Jump to content

Recommended Posts

Dla Domis :-) Może coś sie przyda :mrgreen:

 

Podaje dwa przepisy na słodziutkie ciasta- myślę ze dobre dla dzieci :-) Jednak moim zdaniem na przyjęciu wystarczy jedno z tych dwóch ciast, bo oba są naprawdę słodkie :-P

 

Przepis na ciasto Rafaello

Składniki:

ciasto- biszkopt:

- 6 jajek

- 6 kopiastych łyżek maki pszennej

- 6 kopiastych łyżek cukru

- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

- 1/2 litra śmietany kremówki

- 20 dag wiórek kokosowych

- 2 białe czekolady

- 2 torebki "Śnieżki" w proszku

- 1 paczka migdałów "obranych"

- orzechy - do dekoracji

Sposób przygotowania:

ciasto:

Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywno z cukrem, powoli dodać do nich żółtka i make z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto należy piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia.

nadzienie:

1/4 litra śmietany kremówki należy zmiksować z 2 "Śnieżkami" w proszku i potem wyłożyć na biszkopt. Reszte kremówki zmiksowac z 2 rozpuszczonymi na parze czekoladami. Potem należy dodać 15 dag wiórek kokosowych i wyłożyć na pierwsza masę. Powciskać migdały i posypać reszta wiórków kokosowych. Na koncu ciasto można ozdobić orzechami. Dobrze jest schłodzić ciasto w lodowce.

Biszkoptowe spody można kupić tez gotowe :mrgreen:

 

Ciasto krówka

Składniki:

Ciasto:

- 3 szklanki maki

- 10 dag masła

- 2 jajka

- 4 łyżki miodu

- cukier waniliowy

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa 1:

- 1/2 litra śmietany 30%

- 2 łyżki cukru pudru

- cukier waniliowy

- 2 "śmietan-fix" w proszku

Masa 2:

- puszka mleka skondensowanego słodzonego

- 20 dag orzechów wolskich

- płatki migdałów do dekoracji

- wiórki ciemnej czekolady lub trochę startej ciemnej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Dwa kawałki należy piec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm.- włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietanki -fix" i wymieszać.

Na jeden kawałek ciasta wyłożyć ubita smietane i przykryć drugim ciasta, lekko docisnąć.

Puszke mleka wlozyc do garnka z woda i należy gotować na średnim ogniu 3 godziny. Caly czas dolewając wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Nastepnie trzeba odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami. Potem wierzch ciasta można udekorować paltkami ciemnej czekolady i migdałów. Ciasto- krówka najlepiej jest schłodzić w lodowce. Ciasto moim zdaniem najlepsze na trzeci dzień.

 

Myślę ze na przyjęciu dla dzieci na stole powinny znaleźć sie tez ciasteczka :mrgreen:

 

Ciasteczka serowe

Składniki:

- 25 dag półtłustego sera

- 2 szklanki maki

- 1 kostka masła

- 1 jajko

- cukier do posypania ciastek

- margaryna do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Ser pokruszyć należy możliwie drobno- najlepiej za pomocą widelca i

dodać make, masło, szczyptę soli. Zagnieść cisto, formując je w

kule i włożyć do lodówki na 1 godz. Po wyjęciu ciasto rozwałkować po kawałku i

wycinać kieliszkiem lub foremkami ciasteczka, następnie należy je smarować

po wierzchu rozbitym jajkiem i posypywać cukrem. Ciastka należy piec w temp. ok 180 -200 stopni ok. 10 min.

 

Ciasteczka jabłkowe z paltkami otrębami i rodzynkami - fajne i zdrowe dla dzieci :-)

Składniki:

- szklanka platkow owsianych,

- szklanka otrebow pszennych,

- szklanka rodzynek,

- szklanka maki,

- jajko, szklanka soku jablkowego,

- 1/4 szklanki oleju,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- cynamon...

Sposób przygotowania:

Wymieszać płatki, make, otreby, rodzynki i proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajko "rozbełtać" lub zmiksować z sokiem jabłkowym i olejem, a następnie wlać do reszty i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować łyżką nieduże placuszki. Piec je w temp. 200 st. ok. 10min- nie dłużej.

 

Koktajle na dziecięce przyjecie :-) :

 

Koktajl cynamonowy

Składniki:

- 4 szklanki mleka,

- 8 łyżki cukru,

- szczypta cynamonu,

- 4 łyżki bitej śmietany,

- drobno starte orzechy np: laskowe

Sposób przygotowania:

Na bardzo małym ogniu należy podgrzać cukier- mieszając. Dodać mleko. Cały czas mieszając podgrzewać, aż cukier sie rozpuści. Potem dodać cynamon, wymieszać. Ostudzić, wlać do szklaneczek, posypać startymi orzeszkami i przystroic bita smietana.

Koktajl bananowy - jagodowy

Składniki:

- 2 banany

- 100 g jagód (mogą byc tez maliny, ale tez można zrezygnować z tego składnika)

- 2 łyżki miodu

- 2 szklanki mleka 2%

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Mozna schłodzić w lodowce. Potem przelać do szklaneczek.

