Jump to content
Nadin

Produkty spożywcze dla alergików

Recommended Posts

Jakie macie sprawdzone produkty spożywcze np: słodyczce, mąki bezglutenowe, w przypadku gdy dziecko ma alergię.

Kiedy mój synek nie mógł jeść mleka, jaj, orzechów to kupowaliśmy mu:

 

Zamiast czekolady i kakaa:

Wyrób czekoladopodobny Staś (zamiast czekolady), skład: cukier, tłuszcz roślinny, laktoza, serwatka, olej sojowy, emulgator - lecytyna, aromat identyczny z naturalnym - wanilina.

Pasta Carobella (coś w rodzaju Nutelli ;)), skład: nieutwardzony olej słonecznikowy (36%), syrop kukurydziany, karob (20%), mąka sojowa, lecytyna sojowa, aromat waniliowy

Natu Karob puder (zamiast kako nadaje się do pieczenia ciasteczek), skład: mączka z "chleba świętojańskiego".

Ciasteczka:

Herbatniki orkiszowe skład: mąka orkiszowa 32%, mąka pszenna, cukier trzcinowy, masło 15%, skrobia kukurydziana, mleko w proszku, emulgator: lecytyna, sól morska, środek spulchniający: węglan sodu, soda, aromat naturalny.

Ciasteczka kruche Glutenx Skład:margaryna, skrobia kukurydziana, cukier, skrobia pszenna, skrobia ziemniaczana węglan amonu - środek spulchniający.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciastka cynamonowe skład: skrobia kukurydziana, skrobia pszenna, margaryna, cukier, guma guar – substancja zagęszczająca, błonnik pokarmowy, soda oczyszczona – środek spulchniający, glukoza, pektyna jabłkowa – substancja zagęszczająca i diglicerydy kwasów tłuszczowych – emulgator, aromat waniliowy identyczny z naturalnym, cynamon, sól.

Ciastka kruche w białej polewie GLUTENEX skład:

margaryna, skrobia kukurydziana, cukier, skrobia pszenna, skrobia ziemniaczana, kwaśny węglan amonu - środek spulchniający, masa czekolado podobna (cukier, tłuszcz roślinny, laktoza, serwatka, olej sojowy, emulgator - lecytyna sojowa, aromat identyczny z naturalnym - wanilina, toffi).

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serwatka nie jest z mleka? Ja odrzucałam wszystko co ma serwatkę, bo myślałam ,że uczuli jak mleko. Gdzie się kupuje takie ciasteczka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widziałam w sklepie kilka ciast i deserów bezglutenowych ze znakiem przekreślonego kłosa. Czytałam, że produkty które mają na opakowaniu ten znak są dokładnie przebadane i mają gwarancję braku glutenu. Są produkowane na oddzielnych liniach produkcyjnych, aby nawet śladowe ilości nie przedostały się do produktu.

718x377kolaz-bezglutenowe4png.png

718x377kolaz-bezglutenowe4png.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

×