Jump to content

Recommended Posts

Ponizsze przepisy sa autorstwa PauliC. Warte sprobowania.

 

DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERS)

Zupki robi sie bardzo podobnie. Generalnie ugotowac wszystko, zmiksowac

razem, do cieplego dodac tluszcz(maslo, oliwe lub olej sojowy), dodac

kleik(ryzowy lub kukurydziany) i wymieszac, przelozyc do sloiczkow.

1.MARCHEWKA

- marchew (kilka malych lub 2-3 srednie)

- kleik ryzowy

-1 lyzeczka oliwy z oliwek lub masla

-woda

Ugotowac obrana marchew w niewielkiej ilosci wody, zmiksowac lub przetrzec przez sitko. Dodac kleik(tyle by uzyskac pozadana konsystencje), wymieszac, podgrzac i dodac maslo lub oliwe.

2.BROKULY

-kilka rozyczek brokula

-woda

- kleik ryzowy

Ugotowac brokuly do miekkosci, zmiksowac(mozna dodac wode z gotowania) i dodac kleik ryzowy.

3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)

-ziemniak

-marchewka

- pietruszka(kawaleczek)

- por

-seler(ostroznie- moze uczulac)

-maslo lub oliwa z oliwek

-kleik ryzowy lub kukurydziany

Ugotowac wyszorowany ziemniak w lupince, a osobno ugotowac marchew, por wraz z selerem i pietruszka. Zmiksowac jarzyny wraz z woda z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagescic kleikiem(niekoniecznie) dodac oliwe lub maslo i podgrzac mieszajac by skladniki dobrze sie polaczyly.

4.ZUPA ZIEMNIACZANKA

- 2 ziemniaki

-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)

Obrac ziemniaki, pokroic w kostke i ugotowac w wywarze z jarzyn. Zmiksowac.

5.ZUPA BROKULOWA

-1 marchewka

-100gram brokula

- 1 lyzeczka oliwy

- 1 lyzeczka kaszki ryzowej

Ugotowac marchew marchew i brokula(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksowac, dodac kaszke, wymieszac.

6.MUS JABLKOWY

- 1 duze slodko-kwasne jablko

- sok jablkowy klarowny

- kleik ryzowy

Jablko obrac, pokroic w kawaleczki, ugotowac w niewielkiej ilosci wody by zmiekly, zmiksowac, dodac kleik ryzowy i sok klarowny do smaku.

7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM

-1/2 buraka

-marchewka

-1/2 ziemniaka

-1/4 pietruszki

- 1lyzeczka masla(lub oliwa z oliwek)

- 2 lyzeczki kleiku ryzowego

Ugotowac warzywa, zmiksowac z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzac i dodac tluszcz. Jesli trzeba dodac kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKULEM

- marchew

- kalafior

- brokul

- oliwa z oliwek

- kleik ryzowy

Gotujemy marchew, brokula i kalafior. Miksujemy wraz z woda z gotowania, dodajemy oliwe i w razie potrzeby zageszczamy kleikiem ryzowym.

9)ZUPKA Z CUKINII

Ugotowalam na maselku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania

dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu

gotowalam Az napecznieje.W innym garneczku gotowalam piers z indyka

(kawaleczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmielilam

warzywka i wlozylam do sloiczko czesc zupki a do pozostalej czesci dodalam

miesko i zmiksowalam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym

razem,miesna i bezmiesna

Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje slodkawego

smaku.

 

DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERS)

Wprowadzamy dodatek miesa bez wywaru(indyk, krolik, kurczak, jagniecina, ewentualnie cielecina)

1.ZUPKA Z MIESEM BEZ WYWARU

-100 gram kurczaka lub indyka

-1 marchewka

- 1 galazka selera naciowego

- 2 galazki natki pietruszki

-2 szklanki wody

Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa(poza natka). Zmiksowac razem z natka pietruszki i woda z gotowania warzyw.

2.ZUPKA Z KURCZAKIEM

-marchew

- ziemniak

-mieso z piersi kurczaka

- seler

-pietruszka

- oliwa

Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa. Zmiksowac z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzac i dodac odrobine oliwy. Wymieszac.

3.ZUPKA Z KROLIKIEM

- marchew

- ziemniak

- por

- mieso z krolika(ok. 100 gram)

- kleik ryzowy

- olej sojowy

- pietruszka

Ugotowac osobno mieso i warzywa. Zmiksowac wraz z wywarem z jarzyn, podgrzac i dodac olej, wymieszac z kleikiem az do otrzymania pozadanej konsystencji.

4.INDYK W JARZYNACH

-marchew

-ziemniak

-mieso z piersi indyka(100 gram)

- groszek zielony

-olej sojowy

- por

- kleik ryzowy lub kukurydziany

Ugotowac osobno warzywa, a osobno mieso. Zmiksowac z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzac, dodac olej, wymieszac, dodac kleik i ponownie wymieszac.

5.KURCZAK Z JABLKAMI

- marchew (350 gram)

-mieso z kurczaka(100gram)

- swieza kukurydza ugotowana do miekkosci lub mrozona i ugotowana (200gram)

- maslo 1 lyzeczka

-kleik ryzowy zaleznie od konsystencji(ok.2,5 lyzki)

-sok jablkowy przecierowy lub zrobiony wlasnorecznie z kwaskowych jablek(do smaku- probowac!)

Ugotowac osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksowac razem z kukurydza. Podgrzac i dodac maslo. Wymieszac tak by sie rozpuscilo. Dodac sok jablkowy do smaku.

Dodac kleik wedlug potrzeby. Jesli za geste mozna dodac nieco wody.

