Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
betinka

Bigos Staropolski

Polecane posty

Tak sobie myślę że na jakieś rodzinne imprezy np:imieniny jest dobry bigos staropolski- bo na pewno będzie wszystkim smakował:)

Dla 8 osób potrzebne są:

80 dkg kapusty kwaszonej- pokroionej

4 szt grzybów suszonych, dużych - namoczonych na pół godziny

2 łyżki smalcu

5 szt śliwek suszonych- pokrojonych w paseczki

5 dkg rodzynek

20 dkg wieprzowiny- pokrojonej w kostkę

20 dkg cielęciny- pokrojonej w kostkę

15 dkg kiełbasy- pokrojonej w półplasterki

10 dkg boczku wędzonego- pokrojonego w kostkę

15 dkg cebula drobno pokroić

2 dkg mąki

2 łyżka przecieru pomidorowego

1/4 szklanki czerwonego wina

majeranek

pieprz

liść laurowy

2 ząbek czosnek posiekać

A robi się tak taki bigos:

Kapustę trzeba włożyć do garnka z tłuszczem, pokrojonymi drobno grzybami, śliwkami i rodzynkami. Skropić wodą, zagotować pod przykryciem. Odkryć na 15 min, ponownie przykryć, gotować do miękkości. W tym czasie boczek wysmażyć na suchej patelni, dołożyć mięso, smażyć do miękkości - jeśli trzeba, podlewając wodą. Cebulę zrumienić na łyżce oleju, oprószyć mąką, dodać kiełbasę, smażyć parę minut. Dodać do kapusty razem z mięsem, przecierem, winem i przyprawami. Dusić 30 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaloguj się, aby obserwować  

×