 

Polecam tez domowe hot dogi dla dzieci

 

Domowe Hot Dogi

Składniki:

- 2 szklanki maki

- 1/4 szklanki mleka

- 1 jajko

- 1/2 kostki margaryny

- 2 dag drożdży

- 2 łyżki cukru

- parówki

- ser złoty

- ketchup

Sposób przygotowania:

Nalezy podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier. Odstawić przykryte w garnuszku pod ściereczką do wyrośnięcia. Później do maki, roztopionej i ostudzonej margaryny, jajka dodać wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Ciasto należy rozwałkować na ok. 1cm. Potem pokroić w kwadraty- tak żeby położone w poprzek parówki sie zmieściły (parówki tez można przeciąć wzdłuż na pól). Na każdym kwadraciku układać paski sera żółtego, ketchup (można go dodać na wierzch hot doga po upieczeniu- bo w środku upieczony jest bardzo gorący i niestety można sie poparzyć) i parówkę. Następnie zawinąć ciasto i zalepić brzegi- aby środek nie wypłynął i piec w temp. ok. 180-200 stopni- aż do zarumienienia ciasta.

 

Polecam też: http://www.lobuziak.pl/forum/artystyczne-mamy/2556-pomysa-y-na-przyjecie-dla-dzieci.html#post59251

Share this post


Link to post
Share on other sites

robie tez Rafaello i krowke i naprawde sa slodkie:)) czasami robie tez chalwowe ciacho to juz wogole mozna sie przekrecic :)) ale sa pycha :mrgreen: :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domis nie ma za co :-)

Olivka zdradz jak robisz ciasto chalowe :-P :-) ja uwielbiam chalwe- to ciasto musi byc pyszne :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadin, juz sie robi Kochana :)) to b. proste, pomijajac fakt, ze biszkopt mi nigdy nie wychodzi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

Cisto chalwowe:

Biszkopt-upiec wg. wlasnego przepisu:)

 

Krem:

30 dkg chalwy

20 dkg "Kasi"

4 lyzki cukru pudru

3 lyzki rodzynek zaparzonych

3 lyzki orzechow posiekanych

alkohol do smaku

1 tabliczka czekolady do polania gotowego ciasta:)

 

"Kasie" utrzec z c. pudrem dodac pokruszona chalwe, alkohol, rodzyny, orzchy. Biszkopt nasaczyc, przeciac, posmarowac kremem, przykryc posmarowac kremem, polac rozpuszczona czekolada...

 

SMACZNEGO :!: :!: :!:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olivka dziękuje ciasto musi byc faktycznie słodziutkie:) Zrobię swoim facetom- na pewno po mimo diety trochę im podjem:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadin ja znam bardzo podobny do ciastka krówki przepis na mlekolaczek z polewą krówkową

* mleko 6 łyżek

* cukier puder 3/4 szklanki

* żółtka 4 szt

* proszek do pieczenia 1 łyżeczka

* margaryna lub maslo 1 kostka

* masło 1 kostka

* cukier puder 25 dag

* mleko w proszku 25 dag

* sok z cytryny 3 łyżeczki

* jajko 1 szt

* krówki 20 dag

* mąka 3 szklanki

 

Sposób przyrządzenia

 

CIASTO

mąka - 3 szklanki

cukier puder - 3/4 szklanki

żółtka - 4 szt

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

margaryna lub masło - 1 kostka

 

MASA

masło - 1 kostka

cukier puder - 25 dag

mleko w proszku - 25 dag

sok z cytryny - 3 łyżeczki

jajko - 1 szt

 

WIERZCH

krówki - 20 dag

mleko - 6 łyżek

 

CIASTO:

Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Na koniec nie przerywając ucierania stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia uprzednio przesiane. Wszystko dokładnie utrzeć i wstawić ciasto na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w temperaturze 180 st. C. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Upieczone ciasto wystudzić.

 

Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo cukier puder. Następnie, cały czas mieszając dodać całe jajko, mleko w proszku i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wyłożyć na pierwszy placek i przykry drugim plackiem.

 

Krówki przełożyć do rondelka, wlać mleko i cały czas mieszając gotować aż krówki się rozpuszczą i powstanie z nich gęsta masa Lekko ją przestudzić i

polać ciasto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kanapeczki, ciasteczka, nugetssy i na pewno tort (przewaznie piekę biszkopt i smaruje je gotową masą i bitą śmietaną). Dzieci uwielbiają takie smakołyki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

frytki i nagetsy to podstawa u dzieci. Tort oczywiście symbolicznie też ale to oczywiście w zależności od okoliczności, jednak jeżeli chodzi o pieczenie to raczej nie porywam się na wielkie rzeczy, też kupuję gotową masę, biszkopt jedynie pieczę i przekłam albo królową masą albo orzechową z heli plus jakaś budyniowa dla przełamania smaku jak mam to daję dżem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×