Jump to content
hania

Ciacha, słodkości dla alergika?

Recommended Posts

Poszukuje nowych przepisów bez dodatku kakao, miodu, mleka (którego nie można zamienić na śmietanę), orzechów. Pomożecie?

Edited by Nadin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hania mój synek tez nie może jeść wielu rzeczy, dlatego podaje przepisy bez mleczne i bez jajeczne.

 

Przepis na pączki bez jajek i mleka- jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis na paczki, które wychodzą bardzo smaczne :-)

Składniki:

- 500 g maki

- pól opakowania cukru waniliowego

- 3/4 szklanki cukru

- 200 stopionego masła ale nie gorącego! (może być zamiennie margaryna, ale ja polecam masło)

- 1,5 szklanki cieplej wody

- 2 łyżeczki spirytusu, ewentualnie wódki (alkohol ten na 100% odparuje, a spowoduje ze ciasto będzie pulchne)

- śliwkowe powidła bądź różaną konfitura

- cukier puder do posypania

- parę kropli zapachu migdałowego

- olej do smażenia

- szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

1. Do kubeczka włożyć drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę maki, dodać 1/2 szklanki cieplej wody i dobrze to wszystko razem rozetrzeć. Następnie nakryć dobrze kubeczek ściereczką i odstawić w cieple miejsce (nie w gorące). Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.

2. Make przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i polowe op. cukru waniliowego (tego małego), dodać rozczyn z drożdży wszystko razem dobrze wyrobić ciasto, tak długo aż będzie odchodzić od rak i miski.

3. Do wrobionego ciasta dodać rozpuszczone masło, spirytus i parę kropli zapachu. Dobrze wyrobić ciasto dopóki nie będzie jednolite i gładko odchodzić od miski i rak. Następnie wyrobione ciasto odstawić przekryte dobrze ściereczką w ciepie miejsce.

4. Gdy ciasto podwoi swoja objętość po kawałku rozwałkowywać i wykrajać szklanka (brzegi szklanki obtoczone w mace) po 2 krążki. Na jeden nakładać łyżeczkę marmolady i oba dobrze zaklejać, uformować i odłożyć po ściereczkę na ok. 15 min. do wyrośnięcia.

5. Smażyć w głębokim oleju z obu stron. Upieczone wyjąć na serwetki lub ręczniczki papierowe (aby wsiąkły tłuszcz) i posypać cukrem pudrem.

 

Zdrowe ciasteczka owsiane ze słonecznikiem- znalazłam go kiedyś w internecie, według tego przepisu wychodzą przepyszne ciasteczka :-)

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanka maki

- 1 szklanka płatków owsianych

- 1 kostka miękkiego masła (lub margaryny)

- 1 szklanka cukru (w zależności od upodobań, można mniej lub więcej, poza tym ja daje pól na pól cukier zwykły i puder, wtedy są bardziej kruche)

- 1 opak. cukru waniliowego (nie trzeba jeśli uczula)

- 1 szklanka ziaren słonecznika

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni do czasu aż będą jasnozłote.

Masło (margarynę) wymieszać mikserem w misce z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia

Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać. Wsypać make i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.

Następnie należy ulepić kulki o wielkości orzechów wolskich.

Ciastka kłaść na blasze (można je nieco spłaszczyć) i piec w piekarniku 175 st. ok. 15 min.

Na początku maja konsystencje dość krusząca sie dopiero jak wystygną sztywnieją.

 

Szarlotka z kaszy manny- w tym przepisie występuje masło, mój synek po mimo tego ze nie jadl mleka, mogl jednak jesc maslo (wedlug naszych alergologow).

Składniki:

- 1 szklanka kaszy manny

- 1 szklanka maki

- 1 szklanka cukru

- 1 kg kwaśnych jabłek (antonówka!)

- 3/4 kostki masła

 

Sposób przygotowania

Kasze mannę, make i cukier dokładnie wymieszać, można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne.

Jabłka zetrzeć, i potem układać warstwami w tortownicy (wysmarowanej masłem): ok. 1 szklanki ciasta, na to jabłka, znów szklanka ciasta + jabłka, i na gorze 3-cia szklanka ciasta,

na to wszystko zetrzeć lub ułożyć równomiernie plastry masła (3/4 kostki),

wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut (170 stopni).

