Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
betinka

Naleśnikowy zawrót głowy

Polecane posty

Polecam Wam naleśniki według takich przepisów- pychota:)

 

Naleśniki drożdżowe

Na 4 porcje:

Składniki:

25 dkg mąka

3 szt jajko oddzielić żółtka od białek

2 łyżka cukier puder

2 szklanka mleko

1 łyżka masło stopić

4 szt jabłko pokroić w krążki wykrawając gniazdo nasienne

cukier waniliowy

20 g drożdże

Zrobić rozczyn z pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, rozczyn, mleko, wyrobić ciasto. na koniec dodać ciepłe masło i pianę z ubitych białek, można dać szczyptę soli. Odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie smażymy naleśniki, na jednej stronie układając po 4 krążki jabłek. Podajemy posypane cukrem waniliowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na słodko - naleśniki z owocami

 

Na porcje 4

Składniki:

Ciasto:

3 szt jajko oddzielić białka od żółtek

1 szklanka mąka

1 szklanka śmietana

1 szklanka woda gazowana

1 op cukier waniliowy

1 łyżka masło stopić

sól

Nadzienie:

50 dkg maliny

50 dkg truskawki

2 łyżka jagody

4 łyzki cukier puder

4 łyżka jogurt

25 dkg twaróg

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, tylko białka ubić osobno i na koniec wymieszać delikatnie z ciastem. Odstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie połowę malin i truskawek zmiksować z 2-ma łyżkami cukru, a twaróg z jogurtem i pozostałym cukrem. Z ciasta upiec 6 grubszych naleśników, przełożyć je serem i owocami, posypując jagodami, polać z wierzchu przecierem owocowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dla wielbicieli szpinaku polecam naleśniki ze szpinakiem:

 

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Dla 4 osób

Składniki:

1 kg szpinak opłukać, ugotować w osolonej wodzie-5 min.

2 ząbek czosnek posiekać

4 szt pomidor sparzyć, obrać ze skórki

sól, pieprz

2 łyżka masło

1 łyżka mąka

1/2 szklanka bulion

5 łyżka śmietana

15 dkg ser feta

oregano

Ciasto na naleśniki zrobić w/g swojego przepisu - upiec 16 naleśników. Szpinak po odcedzeniu przyprawić czosnkiem, dolą i pieprzem. Pomidory pokroić na kawałki, przesmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić bulionem, dolać śmietanę i doprawić oregano, solą i pieprzem. Dodać pokrojony ser feta, zagotować. Połowę sosu wymieszać ze szpinakiem. Naleśniki przekładać szpinakowym farszem, ułożyć w formie, przekładając kawałkami pomidorów. Polać resztą sosu. Zapiec w temp.180`C 15 min.

 

Naleśniki ze szpinakiem

 

Dla 2 osób

Składniki:

4 szt jajko

1/4 l mleko

1/2 łyżeczka proszek do pieczenia

15 dkg mąka

20 dkg szpinak świeży - umyć, pokroić w paseczki

80 g kwaśna śmietana

1 ząbek czosnek posiekać

8 dkg ser owczy pokruszyć

1/2 szt papryka czerwona pokroić w kostkę

szczypiorek

sól, pieprz

masło do smażenia

Zrobić ciasto naleśnikowe z jajek, mleka, mąki i proszku do pieczenia. Odstawić. Zrobić sos mieszając śmietanę z czosnkiem, 5 dkg sera, papryką i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku. Na rozgrzane na patelni masło wylać 1/4 ciasta, posypać szpinakiem i smażyć z obydwu stron. Tak samo smażyć jeszcze trzy naleśniki, po czym zrolować je, posypać resztą sera i podać z sosem.

 

Smaczne są też naleśniki po chińsku

potrzebne składniki:

* Na ciasto naleśnikowe (około 12 naleśników):

1 szklanka mąki, jajko, 2 szklanki mleka, sól, 1 łyżka oleju lub stopionego masła.

Na farsz: 2 filety z kurczaka, panierka lub bułka tarta, jajko, opakowanie mieszanki chińskiej (mrożonka), sól, pieprz, przyprawy, olej Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe: szklankę mąki wymieszaj z jajkiem, 2 szklankami mleka i szczyptą soli. Odstaw na pół godziny. Potem połącz z łyżką oleju lub roztopionego masła. W międzyczasie przygotuj farsz: warzywa (mieszankę chińską) obsmaż na 2 łyżkach oleju, przykryj i podduś dodając sól, pieprz i przyprawy według smaku. Następnie usmaż filety z kurczaka w panierce na złoty kolor (jak "schabowe"). Usmażone naleśniki składaj w rożki napełniając pokrojonym w paski mięsem i warzywami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Polecam też torty naleśnikowe :)

 

Owocowy tort naleśnikowy

składniki:

- 0.25 kg mąki pszennej tortowej

- 1 łyżeczka mielonego lnu lub jedna płaska łyżka mąki owsianej

- 1 i 1/4 szklanki mleka

- 3/4 szklanki wody

- dwa jajka

- szczypta soli

- łyżeczka cukru

- dowolny mus owocowy i owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszajmy za pomocą miksera na jednolitą masę. Wodę dolewajmy na końcu, uważając aby naleśniki nie były za rzadkie. Mają mieć konsystencję śmietany. Mielony len lub mąka owsiana sprawią, że naleśniki będą sprężyste nawet na drugi dzień i dają się łatwo składać w dowolną formę. Na mocno rozgrzaną małą teflonową patelnię, następnie delikatnie natłuszczoną masłem, wylewamy cienko ciasto i rozprowadzamy je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni. Naleśniki smażymy aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy odwracamy je i smażymy na drugiej stronie do zrumienienia. Pamiętajmy aby z czasem zmniejszyć płomień lub temperaturę palnika, gdyż na zbyt gorącej patelni naleśniki mogą się szybko przypalić. Układamy jeden na drugim dowolną ilość naleśników. Przekładamy je oraz polewamy z wierzchu musem owocowym i dekorujemy cząstkami owoców.

 

Tort naleśnikowy z pieczarkami

składniki:

50 dag pieczarek

1 cebula

2 łyżki oleju Sos beszamelowy:

5 dag masła

5 dag mąki

1/2 l mleka

10 dag tartego ementalera

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

Ciasto:

25 dag mąki

2 jajka

1/2 l mleka

szczypta soli

1 łyżka masła do posmarowania tortu

Sposób przygotowania:

Obierz pieczarki i cebulę, oczyść je i drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż 15 minut. Zrób sos beszamelowy: rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać. Uważaj, aby zasmażka się nie rumieniła! Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj tarty ementaler i podgrzewaj, mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: utrzyj mikserem składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Zrób tort: w żaroodpornym naczyniu ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem beszamelowym i przykryj następnym naleśnikiem. Postępuj tak, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżkę masła, przykryj folią aluminiową i piecz 30 minut w temp. 180°C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Moje dzieci kochają naleśniki! Szczególnie jak są posmarowane masą orzechową z kawałkami orzechów. Bita śmietana, owoce - same pyszności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

naleśniki z masą orzechową , brzmi kusząco :) a jak robisz taką masę, czy kupujesz gotową jakąś? Widziałam ostatnio chyba helio ma coś takiego ale jeszcze nie miałam okazji nic zrobić bo całą rodziną mamy postanowienie że nie jemy słodyczy ale po Świętach na pewno wypróbuję.:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaloguj się, aby obserwować  

×