6.JAGNIECINA Z KASZA

-marchew(300 gram)

-ziemniak (1 niewielki)

- mieso jagniece(ok.150gram)

- por (kawaleczek bialej czesci)

- groszek zielony swiezy lub mrozony (2 lyzki)

- pietruszka(1/4 z ilosci marchwi)

- kasza jaglana( 2 lyzki)

- olej sojowy (1 lyzeczka)

- kleik kukurydziany( 2lyzeczki)

- sok jablkowy do smaku

Ugotowac osobno marchew, osobno ziemniak w lupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszka i zielonym groszkiem(groszek dodac pod koniec gotowania gdy pietruszka bedzie juz miekka), a osobno mieso. Ugotowac kasze jaglana Zmiksowac warzywa z miesem i kasza. Podgrzac, dodac olej i doprawic sokiem jablkowym do smaku.

Jesli za geste dodac wody.

7.INDYK KALAREPKA

- marchew 250 gram

- mieso z piersi indyka 100gram

-kalarepka 200 gram

- olej sojowy lub oliwa z oliwek

- kleik ryzowy

Ugotowac osobno marchew, kalarepke, osobno mieso. Zmiksowac razem, podgrzac i dodac tluszcz. Zagescic kleikiem ryzowym lub kukurydzianym.

 

 

DANIA OD 7 M-CA ZYCIA

DO DIETY DZIECKA MOZNA WPROWADZIC WYWAR Z MIESA, ½ ZOLTKA CO DRUGI DZIEN MOZNA ZAMIENNIE Z MIESEM LUB DODAC DO ZUPKI, A TAKZE GRUSZKI I MORELE

Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy juz wszystkiego na jednolita papke, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzic nauke zucia i gryzienia(nawet jesli dziecko nie ma jeszcze zebow). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi sie, ponawiamy probe za kilka dni.

1.ROSOLEK Z KURCZAKA Z RYZEM

- marchew 1 duza

- kawaleczek kurczaka ok.100 gr

- ugotowany ryz 1 lyzka

- olej sojowy1 lyzeczka

-por, seler, pietruszka po niewielkim kawaleczku

- natka pietruszki do smaku

Ugotowac jarzynki wraz z miesem(poza natka pietruszki), zmiksowac calosc wraz z woda z gotowania i ryzem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryzu by uczyc dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekana natke pietruszki.

2.ROSOLEK Z INDYKA Z KASZKA KUKURYDZIANA

- marchew 1 duza

- kawaleczek indyka ok. 100 gr

- kaszka kukurydziana 1 lyzka

- roza brokula

- cebula ¼ malej

- pietruszka kawaleczek

- olej sojowy

- natka pietruszki do smaku

Ugotowac mieso( w polowie gotowania dodac jarzyny, czyli marchew, pietruszke, cebulke, a na koncu brokula). Jesli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypac 1 lyzke do wody z gotowania(jarzyny i mieso odcedzic) i ugotowac kaszke do miekkosci. Zmiksowac mieso z warzywami dodajac wode, olej, a na koncu kaszke, doprawic posiekana natka pietruszki.

3. ROSOLEK Z CIELECINA I RYZEM

- marchew 1 duza

- kawalek cieleciny(od szynki) ok. 90 gram

- ugotowany ryz 1 lyzka

- brokul roza

- cebula ¼

- seler kawaleczek

- pietruszka 1 cala niewielka

- olej 1 lyzeczka

- natka pietruszki do smaku

Ugotowac jarzyny wraz z miesem, najpierw mieso, gdy zmieknie dodawac kolejno marchew marchew z pietruszka, selerem, nastepnie cebule, a na koncu brokul. Zmiksowac razem z woda z gotowania. Dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.

4. ZUPA POMIDOROWA Z RYZEM(pomidory moga uczulac)

- marchew 1 szt.

- kurczak ok. 100 gr

- ryz 1 lyzka ugotowanego

- por kawaleczek

- pietruszka ½

- olej 1 lyzeczka

- natka pietruszki do smaku

- koncentrat pomidorowy 1 lyzeczka

Ugotowac rosolek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do goracego dodac koncentrat pomidorowy i zagotowac. Zmiksowac razem, dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.

5. POTRAWKA Z INDYKIEM

- marchew 1 szt.

- ziemniak 1 niewielki

- filet z indyka ok. 100 gram

- brukselka 3- 4 sztuki

- kaszka kukurydziana 1 lyzka

- olej 1 lyzeczka

Ugotowac rosolek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodac ugotowanego w lupince i obranego ziemniaka. Zmiksowac razem. Mozna tez wyjac miesko i drobniutko posiekac. Ugotowac kaszke kukurydziana lub dodac do goracej zupki (jesli ekspresowa), dodac olej i wymieszac.

6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI

- pomidor sparzony, obrany, bez pestek

- filet z indyka ok. 100 gram

- marchew 1 duza

- por, seler po kawaleczku

- pietruszka ½

- olej sojowy

- kleik ryzowy

Ugotowac indyka do miekkosci, dodac marchew, por, seler, pietruszke(pod koniec gotowania), a na koncu pomidora. Zmiksowac razem, dodac olej i kleik ryzowy.

7. DESER JABLKOWO-GRUSZKOWY

- 1 duze jablko

- 1 gruszka

- sok gruszkowy do smaku

- kleik ryzowy lub kukurydziany

Owoce umyc, obrac, wykroic gniazda nasienne. Pokroic w kawalki i poddusic ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilosci wody. Zmiksowac wraz z kleikiem ryzowym i sokiem gruszkowym.

