Jump to content
Nadin

Malinowe przysmaki

Recommended Posts

Ponieważ zaczyna się sezon na maliny, to polecam Wam:

Malinowy deser z bitą śmietaną przepis ten jest na 3 porcje:)

Mój synek bardzo lubi ten deser, a robi się to bardzo szybko i łatwo- naprawdę polecam:)

Składniki:

- 2 pojemniczki (po 200 g) śmietany 30 % wcześniej dobrze schłodzonej w lodówce

- cukier waniliowy i cukier puder- ilość wg. upodobań

- 1 pojemnik malin

Sposób przygotowania:

1 Maliny należy umyć i 3/4 owoców przy pomocy blendera lub miksera miksujemy. Następie należy otrzymany mus z owoców przetrzeć przez sitko do miseczki. Natomiast reszta malin, która została- będzie potrzebna na wierzch deseru do jego ozdoby.

2 Przy pomocy miksera z końcówkami do ubijania należy ubić śmietanę w wysokim pojemniku, miksując ją na najwyższych obrotach. Jak trochę zgęścieje, to trzeba dosypać do niej cukru waniliowego i cukru pudru - ilość wg upodobań. Potem należy miksować śmietanę maksymalną prędkością aż stanie się bardzo gęsta, puszysta, tak, że jak przekręcisz pojemnik to nie powinna wypaść. Trzeba tylko uważać, żeby nie miksować za długo, bo może się zrobić masło:D

3 Do miski z musem należy przełożyć ok 3/4 bitej śmietany i delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki to wymieszać. Na końcu do miseczek nakładamy kolejno: na spód- śmietanę z połączoną z musem malinowym, potem delikatnie nakładamy samą bitą śmietanę i ozdabiamy to malinami:)

A tak wygląda malinowy deser z bitą śmietaną. Obok pucharków siedzą ulubione maskotki mojego synka, bowiem moje dziecko stwierdziło że małpka i misiu bardzo pasują do deseru:D

p1030717qr5.jpg

p1030719cn4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następny przepis w którym są maliny to: malinowa tarta

To ciasto to moim zdaniem dobry pomysł na podwieczorek dla całej rodziny:)

Składniki:

na ciasto:

- 1 szklanka mąki

- pół kostki zimnego masła

- 1 jajko

- 2 łyżki cukru pudru

- szczyptę soli

na krem do ciasta:

- 1 opakowanie budyniu np:śmietankowego lub waniliowego

- 1 szklanka bitej śmietany (może być przygotowana w taki sposób jak jest podany w przepisie na malinowy deser z bitą śmietaną)

- 1 opakowanie serka homogenizowanego

- 2 łyżeczki cukru pudru

- 2 szklanki malin

Sposób przygotowania:

1 Mąkę należy przesiać do miski. Do mąki należy dodać masło i dobrze posiekane nożem na malutkie kawałki. Potem dodajemy cukier puder, szczyptę soli i 1 jajko. Następnie wszystkie składniki należy bardzo szybko zagnieść. Dobrze wyrobione siato na gładką i jednolitą masę wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Kiedy ciasto jest już dobrze schłodzone to należy nim wypełnić formę do tatry. Ciasto w foremce trzeba nakłuć widelcem i wstawi do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 200 stopni C na ok 25 min.

2 W tym czasie należny ugotować budyń wg przepisu z opakowania. Kiedy budyń ostygnie należy do niego dodać bitą śmietanę, serek homogenizowany i 2 łyżeczki cukru pudru. Wszystkie te składniki należy delikatnie mieszając drewniana łyżką połączyć.

3 Kiedy ciasto przestygnie należy je posmarować kremem na na sam wiesz trzeba ułożyć umyte maliny.

Polecam bo tarta jest pyszna:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

malinowy sernik

 

Składniki

maliny150 g

Majonez Hellmann's Lekki

2 łyżki

jogurt typu greckiego125 g

cytryna1 szt

biszkopty8 szt

cukier puder2 łyżki

cukier drobno mielony1 łyżka

masło1 łyżka

 

W rondelku rozpuść tłuszcz, dodaj maliny, drobno zmielony cukier oraz łyżkę soku z cytryny. Podgrzej lekko do momentu, gdy owoce puszczą sok. Rondelek zdejmij z ognia i wystudź.

Krok 2

Pokruszone biszkopty wymieszaj z łyżką Majonezu Babuni Hellmann's. Następnie umieść po łyżce tej mieszanki na dnie każdego z pucharków.

Krok 3

W misce połącz jogurt, łyżkę Majonezu Babuni Hellmann's oraz cukier puder i wymieszaj. Następnie nałóż po łyżce jogurtu na pokruszone biszkopty w pucharkach.

Krok 4

Na warstwę jogurtu nałóż po łyżce owoców. Ułóż w ten sposób w pucharku kilka warstw deseru. Sernik podawaj schłodzony lub na ciepło. Udekoruj listkami mięty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Składniki

 

- 20 dag malin

- 150 ml śmietany 30%

- cukier waniliowy

- cukier kryształ do smaku

- świeża melisa lub mięta do dekoracji

 

Maliny wraz z połową śmietany zmiksować na gładko i doprawić cukrem do smaku. Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym. Koktajl malinowy wlać do pucharków. Na tym ułożyć warstwę bitej śmietany. Wierzch udekorować listkami melisy lub mięty oraz malinami. Podawać schłodzone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DESER MALINOWY - składniki:

1/2 opakowania mrożonych malin

250 ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

10 dag gorzkiej czekolady

3 dag margaryny

DESER MALINOWY - sposób przygotowania: Maliny lekko rozmrozić i rozdrobnić. Ułożyć je na spód szklanek. Połowę śmietany ubijamy, gdy będzie sztywna dodajemy cukier puder imiksujemy. Włożyć ją na 10 minut do lodówki by trochę ją schłodzić. Resztę śmietany zagotowujemy, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy czekoladowej dodajemy margarynę i miksujemy, aż zrobi się sztywna. Na maliny wykładamy bitą śmietanę i na to masę czekoladową. Chłodzimy ją w lodówce.Całość można udekorować listkiem mięty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maliny z ryżem na melku

maliny w cukrze (250 ml)

mleko (500 ml)

masło (1 łyżeczka)

cukier (6 łyżeczek)

sól (0,5 łyżeczki)

ryż (10 dag)

 

 

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy sól i masełko - należy zagotować

Następnie dodajemy ryż i gotujemy około 15-20 minut

Wyciągamy ryż i zostawiamy na 5 minut

Do zimnych pucharków nakładamy ryż, posypujemy cukrem

Nakładamy warstwę malin w cukrze wraz z sokiem

Nakładamy ponownie ryż, posypujemy delikatnie cukrem

Dekorujemy malinami wraz z ich sokiem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dzisiaj dostałam kilkanaście wiader malin od wujka, który ma ogromną ilośc krzaków przy domu. Z większości zrobiłam sok i dzemy, część zamroziłam a z tego co zostało postanowiłam zrobić tartę z malinami z przepisu, który znalazłam na tej stronie http://bezmiksera.pl/tarta-z-malinami/ . Powiem Wam, że nie jadłam wcześniej lepszej tarty i to ze względu na całokształt wypieku jak i na samo ciasto, bo to wyszło idealne. Tak więc jeśli macie jesienne maliny to polecam spróbować zrobić to ciasto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja strasznie lubię ciasta malinowe. I to na zwykłym biszkopcie. Jak nie ma sezonu tu kupuję maliny w syropie z Piwniczki Babuni bo wiem, że nie zawierają żadnych konserwantów i pysznie smakują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×