Jump to content
Sign in to follow this  
betinka

Gofry

Recommended Posts

Dla dzieci polecam gofry- można je jeść z dżemem, marmoladą czy bitą śmietaną a nawet z rozpuszczoną czekoladą i owocami, są pyszne :)

Na 4 porcje

Są bardzo dobre robi się w około 10 min

Składniki:

2 szklanka mąka

1/2 szklanka olej może być rozpuszczone masło

1 3/4 szklanka mleko

1 łyżka cukier

2 szt jajko oddzielić białka od żółtek

4 łyżeczka proszek do pieczenia

sól

Białka ubić z solą, resztę składników zmiksować, wymieszać z pianą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gofry z sosem truskawkowym

składniki:

Gofry:

1.5 szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka mleka

2 łyżki cukru

2 łyżki masła roślinnego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

Sos:

2 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)

3 łyżki cukr1/2 szklanki galaretki z czerwonych porzeczek

sok z 1/2 pomarańczy.

Sposób przygotowania: Zacznij od przygotowania sosu. Z umytych truskawek usuń szypułki (mrożone musisz trochę rozmrozić). Większe owoce pokrój i razem z małymi wrzuć do wysokiego naczynia. Wsyp cukier i starannie wszystko zmiksuj. Wymieszaj ten mus z lekko podgrzaną galaretką porzeczkową i sokiem z pomarańczy, przykryj i odstaw na bok. Teraz przyrządź ciasto. Białka oddziel od żółtek, po czym ubij z nich sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę i mieszając, powoli wlewaj mleko. Potem dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszaj w nie pianę. Rozsmarowuj porcje ciasta w gofrownicy i kolejno piecz jasnozłote gofry. Podawaj gorące polane sosem truskawkowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam taki przepis:

 

Podziel się

30 minut

4 osoby

łatwe

gofry2

 

gofry2

gofry1

gofry3

 

SKŁADNIKI

 

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki oleju

Dodatki:

szklanka śmietany 30%,

2 łyżki cukru pudru,

owoce (truskawki, banany, wiśnie, itp.)

sos czekoladowy

 

 

Białka oddziel od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.

 

Do większej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj przygotowane żółtka i wlej mleko oraz olej.

 

Zmiksuj całość za pomocą miksera. Kiedy wszystkie składniki się połączą, w osobnej misce ubij przygotowane białka (na sztywną pianę).

 

Rozgrzej gofrownicę.

 

Ubite białka dodaj do przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki.

 

Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor.

 

Po upieczeniu ostudź je na kratce. Tak przygotowane gofry będą delikatne i puszyste.

 

Dodatki: śmietanę ubij z cukrem pudrem za pomocą miksera.

 

Na schłodzone gofry wyłóż pokrojone owoce, a na nie ubitą śmietanę. Całość uzupełni sos czekoladowy - najlepiej wykonany samodzielnie.

 

W sezonie letnim, można wykorzystać różnego rodzaju owoce, jakie daje nam ogród.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gofry

 

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki oleju

Dodatki:

 

szklanka śmietany 30%,

2 łyżki cukru pudru,

owoce (truskawki, banany, wiśnie, itp.)

sos czekoladowy

Białka oddziel od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.

Do większej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj przygotowane żółtka i wlej mleko oraz olej.

Zmiksuj całość za pomocą miksera. Kiedy wszystkie składniki się połączą, w osobnej misce ubij przygotowane białka (na sztywną pianę).

Rozgrzej gofrownicę.

Ubite białka dodaj do przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki.

Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor.

Po upieczeniu ostudź je na kratce. Tak przygotowane gofry będą delikatne i puszyste.

Dodatki: śmietanę ubij z cukrem pudrem za pomocą miksera.

Na schłodzone gofry wyłóż pokrojone owoce, a na nie ubitą śmietanę. Całość uzupełni sos czekoladowy - najlepiej wykonany samodzielnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja rodzinka kocha gofry . Mam taki przepis;

SKŁADNIKI:

 

2 i 1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru lub troszkę mniej

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki mleka

1 szklanka wody gazowanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki oleju

4 jajka

 

Przygotowanie:

 

Żółtka ucieramy z cukrem na puch ,dodajemy mleko,wodę,olej,wszystko miksujemy mikserem dosypując mąkę z proszkiem.

Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą.Ciasto ma konsystencje ciasta naleśnikowego,trochę gęstszego.

Gofrownicę rozgrzewamy,przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą,nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gofry jaglane najlepsze krok po kroku

czas: 30 minut liczba porcji: 10 szt.

Składniki:

 

170 g kaszy jaglanej suchej

40 g maki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki sody

4 jajka

50 g oleju

60 g mleka (krowie, kozie, roślinne)

3-4 łyżeczki cukru palmowego, brzozowego lub zwykłego

Moje porady:

 

kasze jaglaną suchą warto lekko uprażyć - pozbywamy się goryczki a potem ją mielę w młynku do kawy

na szybko robię z połowy porcji, tak na wieczorne łakomstwo :)

KROK 1:

Kaszę prażę na suchej patelni a potem mielę w młynku do kawy na pył. Dodaję pozostałe składniki do miski.

Gofry jaglane przepis

KROK 2:

Wszystko mieszam.

