowodować reakcję alergiczną szczególnie u osób uczulonych na aspirynę.

 

E127- Erytrozyna- jest dodawana do wisienek koktajlowych i owoców kandyzowanych.

Przeciwutleniacze- zabezpieczają produkty przed utlenianiem.

 

E321- Butylohydroksytoluen- może występować np: w gumie do żucia.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

×