Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
betinka

Ciasto do herbaty dla babeczek- babka :)

Polecane posty

Uważam że te babka jest bardzo fajnym ciastem do herbatki dla babeczek(kobietek) i polecam wam taką:

Babka Gryczana:

3 szklanki mąki gryczanej

20 dag smalcu

5 dag mąki

2 dag drożdży

2 dag masła

cukier

Mąkę gryczaną zaparzyć gorącym smalcem i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i wlewać - stale wybijając ciasto łyżką - tyle zimnej wody, aby uzyskało średnią gęstość. Osolić, dodać roztarte w odrobinie cukru drożdże, mocno wymieszać, wlać do formy wysmarowanej masłem i gdy jeszcze trochę podrośnie, wstawić na 1 godzinę do gorącego pieca. Jeść babkę na gorąco, pokrajaną na porcje jak tort i polaną topionym masłem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

i jeszcze:

babka gryczano twarogowa:

50 dag kaszy gryczanej

50 dag twarogu

3 jaja

cebula

10 dag masła lub margaryny

tarta bułka

sól

pieprz

Trzeba zalać kaszę wrzącą wodą (około 6 szklanek), dodać łyżkę tłuszczu, gotować na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie wodę, zdjąć z ognia, ostudzić. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub dokładnie rozgnieść, cebulę pokroić w kosteczkę i lekko zrumienić na tłuszczu. Wszystko połączyć, dodać jaja, sól, pieprz, starannie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy do bab, wstawić do gorącego piekarnika i piec pół godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

oraz taką:

babka z kaszy i ziemniaków:)

1 kg ugotowanych na sypko ziemniaków

3/4 szklanki kaszy krakowskiej

2 jaja

4 dag masła

posiekany koperek

sól

tłuszcz

tarta bułka

Ziemniaki należy utłuc starannie lub przepuścić przez maszynkę, wsypać kaszę, dodać 2 żółtka, masło. Wszystko utrzeć w misce. Osolić i delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą oraz posiekanym koperkiem. Masę wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką rondla lub naczynia ogniotrwałego i piec 30 - 40 minut. Podawać z kwaśną śmietaną lub topionym masłem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

przeważnie piekę muffinki z nadzieniem, albo biszkopt, który przesmarowuję gotową masą. Lubię, jak moje ciasta są zjadane w ciągu dwóch dni, daje mi to dowód - że ciasto smakowało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaloguj się, aby obserwować  

×