Jump to content
Nadin

Ciasteczka na chandrę

Recommended Posts

Jak Was dopadnie chandra to polecam takie ciasteczka, które bardzo łatwo jest przygotować i są do tego naprawdę smaczne:)

 

Składniki:

- 30 dag mąki i jeszcze trochę do podsypywania ( gdyby ciasto za bardzo się kleiło to też należy dodać jeszcze trochę mąki).

- 3 jajka

- 8 dag cukru

- 2 łyżki oleju

- 3 krople olejku waniliowego

- 1 torebka cukru waniliowego (8 g)

- szczypta soli

- obrane migdały- do każdego ciasteczka po 1 połowie

- 3 łyżki śmietanki 30 lub 36%

- parę kostek czekolady

- wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

 

Mąkę, jajka, olej, cukier, sól i cukier waniliowy, olejek waniliowy należy wsypać do miski i zagnieść z nich ciasto. Ciasto należy od razu szybko, bardzo cienko rozwałkować i powycinać z niego z pomocą foremek ciasteczka. Na każde wyrojone ciasteczko nakładamy połowę migdała, lekko wciskając je do niego. Pieczemy je około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Kiedy ciasteczka się już upieką to polewamy je kremem czekoladowym przygotowanym ze śmietanki i czekolady (do rondelka dajemy 3 łyżki śmietany do tego parę kostek mlecznej czekolady i mieszamy to na małym ogniu dopóki się nie rozpuści i nie połączy). Na końcu ciasteczka wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi.

p1030860hw7.jpg

p1030866cp9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja polecam takie ciasteczka-Makaroniki

Robi się je w około 40 minut

 

Składniki:

25 dkg migdały zmielić

25 dkg cukier

4 szt białko ubić na sztywną pianę

3 łyżka galaretka np. cytrynowa

Wszystkie składniki wymieszać z piana, wykładać łyżką porcje na natłuszczony pergamin. Piec w temp 160`C do zrumienienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

u nas co weekend piekę ciasto, dzieci lubią, mąż także, muszę przyznać - że ja także lubię! Nie zawsze mam czas, więc kupuję gotowe masy i smaruję biszkopt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×