Jump to content

Recommended Posts

Jak spodziewamy się małych gości to przygotowuję tiramisu dla dzieci. Ciasto te mogą też podjadać z kawą rodzice :D

Co jest potrzebne?

opakowanie podłużnych biszkoptów ok 30 dkg

30 dkg serka do sernika lub mielonego twarogu

10 dkg śmietany 30- 36%+ ok 10 dkg śmietany do ozdoby

5 łyżek cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3 krople olejku migdałowego

1/2 szklanki mleka

1 łyżka ciemnego kakao

3 łyżki startej gorzkiej czekolady

3 łyżki startej białej czekolady

 

Wykonanie:

1 Kakao i 1 łyżkę cukru ro spuszczamy w mleku i pozastawiamy do ostudzenia.

2 Schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy do niej łyżkę cukru waniliowego. Do sera dodajemy cukier i olejek migdałowy. A następnie ser łączymy z ubitą śmietaną- delikatnie mieszając.

3 Foremkę wykładamy folią spożywczą i i układamy na jej dnie połowę biszkoptów. Następnie skrapiamy je kakao i smarujemy połową masy serowej. Na to nakładamy drugą połowę biszkoptów skrapiamy je kakao i smarujemy masą. Masę posypujemy startą czekoladą (lub ciemnym kakao) i wkładamy ciasto na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ciasto można ozdobić ubitą bitą śmietaną.

20080710(001).jpg

20080710(002).jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Składniki na tiramisu dla dzieci - 4 porcje :

 

* 150 ml gorzkiego kakao (na 150 ml wody łyżka kakao)

* 8 okrągłych biszkoptów

* 250 gramów serka mascarpone

* łyżka cukru trzcinowego

* 4 żółtka

* maliny i borówki amerykańskie

 

W metalowej misce miksujemy żółtka z cukrem ok. 1-2 minut. W tym czasie zagotowujemy w garnku 2 szklanki wody.

Na garnku z gotującą się wodą kładziemy miskę z żółtkami i miksujemy mikserem, lub trzepaczką

ok. 2-3 minut (ja miksuję mikserem).

Po zdjęciu miski z garnka z gorącą wodą, nadal miksujemy masę, aż brzegi i spód miski całkiem nie wystygną.

Wystudzoną masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone.

Szykujemy 4 szklanki lub pucharki. Jeden biszkopt maczamy w kawie z likierem i układamy na dnie szklanki.

Kolejna warstwa to krem w który wtapiamy kilka malin i znów biszkopt umoczony w kawie. I powtarzamy system układania warstw. Ostatnią warstwę posypujemy gorzkim kakao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

uwielbiam, ubóstwiam i boję się zjeść...bo alkohol, mascarpone, śmietana...stoi na balkonie i kusi a ja się boję zjeść...maluch 4,5 miesiąca. dotychczas nie próbowałam. upewnijcie mnie mamusie, że lepiej nie jeść, a może jednak kawałek...???? :) bo sama nie wiem co robić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Składniki na tiramisu dla dorosłych - 4 porcje :

 

* 150 ml mocnego espresso

* 50 ml likieru amaretto (nie jest to konieczne)

* 8 okrągłych biszkoptów

* 250 gramów serka mascarpone

* łyżka cukru trzcinowego

* 4 żółtka

* maliny

* gorzkie kakao do posypania

 

1. Zaparzamy mocne espresso. Po wystudzeniu mieszamy z likierem amaretto.

2. W metalowej misce miksujemy żółtka z cukrem ok. 1-2 minut. W tym czasie zagotowujemy w garnku 2 szklanki wody.

3. Na garnku z gotującą się wodą kładziemy miskę z żółtkami i miksujemy mikserem, lub trzepaczką

ok. 2-3 minut (ja miksuję mikserem).

 

4. Po zdjęciu miski z garnka z gorącą wodą, nadal miksujemy masę, aż brzegi i spód miski całkiem nie wystygną.

5. Wystudzoną masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone.

6. Szykujemy 4 szklanki lub pucharki. Jeden biszkopt maczamy w kawie z likierem i układamy na dnie szklanki.

Kolejna warstwa to krem w który wtapiamy kilka malin i znów biszkopt umoczony w kawie. I powtarzamy system układania warstw. Ostatnią warstwę posypujemy gorzkim kakao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×