Jump to content
Nadin

Marchwianka- jak ją przygotować

Recommended Posts

Mój młodszy synek ma biegunkę dlatego zgodnie z zaleceniem lekarki podaję mu do picia marchwiankę. Można kupić gotową marchwiankę Hipp ORS 200 i faktycznie jest ona moim zdaniem bardzo dobra. Jednak jak dziecko dłużej ma biegunkę to warto też samemu taką przygotować marchwiankę, bo na pewno wyjdzie w tedy taniej :) Taką marchwiankę można podawać maleństwu już od 5 miesiąca jego życia.

A do przygotowania domowej marchwianki potrzebne są:

marchewka, łyżeczka kleiku ryżowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła, woda

A przygotowuje się ją tak:

Marchewkę myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę, albo zacieramy na tarce z grubymi oczkami. W garnuszku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy marchewkę i gotujemy ją aż do miękkości. Potem dodajemy masło i kleik ryżowy. Na końcu całość miksujemy blenderem i jeszcze raz zagotowujemy. Jeżeli papka będzie za gęsta, to dodajemy przegotowaną wodę, a jeżeli papka będzie za rzadka to z kolei dodajemy kleiku ryżowego. Marchwiankę podajemy dziecku po przestudzeniu.

 

Mam nadzieje że jakiejś mamie ten przepis się przyda w kryzysie kupkowym jej maluszka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marchwianka

 

Składniki

 

1 duża marchewka

½ pora

½ ziemniaka

natka pietruszki

łyżeczka masła

woda

szczypta pieprzu

ryż

 

Niezbędne urządzenia kuchenne

 

garnek

tarka

nóż

deska do krojenia

 

Sposób przyrządzenia

 

Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodaj ryż gotuj całość jeszcze ok 15 min. Posyp posiekaną natką i zupka gotowa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marchew zawiera duże ilości pektyn, które działaja łagodząco na błonę śluzową jelit i pomagają w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera też sole mineralne, które uzupełniają te tracone wraz z biegunką. Dlatego należy podawać ją razem z wodą w której gotowała sie marchew.

 

Ryż chłonie wodę, dzięki czemu zmniejsza objawy biegunki.

 

od 4 miesiąca

300 ml

czas przygotowania: 20 minut

można zamrażać

 

4 marchewki

350ml wody

4 łyżki płatków ryżowych (można zastąpić kleikiem ryżowym)

 

Marchewkę obrać, pokroić w cienkie plasterki i gotować do miękkości ok 15-20 minut. Dodać płatki ryżowe i gotować kolejne 4 minuty mieszając. Zmiksować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SKŁADNIKI

 

0,5 kg marchwi

1 l wody

 

PRZYGOTOWANIE

 

Marchew obieramy i kroimy w krążki odrzucając zzieleniałe końcówki. Płuczemy.

mamy dwie możliwości:

 

OPCJA 1: Gotujemy 0,5 kg marchwi w 1 litrze wody. Miękką marchew wyjmujemy, a dziecku podajemy do picia sam wywar.

 

OPCJA 2 (LEPSZA): Gotujemy 0,5 kg marchwi w 1 litrze wody.

Dobrze rozgotowaną marchew rozdrabniamy za pomocą blendera lub przecieramy przez sitko i mieszamy z wodą, w której się gotowała.

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 1 litr zawiesiny marchwiowej, którą podajemy dziecku za pomocą łyżeczki lub butelki z większą dziurką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest obrzydliwa jak dla mnie ale dobra na brzuszek

Aby przygotować zupkę, należy umyć pół kilograma marchwi, odciąć zielone końce, obrać i pokroić na plasterki. Potem zalać litrem wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Po wystudzeniu zmiksować i uzupełnić wodą aż do litra, dodać trochę soli i jeszcze raz zagotować.

 

Możesz też przyrządzić marchwiankę z purée marchewkowego ze słoiczka, dodając taką samą objętość wody co przecieru. W porozumieniu z lekarzem możesz dodać do niej łyżeczkę świeżego masła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gotowana marchewka

 

KaloryczneŁatweTanie

1. Obraną marchewkę kroję w drobną kostkę, przekładam do garnka i zalewam taką ilością wodą aby była przykryta.

 

2. Marchewkę gotuję odparowując ok. 2/3 płynu a kiedy jest miękka dodaję masło.

 

3. Do miseczki z łyżką mąki wlewam pół szklanki zimnej wody i mieszam. Mąkę wlewam do marchewki i mieszam. Dodaję trochę soli do smaku i gotuję, aż sos zgęstnieje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Składniki

2l wody

2 skrzydełka drobiowe

3 średnie marchewki

1 niewielka cebula

4 średnie ziemniaki

natka koperku

olej

1,5 łyżki mąki

cukier, sól, pieprz , magi w płynie

 

Etapy przygotowania

 

Gotujemy wywar z kurczaka z dodatkiem soli. W między czasie obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy do gotującego się wywaru. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę na złoty kolor, później dodajemy potarkowaną marchewkę i jeszcze podsmażamy (cały czas mieszając) jakieś 2 minuty. Gdy ziemniaki już będą miękkie dodajemy cebulkę i marchewkę po czym chwilę gotujemy na małym ogniu. Przygotowujemy z oleju i mąki zasmażkę o złotym kolorze i powoli dodajemy do zupy cały czas mieszając, aby uzyskać delikatnie zagęszczoną konsystencję. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i magi. Podając posypujemy koperkiem i gotowe! Można też przygotować zupę bez zasmażki. Dzięki temu zupa jest lżej strawna i spokojnie możemy podawać ją dzieciom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×