Z biegiem czasu wystarczy rozgniesc owoce widelcem by przyzwyczajac dziecko do zucia.

8. DESER JABLKO-MORELA

- 1 duze jablko

- 2 morele

- sok jablkowy do smaku

- kleik kukurydziany

Morele sparzyc i obrac ze skorki, jablko obrac. Pokroic owoce na kawalki i poddusic z dodatkiem niewielkiej ilosci wody przez ok. 5 minut. Zmiksowac i dodac sok jablkowy do smaku, jesli trzeba zagescic kleikiem.

9. DESER GRUSZKOWY

- 2 gruszki

- sok gruszkowy klarowny

- kleik ryzowy lub kukurydziany

Gruszki obrac, wykroic gniazda nasienne, podgotowac z niewielka iloscia wody przez kilka minut. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU

- ½ butelki soczku

- 1lyzeczka maki ziemniaczanej

- 50-60 ml wody

- ewentualnie odrobina cukru

Zagotowac wode z ewentualnym dodatkiem cukru, w chlodnym soczku rozmieszac make ziemniaczana i wlac do gotujacej sie wody.

11. DESER BANANOWO- JABLKOWY

- 1 banan

- 1 jablko

Owoce obrac, pokroic na kawalki, chwilke podgotowac(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksowac.

12. ZUPKA NA ROSOLE

- ¼ marchwi

- ½ malego ziemniaka

- 2 roze kalafiora

- ¼ pietruszki

- ¼ pora

- 1 lyzeczka oliwy lub oleju slonecznikowego

- 1lyzeczka platkow ryzowych

- mieso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram

Gotujemy mieso z jarzynami, dodajemy platki ryzowe lub kaszke kukurydziana i gotujemy ok. 20 minut do miekkosci. Mieso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do goracego dodajemy olej.

 

DANIA Z GLUTENEM OD 10 MIESIACA

1.DANIE INDYK Z KASZA

- 2 marchewki

- 100 gram indyka

- kawalek pora

- spora rozyczka brokula

- 2 srednie ziemniaki

- kilka straczkow fasolki szparagowej

- 1 pietruszka

- 1 lyzka koncentratu pomidorowego

- 1 lyzka oleju sojowego

- kasza jeczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)

Ugotowac zupke z podanych skladnikow, a osobno kasze. Zmiksowac warzywa poza marchewka i indykiem, ktore rozgniesc widelcem, a miesko rozdrobnic na wlokienka(jezeli maluch chce jesc niejednolita konsystencje), dodac ugotowana kasze w ilosci wedle uznania i wymieszac.

2.KURCZAK Z RYZEM I WARZYWAMI

- 2 marchewki

- 100 gram kurczaka

- 2 ziemniaki(srednie)

- natka pietruszki

- kilka straczkow fasolki szparagowej

- mala cebulka

- koncentrat pomidorowy(1 lyzeczka)

- 1-2 pieczarki(mozna nie dodawac)

- ugotowany ryz

Ugotowac warzywa, miesko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Polac gotowym sosem ugotowany wczesniej ryz.

3.KURCZAK W POTRAWCE

- 3 marchewki srednie

- kawalek pora

- 100 gram kurczaka

- 2 lyzki zielonego groszku

- 1 kalarepka(obrana)

- 1 pietruszka

- natka pietruszki do smaku

- 1 lyzka oleju

- ugotowany ryz

- do zageszczenia mozna uzyc kaszki pszennej(np. 8 zboz Nestle)

Ugotowac jarzyny, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac posiekana natke pietruszki i wymieszac z ryzem.

4.KRUPNIK NA CIELECINIE

- 2 marchewki

- 1 spory ziemniak

- 100 gram cieleciny

- kawalek pora i selera

- 1 pietruszka

- olej sojowy

- mala cebulka

- koperek (moze byc suszony)

- natka pietruszki posiekana

- kasza jeczmienna(ilosc wedle uznania)

- kaszka pszenna (ewentualnie do zageszczenia)

Ugotowac zupe na miesie i warzywach, zmiksowac lub rozgniesc. Mozna zasypac kasza podczas gotowania, albo ugotowac kasze osobno i dodac do gotowej zupki.

Do smaku posypac koperkiem koperkiem natka pietruszki.

5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

- 2 marchewki

- 100 gram indyka

- 1 pietruszka

- 1 lyzka koncentratu pomidorowego

- niewielka cebulka

- niewielka roza brokula

- 1 lyzka oleju

- natka pietruszki do smaku

- makaron w ksztalcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w kazdym markecie)

Ugotowac warzywa na miesie, zmiksowac lub rozgniesc, posypac natka pietruszki, dodac ugotowany drobny makaron w ilosci wedle uznania.

6.INDYK Z MAKARONEM

- 2 marchewki

- 100 gram indyka

- 2 niewielkie ziemniaki

- 1 lyzka koncentratu pomidorowego

- kawalek selera

- niewielka cebula

- maslo (1 lyzeczka)

- makaron gwiazdki lub zacierka

Ugotowac warzywa, zmiksowac, dodac makaron(ugotowany).

7.WARZYWA ZE SCHABEM

- 3 marchewki

- 1 pietruszka

- 100 gram schabu

- 2 lyzki zielonego groszku

- 2 ziemniaki

- 1 lyzka oleju

- makaron gwiazdki lub zacierka

Ugotowac zupke i zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Dodac makaron i gotowe.

