Skocz do zawartości
betinka

Przyprawy.

Polecane posty

Co warto wiedzieć o przyprawach:)

 

Anyż gwiazdkowy

Jest bardzo aromatyczny, ma też mocny, piekący smak. Pasuje do wieprzowiny i drobiu, ale najlepiej w połączeniu z pieprzem, cynamonem, goździkami i imbirem.

 

Bazylia

Jej wonne liście poprawią smak serów, makaronów, sałatek warzywnych (zwłaszcza z pomidorów) i sałatek z dodatkiem wędlin. Dodaje się też ich do szpinaku, bulionu, zupy rybnej, cynaderek, drobiu, gulaszów i sosów mięsnych oraz potraw z grochu. Niektórzy uważają, że bazylii nie powinno się mieszać z innymi przyprawami, z wyjątkiem czosnku.

 

Cayenne

Przyprawa ta, powszechnie nazywana pieprzem, jest w istocie mieszanką małych, dojrzałych, zmielonych owoców bardzo ostrych odmian papryki. W niewielkich ilościach dodaje się jej do dań warzywnych, z roślin strączkowych, ryb i jaj.

 

Chili

To wysuszone i zmielone strąki specjalnych odmian papryki. Prawie nie pachnie, za to ma niezwykle pikantny, a nawet palący smak. Przyprawę dodajemy do gulaszy i sosów.

 

Cynamon

Cynamon czyli ususzona kora młodych pędów azjatyckiego drzewa, ma silny aromat i korzenny, słodko-gorzkawy smak. Stosuje się go przede wszystkim do pierników, szarlotek, ryżu na słodko, a także konfitur, kompotów, słodkich sosów i grzanego wina. Przyprawia się też nim serowe farsze do pierogów i naleśników, kapustę czerwoną, surówki z buraków czerwonych, sałatki owocowe oraz marynaty do dziczyzny. Amatorzy kuchni orientalnej "dosmaczają" nim pieczoną gęś i baraninę oraz kawę. Szczyptę cynamonu można dodać do wołowiny i gulaszu.

 

I jeszcze tu jest parę cennych informacji ;)

http://www.przyprawy.pl/

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Przyprawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj skusiłam się i pierwszy raz kupiłam prawdziwą wanilię Bourbon z Madagaskaru ;)

 

Wanilia Bourbon - to najszlachetniejsza odmiana wanilii ceniona na całym świecie za kremowy, słodki i pełny smak. Jej nazwa pochodzi od dawnej nazwy wyspy Reunion z archipelagu położonego nieopodal Madagaskaru i nie ma nic wspólnego z popularnym trunkiem o tej samej nazwie. Wanilia podkreśla smak zarówno potraw słodkich jak i słonych: deserów, ciast, kompotów, sosów, a także dań mięsnych.

[ATTACH=CONFIG]3755[/ATTACH]

7796008385630a430c9a43.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×