Gofry jaglane przepis

KROK 3:

Nabieram łyżką (na moją gofrownicę wchodzi ok. 3/4 łyżki wazowej, wtedy są akurat i nie rozlewają się.

Gofry jaglane przepis

KROK 4:

Przyciskam gofrownicę przez 10 sekund, a potem zostawiam do zapieczenia aż będą złociste. Odkładam na kratkę by odtajały i podaję z cukrem pudrem lub zmielony w młynku na pył cukrem brzozowym. Smacznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chrupiące gofry

 

 

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu

1 łyżka cukru wanilinowego

2 jaja

1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła

1 i 1/3 szklanki mleka

 

 

 

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.

Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.

Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gofry

 

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki oleju

Dodatki:

 

szklanka śmietany 30%,

2 łyżki cukru pudru,

owoce (truskawki, banany, wiśnie, itp.)

sos czekoladowy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Białka oddziel od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.

Do większej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj przygotowane żółtka i wlej mleko oraz olej.

Zmiksuj całość za pomocą miksera. Kiedy wszystkie składniki się połączą, w osobnej misce ubij przygotowane białka (na sztywną pianę).

Rozgrzej gofrownicę.

Ubite białka dodaj do przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki.

Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor.

Po upieczeniu ostudź je na kratce. Tak przygotowane gofry będą delikatne i puszyste.

Dodatki: śmietanę ubij z cukrem pudrem za pomocą miksera.

Na schłodzone gofry wyłóż pokrojone owoce, a na nie ubitą śmietanę. Całość uzupełni sos czekoladowy - najlepiej wykonany samodzielnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mus malinowy

Składniki (w przybliżeniu 4 - 6 porcji )

do przepisu Mus jogurtowy z musem malinowym

Masa:

500 g jogurtu naturalnego 2 % tł.

150 g cukru

50 ml wody (zimnej)

100 ml wody (wrzącej)

1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Mus:

500 g malin świeżych lub mrożonych

150 g cukru

50 ml wody (zimnej)

100 ml wody (wrzącej)

1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

7 szt. malin

5 listków melisy

 

 

Sposób przygotowania:

Jogurt należy zmiksować z cukrem. Do miseczki wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzącej wody. Następnie dodać Żelatynę-fix deserową jednocześnie całość miksować na najwyższych obrotach ok. 1 minuty. Tak przygotowaną Żelatynę dodać do jogurtu i krótko miksować, aż do połączenia składników. Masę należy przelać do szklanek i odstawić do lodówki do stężenia. Świeże maliny wypłukać i osuszyć. Kilka malin odłożyć do dekoracji. Resztę malin zmiksować blenderem, wylać na sitko i przetrzeć w celu pozbycia się pestek. Do malin dodać cukier i dokładnie połączyć składniki. Drugą Żelatynę-fix deserową rozpuścić w taki sam sposób jak w przypadku pierwszej, dodać do musu i krótko miksować. Następnie rozlać mus malinowy do szklanek z masą jogurtową i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gofry to ulubiony letni deser moich dzieci :), sama robię ciasto z masła, mąki, cukru waniliowego, jajek i mleka. Potem oczywiście na wierzch kładę świeże owoce.Pycha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepis na gofry

Czas: 20 minut

Liczba porcji: 10 gofrów z okrągłej gofrownicy

Składniki

125 g oleju

250 g mąki pszennej

ok. 180-190 ml wody

2 duże jajka

3 łyżki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (ja często daje 1)

Moje porady

gofrownica musi być dobrze nagrzana!

ciasto musi być o konsystencji gęstej śmietany, w razie potrzeby dolejcie trochę wody/mąki

Przepis na gofry

Krok 1. Wrzucam wszystkie składniki do miski.

 

Przepis na gofry

Krok 2. Mieszam całość, ja używam trzepaczki a nie miksera - wystarczy :) Konsystencja musi być jak taka śmietana, jogurt gęstszy.

 

Przepis na gofry

Krok 3. Łyżką wazową nabieram porcję i nakładam na rozgrzaną gofrownicę. Dociskam mocno na 10 sekund a potem puszczam i smażę aż gofry będą ładnie odchodzić i będą złociste.

 

Przepis na gofry

Krok 4. Upieczone gofry odkładam na kratkę (ja kładę np. na kuchence wyłączonej) by nie zaparowały a lekko przestygły i były chrupiące. Jeszcze ciepłe, ale już nie b. gorące posypuje pudrem. Smacznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U nas robimy z tego przepisu

 

Składniki

ok. 6 sztuk

 

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu

1 łyżka cukru wanilinowego

2 jaja

1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła

1 i 1/3 szklanki mleka

 

 

 

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.

Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.

Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje dzieci uwielbiają gofry z miodem, w przeróżnych kombinacjach. Najlepiej smakuje im kombinacja miodu truskawkowego z waniliowym (czyli można powiedzieć coś takiego zmieszanego, nie typowy miód) :)

 

Korzystam z przepisu ze strony dla pszczelarzy: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/266/gofry_drozdzowe_z_jogurtem_greckim_i_miodem_o_smaku_truskawkowo-waniliowym.html ale podejrzewam, że można znaleźć jeszcze podobne przepisy gdzie indziej.

 

Sama uwielbiam gofry z bitą śmietaną i nic więcej. Szkoda kalorii :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×