8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM

- 2 marchewki

- 1 ziemniak

- 100 gram kurczaka

- 2 lyzki zielonego groszku

- makaron w ksztalcie gwiazdek lub zacierka

- olej

Postepowanie jak wyzej

9.JARZYNY Z SZYNKA I MAKARONEM

- 2 marchewki

- koncentrat pomidorowy(1lyzeczka)

- 2 lyzki kukurydzy

- 1 mala cebula

- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej

- makaron gwiazdki lub zacierka

- olej

Ugotowac zupke, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac ugotowany makaron i pokrojona w kosteczke szynke. Wielkosc listkow szynki wedle uznania dziecka. Jesli szynka zawiera skorke nalezy ja usunac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:smt023

Smakowite

 

[ Dodano: 6 Pazdziernik 2006, 09:25 ]

http://www.dzieckook.pl/kuchnia/index.php3?name=welcome

 

Fsjna stronka z przepisami :-D

 

[ Dodano: 6 Pazdziernik 2006, 09:46 ]

I jeszcze troche przepisow :-D

 

PRZEPISY DLA NIEMOWLAT W WIEKU OD 5 – 12 MIESIECY

 

____________________________________________________________________________________

 

PRZECIERY OWOCOWE

 

 

1. 1. Kisiel zurawinowy (piersia od 7 m-ca, butelka od 5 m-ca)

Sklad: 100 g zurawin, 20 g cukru, 10 g maki ziemniaczanej, 200 ml wody.

Przepis : zurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotujacej sie wody wraz z cukrem. Po krotkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Make ziemniaczana rozprowadzamy w niewielkiej ilosci zimnej wody. Powoli mieszajac wlewamy do gotujacej sie wody. Gotujemy.

 

 

2. Przecier z malin (piersia od 6 m-ca, butelka od 5 m-ca)

Sklad : ? szklanki malin, 2 lyzki kleiku ryzowego

Przepis: miekkie dojrzale owoce pluczemy wrzatkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryzowy delikatnie mieszajac.

 

 

1. 3. Przecier z czarnych jagod (piersia od 6 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: 200 g czarnych jagod, 3-4 lyzeczki przegotowanej wody (20ml).

Przepis: jagody myjemy ,pluczemy nastepnie sparzamy wrzatkiem. Owoce scieramy na miazge, dodajemy wode, mieszamy i przecieramy przez sito.

 

 

2. 4. Przecier z jablek (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)

Sklad: 100 g jablek (slodkie i soczyste) , ? lyzeczki cukru, 2 lyzeczki wody.

Przepis: jablka myjemy i obieramy oraz scieramy na tarce. Mieszamy z przegotowana woda oraz cukrem. Jest to wspaniale danie deserowe.

 

 

5. Puree z jablka i gruszki (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: 1/3 jablka, ? miekkiej gruszki, 2 lyzki przegotowanej wody.

Przepis: owoce pluczemy, obieramy ze skorki, kroimy na cienkie plasterki. Wkladamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 lyzkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Wspaniale jako deser – dodatek do biszkopta lub kaszy manny.

 

 

DESERY

 

 

1. Deser morelowo-jablkowy (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: srednie jablko (80g), morela (50g), 1 plaska lyzeczka maki ziemniaczanej , woda (50g).

Przepis: jablko myjemy, obieramy i kroimy w cwiartki usuwajac gniazda nasienne. Morele obieramy i usuwamy pestke. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miekkosci. Ugotowane owoce miksujemy dodajac maki ziemniaczanej (wczesniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.

 

 

2. Kisiel z wisni (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? szklanka wisni, 2 plaskie lyzeczki maki ziemniaczanej, 2 lyzeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka nastepnego.

Przepis: wisnie myjemy, pluczemy , usuwamy pestki , a nastepnie wkladamy do wrzatku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu maki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzacy przecier owocowy. Ciagle mieszamy doprowadzajac do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem nastepnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.

 

 

3. Biszkopt bezglutenowy (piersia od 9 m-ca, butelka od 9 m-ca)

Sklad: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).

Przepis: jaja ubijamy dokladnie z cukrem pudrem, dodajac make ziemniaczana. Mieszamy delikatnie i ukladamy na forme wysmarowana maslem, posypana maka ziemniaczana. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru miedzy posilkami. Przechowujemy pod szklem.

 

 

4. Budyn bez mleka (piersia od 9 m-ca, butelka od 9 m-ca)

Sklad: butelka soczku owocowego dla niemowlat, 1-2 lyzeczki maki ziemniaczanej, 1-2 lyzeczki kleiku kukurydzianego, lyzka wody.

Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy make ziemniaczana wymieszana z woda. Gotujemy az zgestnieje. Mieszamy dokladnie z kleikiem. Podajemy na zimno.

 

 

5. Ciasto bananowe (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca)

Sklad: kg bananow, szklanka platkow owsianych, kilka lyzeczek maki pszennej razowej, lyzka miodu, 4 lyzki ziaren slonecznika, 4 lyzki rodzynek, lyzka oleju.

Przepis: banany obieramy, odcinamy koncowki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodajac pozostale skladniki dokladnie mieszamy. Ukladamy na blaszce pokrytej olejem i otrebami. Pieczemy 30 min.

w temperaturze 150 stopni C.

 

 

6. Deser jablkowo-ryzowy z jogurtem naturalnym (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca)

Sklad: 3 lyzeczki kleiku ryzowego, ? sredniego jablka, 2 lyzki naturalnego jogurtu, lyzeczka cukru, 50ml wody.

Przepis: jablko myjemy, obieramy i scieramy na tarce. Nastepnie gotujemy wode z cukrem do ktorej dodajemy utarte jablko i kleik ryzowy – wszystko mieszajac. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.

 

 

7. Deser owocowy z jogurtem (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca)

Sklad: ? sredniego jablka, ? sredniej gruszki, 2 sliwki, lyzka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.

