Skocz do zawartości

Polecane posty

Niedługo będą chrzciny Hani,no i mam problem co podać gościom do jedzenia.Nie chciałabym, by to było jakieś standardowe jedzenie w stylu schabowy, rosół itp.Macie jakieś smakowite pomysły,co mogę im dać ? I proszę tylko aby ,to było w miarę łatwe,a jeśli nawet dosc pracochłonne,to chociaż aby w miarę zawsze wychodziło. Czekam na jakieś pomysły i z góry dziękuje. ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość renet

To zalezy co chcesz podac czy cos na cieplo czy tylko przekaski,ja bym ci polecila kurczaka na slodko,albo gulasz z warzywami ktory mozna podawac bez ziemniakow tylko z pieczywem.Przepis moge ci podac na gg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Renet! prosimy ten przepis na forum,chyba,ze to jakis tajemny przepis ?

 

[ Dodano: 14 Wrzesien 2006, 08:54 ]

Ja ze swojej strony moge zaproponowac Ci schab pieczony z warzywami i majonezem.

Naprawde nie mozna tego "schrzanic",a zapach i smak-nieziemski.

A wiec:

potrzebne Ci bedzie o,5 kg schaby,0,75 kg machewki,0,5 kg cebuli,ok 20 dkg sera zoltego,przyprawy i majonez.

Kotlety lekko rozbic,przyprawic:sola, pieprzem i czym jeszcze lubisz(chodz sol i pieprz wystarczy).

Marchew kroisz w plasterki,a cebule w polksiezyce

W naczyniu zaroodpornym ukladasz na dnie grubo marchewke, na to cebule i na to schab,nastepnie znowu marchewkei cebule(te warstwy maja byc ciensze),posypujesz starkowanym serem ,a wierz smarujesz (tak od serca) majonezem. Wkladasz do piekarnika na ok 2 godziny. Pierwsze 1,5 godz pod przykryciem , a nastepne 0,5 godz bez przykrycia. Temperatura piekarnika 180 stopni.

 

Naprawde pycha,taka sobie ochote zrobilam ,ze chyba zrobie to danie w niedziele na obiad :mrgreen:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje.Pewnie podam ten gulasz.Ugotuje caly gar,i niech jedza.Fajny pomysl,bo nie trzeba caly czas stac w kuchni.Tylko sie podgrzeje i poda :-P

 

[ Dodano: 14 Wrzesien 2006, 11:11 ]

A ten schabik tez w niedziele chyba zrobie :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Asioczka jeśli chodzi o gulasz to mogę polecić Ci taki: gulasz z fasolką szparagową

Składniki:

-1 kg zielonej fasolki szparagowej

-50 dag wołowiny lub jagnięciny pokrojonej w kostkę

-2 pomidory

-1 cebula -2 łyżki masła lub oliwy

-sól

Sposób przygotowania:

Fasolki umyj i oczyść, większe przekrój na połówki. W rondlu rozgrzej masło lub oliwę, włóż mięso i posiekaną cebulę, smaż, mieszając tak długo, aż odparuje cały sok, który puściło mięso. Dodaj obrane i pokrojone pomidory, duś razem jeszcze około 5 minut. Dodaj fasolkę, całość posól, wlej 1,5 filiżanki wody. Rondel przykryj, duś 30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie.

 

Ale myślę że na taka imprezę jak chrzciny mogę też pasować takie sznycle w tostach do ziemniaczków i surówki :)

Ramequins - sznycel w tostach z serem

składniki na sznycel:

* 1 biała cebula sałatkowa (40 dag)

* 2 sznycle wieprzowe (po 20 dag)

* 1 łyżka oleju * sól

* pieprz * pieprz kajeński

* 1 łyżka słodkiej papryki

* 100 ml bulionu

* 300 ml śmietany kremówki

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 6 tostów pszennych

* 6 plasterków sera Greyerzer

* 150 ml mleka

* 2 jajka

Sposób przygotowania:

Cebule pokrój w piórka. Sznycle pokrój w paski, usmaż na oleju. Zdejmij z patelni, przypraw solą i pieprzem. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, oprósz papryką, wlej bulion i połowę śmietany. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody, wlej do sosu i zagotuj, mieszając. Włóż do sosu podsmażone mięso, wymieszaj i wlej do żaroodpornej formy o poj. 1,2 litra. Tosty obłóż serem, umieść na mięsie. Pozostałą śmietanę utrzyj z mlekiem i jajkami, przypraw solą i gałką. Polej przygotowane składniki, zapiekaj 45 minut w temp. 200°C. Udekoruj natką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam do Was pytanie jakie waszym zdaniem najlepiej podać dania na obiad i jakie ciasto na chrzciny?

Mam już mętlik w głowie i sama nie wiem co najlepiej było przygotować dla gości:rolleyes: Dodam że przyjęcie będzie obywało się u nas w domu i to ja będę musiała przygotować obiad dla rodziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nadin nie wiem jak reszta ale moim zdaniem powinnas zrobic tradycyjnie bo to jest uniwersalnie i kazdy zje:)

wiec polecam

rosol z makaronem

na drugie

kartofle

kotlet badz udka z kurczaka (latwe do przygotowania i nie takie czasochlonne) moze byc pare kotletow z ryby ja robilam bo mialam wegetarianow

zrob kilka surowek/ salatek (jarzynowa, z kapusty pekinskiej maga byc buraczki na ostro i lagodne)

chcesz mozesz dosac przystawki typu sledzik, jajko w majonezie badz sosie chrzanowym

ja robilam to dla 14 osob bylo duzo i podzielnie kazdy zadowolony:)

ciasta to wedle uznania moze byc torcik plus jakis z owocami np jablecznik moze byc sernik

kawa herbata napoje dodaj owocow i uczta gotowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nadin Ja idę na łatwiznę i szczerze CI powiem, że teraz ceny kateringu są dość atrakcyjne, więc może sprawdź sobie... Dolicz to, że trzeba jeździć kupować, gotować, sprzątać po gotowaniu, tracić kupę czasu i na zakupy i na te gotowanie...

 

U nas catering ma bardzo dobre ceny i można zamówić np trzy rodzaje sałatek, jakieś obiady, przystawki, przywożą i jedynie podgrzewamy a jedzonko bardzo dobre .... hmm

 

A na chrzciny Filipa miałam dania główne - obiadowe - żurek i mięsa (kotlety schabowe, mielone - mielone przygotowałam wcześniej wszystko i zamroziłam nieusmażone, tak, że tylko w dniu chrzcin wyjęłam i tylko usmażyłam) bigos i w piekarniku grzały się skrzydełka i pałki na ostro.

 

Na słodko po obiedzie podałam tort (tzn taki nie zprawdziwego zdarzenia, ale u nas w cukierni maja taki dobry z galarenki i musiku truskawkowego - nie za słodki, pyszny !) i mini ciasteczka musikowe - Tiramisu z tej cukierni zakładka ciastka i tam są zdjęcia ich wyrobów i miałam ciasto szarlotkę domową do tego.

 

A później już kolacja to raczej impreza dla dorosłych była, więc normalne talerze i półmiski wędlin, galaretka, jajka nadziewane.

 

Narobiłam się dwa dni i powiedziałam, że na Majki tylko i wyłącznie catering..........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×