Edited by Nadin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam jeszcze ciasteczka ryżowe- bez glutenu, jaj i mleka- to bardzo pyszne ciasteczka, które robi się bardzo łatwo i szybko:)

Mój synek je uwielbia, zresztą nie tylko on, ja mu zawsze połowę podjem:D

 

Składniki:

- 1/2 szklanki maki ryżowej

- 1/2 szklanki kukurydzianej

- 1/3 szklanki wody

- łyżeczka masła

- 3 łyżki Sinlacu

Sposób przygotowania:

Masło trzeba posiekać z mąka a Sinlac wymieszać z wodą. Potem wszystkie te składniki połączyć - wrobić i ciasto włożyć do zamrażalnika w foliowym woreczku na 15 min. Po upływie tego czasu- z ciasta formujemy spłaszczone kulki na ok 1cm grubości. Na końcu układamy ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy ok 15 w 220 stopniach C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deserek z jabłkiem bez mleka, jaj, glutenu

Składniki:

- 1 duże jabłko

- 1/2 l wody

- 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej

- 1 czubata łyżeczka mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej

- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

- 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Należy umyć i obierz ze skórki jabłko a potem utrzeć je na tarce. Następnie trzeba odlać szklankę zimnej wody i rozrób w niej mąkę, a pozostałą wodę ugotować z jabłkiem- mieszając przez 5 min. Na końcu do gotującej się wody należy wlać mąkę rozrobioną z wodą i to gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje.

 

 

Ciasteczka cynamonowe -kruche bez mleka, jajek i bez glutenu

Składniki:

-4 łyżki oliwy

- 1 szklanka mąki kukurydzianej

- 2 łyżki cukru

- 4 łyżki wody

 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki należy szybko zagnieść, a potem wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. godzinę do lodówki. Następnie z rozwałkowanego ciasta trzeba wyciąć ciasteczka (można przy pomocy szklanki, foremek, albo też nożem pociąć w paseczki). Na końcu ciasteczka należy piec ok 5 minut w temperaturze 125 stopni.

 

 

Ciasteczka kokosowe- bez mleka, jajek i glutenu

Składniki:

- opakowanie kleiku ryżowego

- 200 g margaryny

- pół szklanki cukru

- 5 łyżki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Margarynę należy rozpuścić razem z cukrem do tego wsypać kleik ryżowy i wiórki kokosowe. Potem uformować z masy spłaszczone kluli i piec w piekarniku do póki się nie zarumienią.

 

 

Ciasteczka owsiane- bez mleka i jajek

Polecam bo są naprawdę bardzo pyszne:)

Składniki:

- 400 g. płatków owsianych błyskawicznych

- 4 łyżki kleiku ryżowego

- pół szklanki cukru

- 200 g margaryny

- szczypta soli

- 3 łyżki rodzynek ( jeśli dziecko jest na nie uczulone)

- 3 łyżki ziarna łuskanego słonecznika

 

Sposób przygotowania:

Należy rozpuścić margarynę z połową szklanki cukru. Potem trzeba dodać płatki owsianych błyskawiczne, rodzynki i słonecznik. Z masy formujemy spłaszczone kuleczki i pieczemy to w piekarniku dopóki się nie zarumienią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciasto z jabłkami dla alergika

Składniki:

-mąka,

- 60dkg cukru pudru

- 1 szkl

- 1,5 kostki margaryny

- 2- 3 jabłka (kwaskowe) i cukier waniliowy, cynamon, odrobina mąki ziemniaczanej.

 

Sposób przygotowania:

1. Najpierw trzeba wymieszać mąkę z cukrem pudrem, a potem dodać margarynę. Należy posiekać te składniki szerokim nożem, a potem wyrobić to wszystko rękami, do czasu aż wszystkie te składniki się dokładnie połączą (jednak nie za długo, bo margaryna zbyt mocno może się rozpuścić). Potem trzeba włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.

2. A w tym czasie należy przygotować owoce-umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Potem trzeba dodać do owoców cukier waniliowy, cynamon i mąkę ziemniaczaną.

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy je na 2 porcje: 2/3 na blachę, a z 1/3 robimy kruszonkę. Większą cześć ciasta wykładamy na blachę, której nie potrzeba już niczym smarować. Nakładamy na blachę ciasto i ugniatając je palcami ( ciasto powinno mieć 1-1,5cm grubości).

4. Na ciasto nakładamy jabłka wymieszane z podanymi powyżej składnikami i ścieramy kruszonkę z pozostałego ciasta- na tarce na grubych oczkach.