Przepis: owoce myjemy i obieramy ze skorki (sliwki nie wymagaja obierania). Kroimy je na niewielkie czastki i wrzucamy do wrzatku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.

 

 

8. Placuszki marchewkowo-owsiane (piersia od 12 m-ca, butelka od 12 m-ca)

Sklad: 3 marchewki, ? szklanki platkow owsianych, zabek czosnku, cebula, sol ,pieprz, lyzeczka maki sojowej, ? lyzeczki tymianku, lyzka oleju.

Przepis: marchewke, cebule , czosnek obieramy i scieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzatku platki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy forme plackow i smazymy na patelni. W przygotowaniu mozna warzywa i przyprawy zastapic rodzynkami badz innymi suszonymi warzywami.

 

 

9. Nalesniki bezglutenowe (piersia od 12 m-ca, butelka od 12 m-ca)

Sklad: 200ml rozpuszczonego Nutramigenu, ? szklanki maki kukurydzianej, sol, oliwa z oliwek do smazenia lub olej rzepakowy.

Przepis: dokladnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gestej smietany). Smazymy male cienkie nalesniki na niewielkiej ilosci oleju. Nalesniki podajemy z owocami lub farszem miesnym. Do ciasta mozna dodac ? rozmaconego jajka.

 

SOKI

 

 

1. Sok marchewkowo-jablkowy (piersia od 6 m-ca, butelka od 5 m-ca)

Sklad: srednia marchew, srednie jablko.

Przepis: marchew i jablko myjemy, obieramy i pluczemy. Scieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pograzonym w szklance.

 

 

2. Kompot z jablek (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? sredniego jablka, 2 plaskie lyzeczki cukru, 100ml wody.

Przepis: jablko myjemy, obieramy i pluczemy. Wode gotujemy z cukrem i dodajemy podrobione jablko doprowadzajac do rozmiekniecia. Przecieramy przez sitko. Podajemy jako deser z biszkoptami lub jako napoj.

 

 

POTRAWY MLECZNE

 

 

3. 1. Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym (butelka od 6 m-ca)

Sklad: mleko nastepne plynne 150g (np.Bebiko2, Nan2), 2 lyzeczki kaszki kukurydzianej, 1/5 szklanki wody (50g).

Przepis: kaszke pozostawiamy na godzine w zimnej wodzie aby nasiakla. Nastepnie gotujemy przez 25-30 min. Przygotowujemy porcje mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Przed podaniem sprawdzamy temperature.

 

 

2. Kaszka ryzowa z mlekiem (butelka od 7 m-ca)

Sklad: 180 ml mleka modyfikowanego nastepnego w postaci plynnej, 5 lyzeczek kaszki ryzowej blyskawicznej.

Przepis: mleko przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Po odmierzeniu kaszki ryzowej dodajemy do mleka i gotujemy. Ostudzone podajemy dziecku.

 

 

3. Kisiel mleczny (butelka od 7m-ca)

Sklad: 80 ml mleka nastepnego, 4g maczki ziemniaczanej, 1 zoltko.

Przepis: mleko nastepne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W czesci zimnego mleka rozmieszamy make ziemniaczana i zoltko. Wlewamy na pozostala ilosc wrzacego mleka, i ciagle mieszajac zagotowujemy. Kisiel mozemy podac polany sokiem owocowym lub owocami z cukrem podanymi obok kisielu.

 

 

4. Pasta z twarogu (butelka od 8 m-ca)

Sklad: 40g twarogu, 50ml mleka nastepnego.

Przepis: twarog roztarty na gladka mase polaczyc z cieplym mlekiem. Papka moze byc samodzielnym posilkiem lub jako dodatek do sniadania lub podwieczorku.

 

 

5. Kasza manna na mleku modyfikowanym (butelka od 10 m-ca)

Sklad: 7 miarek mleka nastepnego, 180 ml wody, 3 lyzeczki kaszy manny, 2 plaskie lyzeczki cukru.

Przepis: wode zagotowujemy a nastepnie ostudzamy. Do czesci wody dodajemy kasze i cukier, gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu kaszy. Pozostala ilosc wody sluzy do rozprowadzenia mleka. Laczymy z ugotowana kasza manna.

 

 

POTRAWY Z JAJKIEM

 

 

1. Kisiel mleczny z zoltkiem (butelka od 7m-ca)

Sklad: 20 g mleka nastepnego, 100 ml wody, lyzeczka maczki ziemniaczanej, ? zoltka.

Przepis: wode zagotowujemy i po schlodzeniu rozprowadzamy mleko. W pozostalej ilosci wody rozprowadzamy maczke ziemniaczana i zoltko mieszajac starannie doprowadzamy do gotowania sie. Laczymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.

 

 

2. Kleik ryzowy z zoltkiem i jablkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: 5-6 lyzek kleiku ryzowego lub kaszki, jablko, lyzeczka oliwy z oliwek, pol zoltka, 100ml wody.

Przepis: jablko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy. Nastepnie chlodzimy i dodajemy kleik ryzowy i ? zoltka. Mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwke lub maslo.

 

 

3. Lane kluski (butelka od 7 m-ca)

Sklad: 100g mleka modyfikowanego plynnego, 5g maki kukurydzianej, zoltko.

Przepis: mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zoltko laczymy z maka i 2 lyzeczkami wody na jednolita mase , nastepnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzace mleko, zagotowujemy. Kluseczki powinny byc bardzo miekkie.

 

 

4. Papka warzywna z zoltkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? marchewki, 2 rozyczki kalafiora, ? malego ziemniaka, lyzeczka masla, 100ml wody.

