Skocz do zawartości
1mamut

Dżemy, konfitury, soki i inne domowe przetwory

Polecane posty

Hej

Mamy sezon na truskawki, zaraz będą malinki, wiśnie, czereśnie, jabłuszka, morele, śliwki i wiele innych owocków.

 

Ja w weekend porwałam się na zrobienie domowego dżemu z truskawek i rabarbaru, znalazłam w internecie prosty przepis krok po kroku jak zrobić samemu domowy dżem :D

 

Robicie może przetwory na zimę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

.... ide na latwizne :o kupuje w sklepie gotowe , lub podbieram mamie z piwnicy :o oczywiscie za maminym przyzwoleniem :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja kiedys duzo robilam soki drzemy a teraz hmm.... chyba jestem za leniwa:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Co roku moi rodzice robia duzo dzemow... Mamy kilka drzewek dobrych owocowych i glownie z nich cos robimy, bo sie nie da przejesc tego no + z truskawek :)

 

 

Lubie domowe dzemy i kompoty zima :)

 

U nas robienie dzemu to glownie jakos zagotowanie owocow, dodanie zelfixu i cukru albo i nie i pozniej zagotowanie calych sloikow i finito :) Duzo roboty nie ma, a jakie pyyyyszne :D

Kompoty jeszcze prosciej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zawsze myślałam że robienie przetworów to dużo roboty i czasu :o a okazało się ze wcale nie :D

a te żelfixy to fajny wynalazek, poza tym jak przeczytałam na blogu Pani Tereski, dzięki nim nie trzeba długo gotować owoców więc nie wygotowuje wszystkich witamin i wartości odżywczych

niestety u nas na Śląsku truskawki przez te deszcze są marnej jakości, ale niedługo pojawią się następne owoce, u mnie dojrzewa już pierwsza malinka (1szt) :D a w lesie już dojrzewają jagody :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No jagodki juz sa, malinki tez juz w sprzedazy coraz tansze.

 

A truskawki fakt trafic dobre to trzeba miec szczescie :/ Przez te deszcze sa bezsmakowe totalnie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja nierobie... u nas w sumie nikt nielubi ani kompotow bo zima to cieple herbatki pijamy , dzemow nikt nieje.. wiec nierobie....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio z moim tatą robiłam sok pomidorowy. Sparzyliśmy pomidorowy, zdjęliśmy skórkę, przepuściliśmy pomidory przez maszynkę do mięsa, potem to zgotowaliśmy w garnku z odrobiną soli i cukru do smaku, a potem taki przecier- sok zładowaliśmy do wyparzonych wcześniej słoików, po zakręceniu tych słoików zagotowaliśmy to i sok - przecier z pomidorów jest już gotowy :)

Zimą będzie można zrobić z tego zupę pomidorową albo porostu napić się soku z pomidorów :D

 

Jeszcze chcemy zrobić sok z czarnego bzu- bo jest bardzo na katar, przeziębienie i grypę.

Tu podaję przykładowy przepis na taki sok:

sok z dzikiego czarnego bzu - przepis domowy - (dawniej robiony sok suchy) - Chef Paul

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przez kilka dobrych lat robiłam całą masę dżemów. Kupowałam truskawki, wiśnie, porzeczki i maliny i przyrządzałam z nich pyszne dżemy. Przestałam to robić, bo przestało być to opłacalne. Kilogram malin, czy porzeczek to koszt rzędu kilku lub nawet kilkunastu złotych, a z kilograma nie wychodzi wcale dużo słoiczków. Do tego trzeba doliczyć koszty gazu lub prądu, a także nasz czas. Od roku kupuje tylko takie dżemy http://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/dzemy/dzemy-klasyczne , bo są to produkty wysokiej jakości, które zostały wyprodukowane w 100% z owoców i do tego są bardzo tanie, bo kupuje je za niecałe 4zł, a produkty innych marek, których nazwa marek nie będe podawać kosztują 7-8zł i nie są wcale lepsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja mam owoce z własnego ogrodu, a i od sąsiadów dostaję sporo owoców, dlatego przetwory robię w domu. Sporo owoców zjadamy prosto z krzaczka, a resztę zamykam w słoiczkach, by cieszyć się latem w czasie zimy :D. W tym roku zrobiłam już sporo przetworów na słodko. Korzystałam z bardzo fajnego cukru żelującego ze stewią. Jeśli chcecie ograniczyć cukier w przetworach to polecam :o .

2016_05_16-Dzem-rabarbarowo-bananowy-1.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja w ty roku nie robiłam przetworów ale nie żałuję go cena prądu i pracy to tyle samo co kupię sobie gotowe słoiczki. Znalazłam naturalne przetwory z ogródka dziadunia które smakują jak domowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×