Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
betinka

Pizza serowa

Polecane posty

Pizza serowa- wegetariańska.

Składniki:

Nadzienie:

30 dkg ser ricotta pokroić w paseczki

15 dkg ser mozzarella pokroić w plastry

15 dkg ser salami w paseczki

3 łyżka parmezan

1 szt jajko

sól, pieprz

Ciasto zrobić według ulubionego przepisu, rozwałkować na okrągło. Roztrzepane jajko wymieszać z serami, doprawić, wyłożyć na pizzę, Pizzę złożyć na pół, zlepić, piec w wysokiej temp., aż zbrązowieje na brzegach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dla dzieciaczków od 3 roku życia:

Cebula cukrowa 1 szt.

Ciepła woda 0,25 szklanki

Drożdże świeże 20 g

Ketchup 2 łyżki

Mąka pszenna 1,50 szklanki

Mleko 3,2% 0,25 szklanki

Oregano suszone 1 łyżeczka

Pieczarka 2 szt.

Rokpol 2 łyżki

Ser feta 2 łyżki

Ser topiony śmietankowy 1 szt.

Ser żółty radamer 2 łyżki

Sól 1 łyżeczka

Czas przygotowania:

 

Opis

 

Bardzo proste ciasto, które zawsze wychodzi. Najważniejsze to pamiętać, aby w kuchni było ciepło inaczej ciasto może gorzej wyrosnąć.

Przygotowanie:

 

Zagotuj wodę.

Do miski skrusz drożdże.

W szklance wymieszaj ciepłą wodę i mleko. Dodaj do drożdży.

Do drożdży dodaj 3/4 mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto do ciepłego miejsca na około 30 minut.

Wykorzystaj ten czas, aby zetrzec pieczarki, pokroić drobno cebulę i pokruszyć sery.

Gdy ciasto urośnie dodaj sól oraz oregano. Dokładnie zagnieć ciasto. (Jeśli ciasto jest zbyt kleiste dodaj jeszcze odrobinę mąki. Ciasto powinno byc miękkie.)

Rozwałkuj ciasto.

Wierzch ciasta wysmaruj ketchupem, następnie półóż pieczarki, cebulę oraz pozostałe sery.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni przez 20-25 minut.

Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przepis na pizze serową:

 

Porcja na dwie duże okrągłe pizze lub jedną dużą blachę wypełniającą cały piekarnik

 

Składniki ciasta:

1 szklanka wody

400g mąki

szczypta cukru

40g drożdży

sól morska

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Składniki farszu: 2 łyżki oliwy z oliwek

100g sera feta

100 g sera roquefort

150 g sera mozzarella

100g oscypka (może być także inny wędzony ser)

oregano

Przygotowanie:

 

1. Wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem i odstaw w ciepłe miejsce.

 

2. Gdy roztwór zacznie rosnąć wlewamy do mąki, dodajemy sól i wyrabiamy elastyczne ciasto.

 

3. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy jeszcze około 10 minut aż ciasto całkowicie przestanie przyklejać się do miski.

 

4. Zostawić do wyrośnięcia.

 

5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blachę i rozwałkowujemy. Rozciągamy brzegi tak aby blacha była całkowicie pokryta ciastem. Brzegi nieco unosimy.

 

6. Wierzch smarujemy oliwą – w szczególności brzegi i odstawiamy na 10 minut.

 

7. Całość posypujemy oregano.

 

8. Następnie kolejno układamy: 1/3 startej mozzarelli, pokrojone w kostkę fetę i ser wędzony, pokruszony requefort, pozostałą mozzarellę.

 

9. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 °C piekarnika (program pizza, termoobieg lub grzanie od góry).

 

10. Pieczemy 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut do momentu gdy brzegi pizzy i ser się zarumieni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kurde ja ciągle robię te pizze i nigdy mi nie wychodzi i naprawdę już wolę ją zamówić, niż później słuchać narzekania od rodzinki :) Słuchajcie swoja drogą, istnieje w sieci bardzo fajna stronka do zamawiania pizzy, http://www.skubacz.pl/pizza/sosnowiec znajdziecie wszystkie restaurację, które są dostępne w danym mieście, opinie na temat przyrządzanej pizzy. Spokojnie możecie sobie spróbować jak to działa i zobaczycie, że bardzo łatwo się to robi. Dodatkowo można zapłacić od razu z konta internetowego więc nie trzeba mieć gotówki przy sobie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja też parę razy próbowałam zrobić pizzę, ale jak dla mnie jest z tym trochę zabawy. Nie powiem, że mi ona nie wychodziła, bo była nawet smaczna. Ale jednak bardziej mi smakuje pizza z https://www.pizza-alcapone.pl . Szczególnie ta na cienkim cieście. Sama niestety nie umiem robić pizzy na cienkim cieście zawsze wychodzi mi grube te ciasto. No ale od czego są pizzerię. Ale za to z ciasta na pizzę często robię hot dogi w cieście. Ich to już się raczej nie dostanie. Takie ciasto kroję na kwadraty. Kładę kawałek sera, parówki, trochę cebuli i polewam ketchupem. Następnie zawijam tak aby nic nie wystawało. I wkładam do piekarnika na tak długo aż ciasto się nie upiecze. Podaje na ciepło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaloguj się, aby obserwować  

×