Skocz do zawartości
Gość renet

Dania dla maluchów

Polecane posty

Gość renet

Moze macie przepisy na dania dla małych dzieci które jeszcze nie jedzą dan dla dorosłych.Podzielcie się swoimi pomysłami, które może przydadzą się innym mama.

Edytowano przez Nadin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja misiaczkowi robie zupke jarzynowa na maselku :mrgreen:

 

ostatnio zrobilam mu pulpeciki z poledwiczki. Ugotowalam i pomrozilam. Teraz jak robie mu zupke, odmrazam dwa pulpety i dodaje miecho, bardzo mu smakuje :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dodalam kilka przepisow dla niemowlakow, ktore znalazlam u siebie w szufladzie. Przepisow dla niemowlat jest bardzo malo i ograniczaja sie tylko do zupki warzywnej. Jeszcze ich nie probowalam, ale na pewno skorzystam z pomyslow i na ich bazie bede tez cos gotowac po swojemu :mrgreen:

Znalazlam tez takie forum i ciekawe pomysly. Podaje link

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=45907945&v=2&s=0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość renet

Bardzosie ciesze ze spodobal wam sie temat i mam nadzieje ze bedziecie tu pisaly. Ja jestem za gotowaniem dzieciom samemu ,a co do dan w sloiczkach to niemam zaufania , kiedys ich nie bylo i dzieci zdrowo sie chowaly i byly bardziej odporne.Wiem ze jest to wygoda bo przygotowanie zupki zajmuje sporo czasu ale cos za cos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem dania w sloiczkach nie sa zle, pomimo ze ich jeszcze nie stosowalam. Najwazniejsze, zeby czytac dokladnie etykiety, bo w niektorych daniach dodawana jest sol. Przydatne podczas wyjazdow i jak sie nie ma czasu ugotowac.

Ale i tak chce gotowac corce. Chociaz pewnie zdarzy sie dzien, ze siegne po sloiczek, bo takie jest zycie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Właśnie znalazłam fajny przepis na tortille dla maluszków- od 1 roku życia:)

Tortilla nie zawiera glutenu ani mleka- dlatego nadaje się również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bezmlecznej:)

Składniki:

- 1 mała marchew

- 1 mała cebula

- po 4- 5 łyżek mrożonego groszku i kukurydzy

- 1 ugotowany ziemniak

- 100 g. szynki z indyka

- 4 jajka

- 2 łyżki masła

- mieszanka ziół prowansalskich

- sól

- 3- 4 łyżki wody mineralnej gazowanej

Sposób przygotowania:

Marchewkę i cebulę należy oczyścić, obrać, umyć i pokroić w drobna kosteczkę. Następnie na patelni roztopić masło i włożyć warzywa, groszek, kukurydzę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę i ziemniak. Przyprawić ziołami prowansalskimi a następnie wszystko dusić na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie ok 5- 6 min. Jajka umyć i wbić do miski, roztrzepać widelcem z wodą mineralną. Masą jajeczną należy zalać warzywa. Smażyć na małym ogniu, podważając brzegi- aby masa jajeczna spływała na spód patelni. Na końcu przykryć tortillę i włożyć do gorącego piekarnika na ok 6 min. aby masa jajeczna się ścięła. Gdy tortilla będzie gotowa, pozostawić jeszcze na 5 min. do ostygnięcia a potem pokroić na porcje:)

Edytowano przez Nadin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To ja podam takie przepisy na zdrowe dania dla maluszków:

 

Dla niemowlęcia od 10 miesiąca- kuskus z warzywami i mięskiem :)

Składniki:

- 1/2 kubeczka kaszy kuskus

- mały kawałek ugotowanej oddzielnie piersi z indyka (może być tez kawałek z ugotowanej piersi kurczaka)

- łodyga selera naciowego

- mała marchewka

- 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Warzywa należy dokładnie umyć i oczyścić i poddusić w małej ilości wody- do czasu aż będą mięciutkie. Potem należy je dobrze rozgnieść widelcem na papkę. Ugotowane mięsko indyka należy pokroić bardzo drobno trzeba tez jeśli jest na nim skórka, to osunąć ją.