Przepis: warzywa myjemy, ziemniaka i marchewke obieramy i pluczemy. Wode gotujemy i wrzucamy warzywa doprowadzajac do miekkosci (ok. 20 min). Dodajemy ugotowane zoltko, maslo i wszystko miksujemy. Gotujemy i po schlodzeniu podajemy.

 

 

5. Zupa jarzynowa z zoltkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? malej marchwi (30g) , ? malego ziemniaka (20g), ? korzenia pietruszki (20g), plaster malego selera (20g), lyzeczka masla, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, ? zoltka, 120 ml wody (uzupelniac w czasie gotowania).

Przepis: warzywa myjemy ,obieramy i pluczemy. Jajko sparzamy wrzatkiem, oddzielamy bialko od zoltka i dzielimy zoltko na dwie porcje. Warzywa kroimy, wkladamy do wrzacej wody i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przecieramy lub miksujemy. Dodajemy kleik ryzowy, maslo i zoltko, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem sprawdzamy temperature.

 

 

6. Bukiet warzyw z jajkiem (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca)

Sklad: 2-3 galazki kalafiora, maly ziemniak, ? marchewki, jajko , 2 lyzeczki masla, ? lyzeczki posiekanego szczypiorku.

Przepis: warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jajko po sparzeniu roztrzepujemy widelcem. Na spodek wkladamy lyzeczke masla , wylewamy roztrzepane jajko i umieszczamy w rondelku z wrzaca woda do sciecia sie. Nastepnie podrobione warzywa i sciete jajko ukladamy na talerzyku z dodatkiem masla, posypane szczypiorkiem. Podajemy dziecku rozgniecione widelcem.

 

 

7. Jajecznica na parze ze szczypiorkiem (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca)

Sklad: 1 jajo, 2 plaskie lyzki masla, lyzeczka posiekanego szczypiorku, lyzeczka mleka.

Przepis: szczypior myjemy i drobno kroimy, parzymy wrzatkiem przez 1 minute. Gotujemy wode w garnku. Spodeczek smarujemy maslem i wstawiamy do garnka z wrzatkiem. Na spodeczek wbijamy jajko i starannie mieszamy do sciecia sie bialka. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

 

 

ZUPKI

 

 

1. Pierwsza zupka marchewkowa (piersia od 5 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? sredniej marchwi (60g), maly ziemniak (30g), lyzeczka oliwy lub swiezego masla, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 100 g wody .

1 porcja = 150 g

Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy, a nastepnie kroimy drobno w kostke. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miekkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Nastepnie laczymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwe i mieszamy.

 

 

2. Pierwsza zupka jarzynowa (piersia od 7 m-ca, butelka od 5 m-ca)

Sklad: ? malej marchwi (40g), maly ziemniak (30g), ? korzenia pietruszki (15g).

Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy na malym ogniu do miekkosci (20-30 min). Uzupelniamy woda podczas gotowania. Ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, a nastepnie laczymy z wywarem i kleikiem ryzowym. Gotujemy calosc mieszajac dodajemy oliwe. Po schlodzeniu podajemy dziecku.

 

 

 

3. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym (butelka od 5 m-ca)

Sklad: ? malej marchwi (50g), sredni ziemniak (70g), lyzeczka kielku ryzowego, 60g mleka modyfikowanego nastepnego, 60 ml wody.

1 porcja = 180 g

Przepis: warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobna kostke. Wkladamy je do wrzatku i gotujemy ok. 20 min. Miekkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszajac. Przygotowujemy mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksowane warzywa dokladnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupe. Przed podaniem nalezy sprawdzic temperature.

 

 

4. Zupa jarzynowa z buraczkiem (piersia od 6 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? marchwi (30g), ? ziemniaka (20g), ? pietruszki (20g), ? buraka (20g), lyzeczka swiezego masla , 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 120 ml wody uzupelnianej podczas gotowania.

Przepis: warzywa myjemy, obieramy, pluczemy i kroimy. Nastepnie wkladamy do wrzacej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Nastepnie dodajemy maslo i studzimy.

 

 

5. Zupka jarzynowa z cielecina (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)

Sklad: 2 lyzki kleiku kukurydzianego, 20g cieleciny, 100g wody, 1/5 malej marchwi (20g), ? malego ziemniaka (20g), ? malej pietruszki (20g), brokuly (20g), seler (10g), lyzeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek.

Przepis: warzywa myjemy ,obieramy, pluczemy a nastepnie drobno kroimy. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy do miekkosci (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mieso drobno siekamy. Nastepnie mieso, kleik z warzyw oraz oliwe dodajemy do wywaru z ugotowanego miesa. Mieszamy gotujac. Po ostygnieciu podajemy dziecku.

 

 

6. Zupa jarzynowa z cielecina i kleikiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)

Sklad: ? malej marchwi, maly ziemniak, ? pietruszki (20g), 2 lyzeczki kleiku ryzowego, lyzeczka masla, 120 ml wody, 20 g cieleciny.

Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy. Cielecine czyscimy z blon i wkladamy do wrzacej wody , gotujemy do miekkosci. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i miesa. Wszystko miksujemy. Dodajemy maslo i ponownie gotujemy.

 

 

7. Zupa jarzynowa z kaszka kukurydziana i maslem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? malej marchwi, maly ziemniak, ? pietruszki, 2 lyzeczki kleiku ryzowego, lyzeczka masla, 120ml wody, 20g miesa cielecego.

