Nadin 1 Posted July 5, 2008 Jak Was dopadnie chandra to polecam takie ciasteczka, które bardzo łatwo jest przygotować i są do tego naprawdę smaczne:) Składniki: - 30 dag mąki i jeszcze trochę do podsypywania ( gdyby ciasto za bardzo się kleiło to też należy dodać jeszcze trochę mąki). - 3 jajka - 8 dag cukru - 2 łyżki oleju - 3 krople olejku waniliowego - 1 torebka cukru waniliowego (8 g) - szczypta soli - obrane migdały- do każdego ciasteczka po 1 połowie - 3 łyżki śmietanki 30 lub 36% - parę kostek czekolady - wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę, jajka, olej, cukier, sól i cukier waniliowy, olejek waniliowy należy wsypać do miski i zagnieść z nich ciasto. Ciasto należy od razu szybko, bardzo cienko rozwałkować i powycinać z niego z pomocą foremek ciasteczka. Na każde wyrojone ciasteczko nakładamy połowę migdała, lekko wciskając je do niego. Pieczemy je około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Kiedy ciasteczka się już upieką to polewamy je kremem czekoladowym przygotowanym ze śmietanki i czekolady (do rondelka dajemy 3 łyżki śmietany do tego parę kostek mlecznej czekolady i mieszamy to na małym ogniu dopóki się nie rozpuści i nie połączy). Na końcu ciasteczka wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Share this post Link to post Share on other sites
betinka 10 Posted August 13, 2008 A ja polecam takie ciasteczka-Makaroniki Robi się je w około 40 minut Składniki: 25 dkg migdały zmielić 25 dkg cukier 4 szt białko ubić na sztywną pianę 3 łyżka galaretka np. cytrynowa Wszystkie składniki wymieszać z piana, wykładać łyżką porcje na natłuszczony pergamin. Piec w temp 160`C do zrumienienia. Share this post Link to post Share on other sites
Pacia 10 Posted December 14, 2016 u nas co weekend piekę ciasto, dzieci lubią, mąż także, muszę przyznać - że ja także lubię! Nie zawsze mam czas, więc kupuję gotowe masy i smaruję biszkopt. Share this post Link to post Share on other sites
Zośka1505311566 10 Posted December 14, 2016 oj powiem Ci że z tymi gotowymi masami też różnie bywa, jeżeli już to tylko uznaję te z helio, krówka lub makowa. Share this post Link to post Share on other sites