Kuskus należy wsypa do garnuszka i zalać wrzątkiem, tak aby woda znajdowała się ok 1 cm nad kaszką. Do tego należy doda łyżeczkę masła i krótko zagotować. Potem trzeba kuskus odstawić na ok 10 min aby kasza dobrze wchłonęła cała wodę. Na końcu kaszkę należy wymiesza w miseczce z warzywami i mięskiem.

 

Dla dzieci od 12 miesięcy:

Zapiekanka brokułowo- ziemniaczana dla małego smakosza :)

Składniki:

- 3 średnie ziemniaki

- 1 łyżka masła

- 3/4 szklanki różyczek brokułów

- 4 różyczki kalafiora

- kilka krążków białej części pora

- 1/2 szklanki mleka modyfikowanego dla dzieci

- 2 łyżki maki

- kawałek piersi z kurczaka

- łyżka bardzo drobno pokrojonego koperku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy dobrze oczyścić i ugotować w łupinach. Gdy się ugotują to jeszcze ciepłe należy obrać ze skórki i pokroi w drobne plasterki.

Mięso należy tez ugotować a potem drobniutko pokroić.

Kalafior i brokuły ugotuj, a pora drobno posiekaj.

Następnie żaroodporne naczynie należy wysmarować masłem i na jego dno ułożyć kolejno: plasterki ziemniaków, różyczki kalafiora, mięsko. Potem przygotuj sos: wymieszaj wodę z mąką i odrobina proszku mlecznego. Do sosu dodaj zmiksowane ugotowane brokuły i wymieszaj. sosem polej składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym i posyp koperkiem. Zapiekankę należy piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C, przez pok 20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A czy wy też lubicie wyskoczyć z dzieckiem na obiad np. do restauracji? Ja staram się tak raz w tygodniu zabrać dziecko gdzieś na obiad, a ta jadłodajnia w Kielcach jest już sprawdzona i wystawiam jej bardzo dobrą opinie;) Mają bardzo smaczne potrawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kurczak z marchewką i groszkiem

 

pierś kurczaka lub indyka

mąka ziemniaczana

oliwa

sól

Sposób przygotowania: Mięso pokrój na małe kawałki, lekko ugnieć palcami, dopraw solą, obtocz w mące ziemniaczanej. Przesmaż na rozgrzanej oliwie, podlej wodą. Dodaj marchew i groszek, lekko posól, gotuj do miękkości. Podawaj z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kanapka miś

Składniki:

 

kromka chleba

ser biały

szynka

rzodkiewka

szczypiorek

suszona śliwka

sałata

Sposób wykonania:

Ser biały nakładamy na chlebek, a na nim układamy plasterki rzodkiewki z dodatkiem szczypiorku tworząc oczy. Nosem będzie suszona śliwka, a mordką szczypiorek. Na koniec uszy – najlepiej wykonać je ze zrulowanych plasterków szynki. Tło stanowić będę liście sałaty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gulasz dla niejadka

 

1 kg mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki

2 cebule

2 duże ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki (wersja na ostro ½ łyżeczki papryki ostrej)

1 łyżka vegety

1 łyżeczka majeranku

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

½ łyżeczki pieprzu

szczypta soli

3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego - opcjonalnie

kawałek pora

2 marchewki

1 mała pietruszka

mały kawałek selera

2 łyżki oleju/oliwy

1 łyżka mąki

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku. Dodać mięso i przesmażyć. Marchew i pietruszkę pokroić na talarki i wyciąc z nich gwiazdki foremką do ciastek. Resztę pokroić w kosteczkę. Pora i selera pokroić, dodać razem z gwiazdkami do mięsa i przesmażyć. Zalać wszystko wodą i dusić około 15 min na małym ogniu,pod przykryciem. Po tym czasie dodać vegetę, listek laurowy, zielel angielskie, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Przyprawić solą. Na końcu dodać łyżkę mąki,rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około 5 min. Podawać z ziemniakami lub makaronem i duszoną na maśle marchewką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzieciaki przepadają za zwykłymi naleśnikami z dżemem z owoców leśnych. Zawsze kupuję im dżemy z Piwniczki Babuni bo robią je z naturalnych owoców i nie dodają żadnych ulepszaczy. Mam przynajmniej pewność, że moje dzieci jedzą zdrowo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×