Przepis: kaszke kukurydziana zalewamy chlodna przegotowana woda 30ml. Warzywa myjemy, obieramy i pluczemy i wkladamy do wrzacej wody. Dodajemy kaszke kukurydziana i lekko mieszajac gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy ,dodajemy maslo i ponownie zagotowujemy. Studzimy i podajemy dziecku.

 

 

8. Zupa jarzynowo-fasolowa (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? malej marchwi (20g), ? malego ziemniaka (20g), ? malej pietruszki (20g), 5 straczkow fasolki szparagowej, lyzeczka oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 100-120 ml wody.

Przepis; warzywa myjemy, obieramy i pluczemy. Odcinamy koncowki fasolki i usuwamy wlokienka. Kroimy i wrzucamy do wrzacej wody gotujac do miekkosci (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy kleik ryzowy, oliwe i mieszamy doprowadzajac do zagotowania. Studzimy przed podaniem. Mozemy ewentualnie dodac 10 g ugotowanej , dobrze posiekanej piersi indyka, kurczaka lub cieleciny.

 

 

9. Zupa marchewkowo-ziemniaczana z zoltkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? marchwi (60g), ziemniak (50g), lyzeczka posiekanego pora (70g), lyzeczka kleiku kukurydzianego, lyzeczka masla, 100ml wody, ? zoltka.

Przepis: marchewke i ziemniaka myjemy, obieramy i pluczemy. Por po umyciu drobno kroimy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy okolo 20 min. Ugotowane jajko obieramy – oddzielajac bialko od zoltka. Zoltko dodajemy do zupy i dokladnie miksujemy. Pozniej dodajemy maslo i kleik, mieszamy i gotujemy. Po schlodzeniu podajemy dziecku.

 

10. Zupa z brokulow (piersia od 9 m-ca, butelka od 9 m-ca)

Sklad: 100ml wody, lyzka ugotowanych brokulow, lyzka nestle sinlac, lyzka ugotowanego zmielonego miesa.

Przepis: brokuly gotujemy do miekkosci. Nastepnie wkladamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gladka mase. Dolewamy ostudzona wode w ktorej byly gotowane , wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokladamy ugotowane zmielone mieso.

 

 

11. Zupa wielowarzywna (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca)

Sklad: 2 marchewki, pietruszka, ? selera, ? malego pora, galazka kalafiora, 1/8 glowki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 lyzki oleju ,sol, 3 lyzki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.

Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielka ilosc wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skory pomidory, oplukana soczewice i wode. Gotujemy do miekkosci. Studzimy i podajemy dziecku.

 

 

12. Zupka jarzynowa z olejem sojowym (piersia od 12 m-ca, butelka od 10 m-ca)

Sklad: marchewka, kalafior, pietruszka, 5g ryzu lub kaszki kukurydzianej, 3g masla, lyzeczka cukru, 150ml wody.

Przepis: warzywa myjemy, pluczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkladamy do wrzatku i gotujemy pol godziny do miekkosci, a nastepnie odcedzamy. Wyplukany ryz dodajemy do wrzacego pozostalego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko ,laczymy z ugotowana kasza lub ryzem. Dodajemy olej sojowy ,cukier i zagotowujemy.

 

 

JARZYNKI

 

 

1. Papka z kalafiora lub brokul (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: 6 lyzek kalafiora lub 2-3 galazki brokul, lyzka mleka modyfikowanego nastepnego, lyzeczka swiezego masla.

Przepis: warzywa myjemy ,pluczemy, wode gotujemy. Kalafior lub brokuly wrzucamy do wrzatku i gotujemy do miekkosci. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub ugniatamy ,dodajemy mleko i maslo, podgrzewamy mieszajac. Papke podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym miesem (2 lyzeczki) .

 

 

2. Papka z ziemniakow (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca)

Sklad: ziemniak sredniej wielkosci (80g), mleko modyfikowane nastepne, 5g masla.

Przepis: ziemniaki czyscimy, cienko obieramy, starannie pluczemy, wkladamy do wrzacej wody i gotujemy pod przykryciem do miekkosci. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy dodajac mleko i maslo , podgrzewamy mieszajac. Papke podajemy z ugotowanym miesem lub pulpetem i jarzynka.

 

 

JARZYNKI Z MIESEM

 

 

1. Zupa jarzynowa z miesem bez rosolu (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)

Sklad: ? pietruszki (25g), ? marchwi (15g), ziemniak, lyzeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 100 ml wody, chude mieso z piersi kurczaka lub indyka (20g).

Przepis: warzywa myjemy, obieramy, pluczemy, nastepnie wkladamy do wrzacej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miekkosci. Miksujemy warzywa, pozniej mieszamy z kleikiem. Mieso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekajac nozem. Do zupy dodac posiekane mieso a po zagotowaniu dodajemy oliwe. Po wymieszaniu podajemy dziecku.

 

 

2. Jarzynka kalafiorowa z miesem na rosole (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? marchewki (25g), ? malego ziemniaka, ? pietruszki (9g), ? malego pora (9g), 2 galazki kalafiora (20g), lyzeczka oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek, lyzeczka platkow ryzowych, 120ml wody ktora uzupelniamy w trakcie gotowania, 20g cieleciny lub miesa z drobiu.

Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy, mieso pluczemy. Warzywa i mieso kroimy, wkladamy do wrzacej wody i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy platki ryzowe lub kasze kukurydziana. Gotujemy na malym ogniu az do miekkosci jeszcze przez ok. 20 min. Ugotowane warzywa, mieso i ryz miksujemy. Zmiksowana zupe zagotowujemy. Dodajemy oliwe lub olej. Mieszamy , sprawdzamy temperature i podajemy dziecku.