Pieczemy w gorącym piekarniku 220*C (z termoobiegiem 200*C) ok.20-30 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadin, świetne przepisy, chętnie bym wypróbowała, ale mój synek źle reaguje na kukurydzę i kaszkę kukurydzianą, więc obawiam się, że mąka kukurydziana też może go uczulić. Myślisz, że mogę ją zastąpić mąką pszenną?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naleśniki gryczane z serkiem

opracowaliśmy ich smaczny zamiennik oraz słodki krem. I tak powstała nasza kolejna potrawa – naleśniki gryczane z serkiem żurawinowym.

 

Składniki naleśników:

 

1 1/2 szklanki mąki gryczanej

2 3/4 szklanki soku jabłkowego

1/2 szklanki wody

szczypta soli

olej do smażenia

 

Składniki serka żurawinowego:

 

1 1/4 szklanki żurawiny bio

3/4 szklanki mleka kokosowego bio

6 czubatych łyżek zmielonych nerkowców (lub migdałów, nasion słonecznika, itp.)

wanilia

 

Przygotowanie naleśników:

 

Wymieszać razem wszystkie składniki. Smażyć na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości oleju.

 

Z podanej porcji 12-14 naleśników.

Przygotowanie serka żurawinowego:

Wszystkie składniki zblendować. Odstawić do zagęszczenia masy. Smarować usmażone naleśniki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam galaretkę z owocami. Jeśli twoje dziecko nie może jeść przetworów mlecznych, deser możesz skomponować z samych galaretek, bez warstwy jogurtowej. Galaretkę truskawkową i agrestową przygotuj według przepisu. Odstaw do wystygnięcia. Na dno pucharków wrzuć pokrojone kawałki owoców, zalej galaretką truskawkową. Wstaw do lodówki, by warstwa stężała. Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wody. Ostudź, zmiksuj z jogurtem. Zalej stężałą warstwę truskawkową. Po mniej więcej 20 minutach wylej galaretkę agrestową. Do niej także możesz dodać owoce. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki. Potem możesz ja ładnie ozdobić – np. owocami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baba drożdżowa na marchewce bez jajek

 

500 g mąki

7 g drożdży liofilizowanych

100 g brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią

szczypta soli

odrobina skórki startej z pomarańczy

80 g margaryny

0,5 szklanki mleka koziego (lub owsianego)

1 szklanka przecieru marchewkowego

suszona żurawina namoczona w soku pomarańczowym

 

Marchewkę obrać, pokroić w wygodne kawałki i ugotować na miękko w niewielkiej ilości wody lub mleka. Po wystudzeniu zmiksować na gładko dolewając trochę płynu spod gotowania. Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Margarynę roztopić, dodać do niej mleko, pure i wmieszać do ciasta. Podczas wyrabiania uznałam, że ciasto jest zbyt zwarte na babę i dolałam jeszcze trochę mleka. Zostawić ciasto w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Lekko wyrobić dodając żurawinę i przełożyć do wytłuszczonej formy. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.

 

Ta baba jest tak samo puszysta i wilgotna jak baba na dyni, choć nie tak samo aromatyczna i w kolorze dużo bledszym. Polecam, pyszna i tak, a marchewkę łatwiej zdobyć;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bananowiec

Przygotujmy:

200 g nierafinowanego cukru trzcinowego

2 duże, bardzo dojrzałe banany

2 łyżeczki sody

szczyptę soli

2-3 łyżki oleju

240 g mąki

garstkę bakalii, np.: rodzynków (niekoniecznie)

 

Do miski wrzucić składniki "mokre" i ubić mikserem razem z cukrem - mokrym składnikiem jest też rzecz jasna banan, którego warto trochę rozgnieść zanim zaczniemy miksować. Dorzucić składniki suche, zmiksować, dorzucić bakalie, wymieszać. Formę keksówkę natłuścić i wysypać tartą bułką, wlać ciasto

i piec je w 125 stopniach (z termoobiegiem) około godzinę.

 

 

Kilka uwag:

1. Jeśli dieta pozwala, można dodać 2 żółtka lub 1 jajo - ciasto będzie bardziej pulchne.

2. Podane proporcje idealnie wypełniają małą tortownicę (o średnicy 20 cm) lub keksówkę. Jeśli kto woli, tak jak ja, ciasta bardziej płaskie, musi użyć czegoś odrobinę większego.

3. Ciasto znakomicie smakuje także z lodami waniliowymi, lekko ciepłe, polane syropem klonowym.

4. Bananowca można użyć w charakterze blatu do tortu dla alergika - wystarczy po przekrojeniu dodać przełożenie i udekorować wierzch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

korzystam z gotowych mas, ale zawsze czytam skład i piekę biszkopt, bądz przygotowuje naleśniki, moj synek uwielbia takie słodkości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×