 

 

3. Papka warzywna z kurczeciem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)

Sklad: ? marchewki, ? ziemniaka, 2 rozyczki brokul, lyzeczka oleju sojowego, 20g surowego miesa, 100 ml wody.

Przepis: warzywa myjemy, marchew i ziemniaki obieramy, pluczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miekkosci ok. 20 min. Na koniec gotowania wrzucamy brokuly. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy lyzeczka.

 

 

OBIADKI

 

 

1. Mieso z kurczat z jablkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)

Sklad: srednie jablko (80g), lyzeczka kleiku ryzowego, 25 g piersi z kurczaka, lyzeczka swiezego masla , 60-70 ml wody,

Przepis: jablko pluczemy, obieramy po usunieciu gniazda nasiennego kroimy na cwiartki. Do zagotowanej wody wkladamy jablko doprowadzajac do rozgotowania. Przecieramy jablko przez sitko. Mieso gotujemy osobno, a nastepnie drobno siekamy i mieszamy z musem jablkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryzowym. Dodajemy maslo i doprowadzamy do zagotowania. Po schlodzeniu podajemy dziecku lyzeczka.

 

 

2. Przecier ryzowo-miesny z jablkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)

Sklad: srednie jablko, lyzeczka masla, 3 lyzeczki kleiku ryzowego, 15g piersi z kurczaka, 20 ml wody

Przepis: jablko obieramy pozostawiajac miazsz. Wkladamy do wrzatku az do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mieso , po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jablka dodajemy mieso, kleik ryzowy i maslo. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wode do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

 

3. Pulpety z cieleciny i kaszki manny (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca)

Sklad: ? malej marchwi (25g), ? pietruszki (25g), ? lyzeczki pokrojonego w kostke selera, 4 lyzeczki surowej mielonej cieleciny, 2 lyzeczki kaszy manny (10g), pol lyzeczki zielonej pietruszki ,1/2 surowego zoltka, 150ml wody.

Przepis: mielimy cielecine i dodajemy zoltko oraz drobno posiekana pietruszke wraz z kasza manna. Po dokladnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i plukaniu kroimy w drobna kostke i wrzucamy do wrzacej wody doprowadzajac do zagotowania. Nastepnie wkladamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min.

 

 

4. Kotlecik z groszkiem (piersia od 12 m-ca, butelka od 12 m-ca)

Sklad: 70g piersi z kurczaka, plaster zoltego sera, 1 lyzka mrozonego zielonego groszku, lyzeczka bulki tartej, lyzeczka zielonej siekanej pietruszki, ? lyzeczka oliwy.

Przepis: piers z kurczaka myjemy, tniemy na drobne fragmenty i miksujemy. Groszek gotujemy i mieszamy z miesem, dodajemy pietruszki, lyzeczke bulki tartej i niewielka ilosc wody. Dodajemy przyprawy do smaku. Po wymieszaniu formujemy 2 kotleciki. Ukladamy na folii wymoszczonej maslem, ukladamy jeden na drugim, pomiedzy wkladajac plasterek sera, przykrywamy plasterkiem sera i polewamy oliwa. Zawijamy w folie i wstawiamy do piekarnika na 15 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo fajne te przepisy niuniaspadi i asiolcza:)

 

 

Ja dzisiaj mojemu Oliwierkowi ma (8 miesięcy) zrobiłam zupkę z żółtkiem:)

Obrałam i pokroiłam pół marchewki, ziemniaczka i pietruszki. Ugotowałam do miękkości te warzywa z łyżeczką masła. W drugim garnuszku ugotowałam jajko. Potem do ugotowanych warzyw dodałam pół ugotowanego żółtka i starłam to na papkę blenderem. Łyżeczkę kleiku ryżowego rozmieszałam z odrobiną wody i to połączyłam z papką jajeczno- warzywną. Przepi ten pochodzi z gazety "Mam dziecko" Olemu to naprawdę smakowało.

 

Na deser małemu zrobię jabłko z bananem- owoce dobrze umyje i zetrę blenderem na papkę:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super te przepisy ! Mój mały jest za mały ;) na to , ale mnie aż ślinka cieknie

Na pewno wypróbujemy, jak przyjdzie czas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry

 

czy istnieje możliwość wykorzystania zupki dla niemowlaka (powyżej 6 miesięcy) w dłuższym terminie czasu? Po przygotowaniu większej ilości, pasteryzacji i z założeniem, że jest przechowywana w lodówce?

Czy też jest to absolutnie niedopuszczalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo fajne zestawienie. Kiedy ja szukałam przepisów dla maluchów, najbardziej podpasowały mi strony Jedzonko Malucha | księga przepisów dla bobasów, maluchów, przedszkolaków i nie tylko i Książka Kucharska Dziecka - Przepisy dla niemowląt i małych dzieci - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety Nawet ostatnio, kiedy szukałam nowych inspiracji ciekawych dań, również tam zerkałam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zupka od 6 miesiąca

Zupa z mięsem

 

Składniki:

- 100 gram kurczaka lub indyka

- 1 marchewka

- 1 gałązka selera naciowego

- 2 gałązki natki pietruszki

- 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak naprawde zupka to pare warzyw plus troszke grysiku plus tluszcz plus miesko. Zmiksowac I gotowe. Ja do zupek dodaje jeszcze troche kaszki bezglutenowej jaglanej badz kukurydzianej aby byla bardziej sycaca. Gramami sie nigdy nie przejmowalam, nie wyobrazam sobie warzyc 29 g miesa..a I taka rada, Ja gotuje zupke co 2 dni, miksuje I do lodowki

Share this post


Link to post
Share on other sites

×